שתף קטע נבחר

שופטי בג"ץ הקדימו את הבחירות בשנה ל-2006

השופטים החליטו להקדים את הבחירות בשנה ולקבל את העתירה שהגישו סיעות יחד והעבודה. בכך אישרו השופטים את הפרשנות לפיה על מועד הבחירות לכנסת ה-17 יחולו הוראות סעיפים 8 ו-9 לחוק יסוד: הכנסת. פרס מברך: "לדמוקרטיה דרוש ממשל תקין ומדיניות נכונה"

הולכים לבחירות ב-2006: בג"ץ, בהרכב של שבעה שופטים, ובראשות נשיא בית המשפט העליון, אהרן ברק, קבע אתמול (יום ג') כי הבחירות יוקדמו בשנה ויתקיימו בנובמבר 2006 ולא ב-2007.

 

 

בכך קיבל בג"ץ את עתירותיהם של סיעות חד"ש-תע"ל, בל"ד, מרצ וח"כ דליה איציק, נגד יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, שופטת בית המשפט העליון בדימוס, דליה דורנר. היועץ המשפטי, מני מזוז, המליץ, בחוות הדעת שהגיש לבג"ץ, להקדים את הבחירות.

 

השופטים אישרו כי על מועד הבחירות לכנסת ה-17 יחולו הוראות סעיפים 8 ו-9 לחוק יסוד: הכנסת, ולא סעיף 36 לחוק היסוד.

 

סעיף 9 לחוק היסוד קובע כי: "הבחירות לכנסת יהיו ביום ג' השלישי לחודש חשון של השנה שבה תמה כהונתה של הכנסת היוצאת, אולם אם היתה השנה שלפניה שנה מעוברת, יהיו הבחירות ביום ג' הראשון לאותו חודש". סעיף 8 קובע כי "תקופת-כהונתה של הכנסת תהיה ארבע שנים מיום היבחרה".

 

סעיף 36, לעומתם, מתייחס אך ורק למקרה בו הצביעה הכנסת על חוק לפיזורה, כפי שנעשה בבחירות האחרונות, ולשונו: "החליטה הכנסת להתפזר, תהיה תקופת כהונתה של הכנסת שלאחריה עד לחודש חשון הקרוב שלאחר גמר ארבע שנים מיום הבחירה".

 

כלומר: בניגוד לסעיף 9, הקובע כי הבחירות תיערכנה בחודש חשון החל בשנת סיום הכהונה, סעיף 36 קובע כי הבחירות תיערכנה בחודש חשון שלאחר תום ארבע שנות כהונה מלאות.

 

בפסק הדין כתבו השופטים: "בשל הצורך להודיע על פסק הדין בדחיפות, הנימוקים יינתנו במועד אחר". בג"ץ מסר כי חוק יסוד: הכנסת הוא החוק שהוביל אותו לקבוע את הקדמת הבחירות, ולא כל סעיף אחר.

 

ההרכב בדיון כלל את השופטים ברק, אליהו מצא, מישאל חשין, ריבלין, איילה פרוקצי'ה ואדמונד לוי.   


בחירות 2003 קלפי
הבחירות יתקיימו ב-2006 (צילום ארכיון: איי.פי)

  

נשיא בית המשפט העליון אהרון ברק, אמר בעבר בהתייחסו לסוגייה: "יש הרבה טעויות בחקיקה ולא כל טעות בית המשפט יכול לתקן. נדמה לי שהטעות הזו הרבה יותר קרובה למקרים שהוא כן יכול לתקן". 

 

הסיבה לקיצור היא דעתם של מומחי משפט, לפיה דינה של הכנסת הנוכחית עשוי להיגזר מתיקון ל"חוק יסוד: הכנסת" הקודם, שלפיו, אם ראש הממשלה פיזר את הכנסת היוצאת, כפי שאכן היה ערב הבחירות האחרונות, הרי שכהונת הכנסת הנכנסת תהיה בחודש חשון שכעבור ארבע שנים.  

 

הפרשנות המשפטית לקיצור כהונת הכנסת התבססה על חוות דעתו של היועץ המשפטי לשעבר של הכנסת, צבי ענבר, ועל חוות הדעת של ד"ר סוזי נבות מהמכללה למנהל, כפי שנחשף לראשונה ב"גלי צה"ל".

   

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, הטיל על הח"כ לשעבר אמנון רובינשטיין, שכיהן בשעתו כיו"ר ועדת החוקה של הכנסת, לבחון את הסוגייה המשפטית. רובינשטיין אישר כי אם לא ישונה המצב החוקתי כיום, יש לקיים את הבחירות הבאות לכנסת בשנת 2006 ולא בשנת 2007.  

 

"היתה כאן תקלה", אמר רובינשטיין, "מפני שהכוונה של החוק היא שכשיש בחירות מוקדמות, אז מאריכים את כהונת הכנסת הבאה אחרי הבחירות המוקדמות. אבל זה לא הוחל לגבי פיזור הכנסת". 

 

היועץ המשפטי של מפלגת העבודה, עו"ד אלדד יניב, שייצג את העבודה בדיון בבג"צ, אמר כי "שבעה שופטים קיבלו את פרשנותנו המשפטית שנתמכה בפרשנותו של היועץ המשפטי לממשלה, היועצת המשפטית לכנסת ובכירי הפרופסורים למשפט בישראל. התוצאה הפוליטית של ההחלטה היא מותה של ממשלת האחדות בטרם נולדה".

 

פרס: זהו הישג חשוב לדמוקרטיה

 

יו"ר העבודה, שמעון פרס, אמר בתגובה כי החלטת בג"ץ היא הישג חשוב לדמוקרטיה. "לדמוקרטיה דרוש ממשל תקין ומדיניות נכונה, ולא משיכת זמן לריק. בהתחשב בדינמיקה הפוליטית ובצורך הלאומי להכריע, גם חודש נובמבר 2006 הוא מועד רחוק. לישראל דרושה מדיניות של ממש, של ממשלה המסוגלת להחליט".

 

גם סיעת יחד הביעה שביעות רצון מהחלטת בג"ץ. ח"כ זהבה גלאון אמרה: "אני מאושרת שקיבלו את עמדת הסיעה. כל החלטה שמקצרת את ימיה של הממשלה האיומה הזו מבורכת".

 

גם יו"ר סיעת העבודה, ח"כ דליה איציק, בירכה על החלטת בג"ץ. ח"כ איציק אמרה: "ככל שיקוצרו ידיה של הממשלה הזו כן ייטב".

 

הקדמת הבחירות יוצרת היערכות מחדש בכנסת. הסיעות ייאלצו לפתוח את ההסכמים הקואליציונים ולערוך שינויים בראשי הוועדות. זאת מאחר וההסכמים הקואליציוניים התייחסו לתקופה של עד 2007, ומעתה משהוקדמו הבחירות, יש לפתוח את ההסכמים ולבצע שינויים בהרכבי הוועדות ובראשי הוועדות.

 

הליכוד: נכבד את ההחלטה

 

יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער אומר כי הליכוד ילמד את פסיקת בית המשפט העליון לאחר פרסום הנימוקים להחלטה. "הליכוד מכבד את בית המשפט העליון ואת פסיקותיו. כך או אחרת הליכוד ינצח גם בבחירות הבאות. לשמאל יש מסורת ארוכה של תרועות בטרם עת, המתפוגגות כליל עם פתיחת הקלפיות".

 

יו"ר סיעת שינוי, ח"כ רשף חן: "עמדת שינוי נותרה כפי שהייתה - כל החלטה של הרשויות המוסמכות, במקרה זה בג"ץ - מקובלות עלינו, ואנו ערוכים לבחירות בכל עת".

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
שופטי בג"ץ. הכריעו
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: חיים הורנשטיין
ברק. יש טעויות בחקיקה
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: רויטרס
המליץ להקדים. מזוז
צילום: רויטרס
צילום: זום 77
עתרו נגד דורנר
צילום: זום 77
צילום: טל כהן
פרס מברך
צילום: טל כהן
מומלצים