שתף קטע נבחר

"מה יעשה אדם שאין לו אוכל - יילך לגנוב או למכור נשק"

עובדי המועצה המקומית עראבה קיבלו את משכורתם האחרונה במאי 2003. מאז הם צוללים לחרפת רעב והשפלה, ויש אפילו שמאיימים להתאבד. אתמול הם אף פתחו בשביתת רעב. "צריך להתייחס למצב הכלכלי כאל פגיעה בביטחון המדינה", אומר אחד העובדים. היום ייפגשו ראש המועצה ושר הפנים

עבודה בלי לחם: מוחמד נאסר, מנהל מחלקת הספורט במועצה המקומית עראבה, לא קיבל משכורת כבר 14 חודשים. כמותו עוד כ-220 עובדי המועצה. אתמול פתחו נאסר וחבריו בשביתת רעב. היום (יום ד') ייפגש ראש המועצה, עלי עסאלה, עם שר הפנים, אברהם פורז. אולי משם תבוא הישועה.

 

העובדים השובתים רעב מאמינים כי כך יצליחו לשכנע את פקידי משרד הפנים לאשר את תוכנית ההבראה של יישובם, שאחריה יעביר האוצר את המשכורות המיוחלות.

 

"צריך להתייחס אל המצב הכלכלי כאל פגיעה בביטחון המדינה", אמר נאסר ל-ynet, "הרי כמה זמן אדם יכול שלא לאכול, שלא יהיה לו ממה לקנות דברים הביתה ואוכל לילדים שלו? מה יעשה? בסופו של דבר ילך לגנוב, לרצוח, או למכור נשק, ולך תדע לאיזה ידיים הנשק הזה יתגלגל".

 

"הרי היו כבר מקרים, דווקא במגזר היהודי, שאנשים מכרו נשק לעבריינים בגלל המצוקה הכלכלית. כל הזמן אתם מדברים על הלאומנות של הערבים הישראלים; זה הרבה יותר מסוכן, שאנשים עובדים ולא מקבלים שכר על עבודתם", הוסיף נאסר. 


עראבה מועצות מקומיות
מחאת עובדי מועצת עראבה (צילום: עטא עוויסאת)

 

עובדי המועצה המקומית עראבה קיבלו את משכורתם האחרונה במאי 2003. בתחילה הם עוד הסתדרו עם הלוואות, עזרה מבני משפחה וחברים, וסיוע של בעלי עסקים שהיו מוכנים למכור בהקפה. כשהחמיר המצב, הם לא התביישו לספר כי הם מכינים אוכל מעשבים שהם אוספים בשדות.

 

אך בחודשים האחרונים יבשו גם אחרוני מקורות הסיוע. גם המקורות המסורתיים, כמו קרן השביתה של ההסתדרות, אינם יכולים להושיע, שכן המועצה לא החזירה להסתדרות חוב ישן בגין תשלומים מקרן השביתה, וכעת ההסתדרות אינה מוכנה להסתכן פעם נוספת.

 

חסן בדארנה, נהג האמבולנס של המועצה: "אין לך מושג איזו הרגשה זו כשהילדה שלך מבקשת ממך שקל או חמישה שקלים, כדי לקנות במבה כמו כל הילדים בשכונה, ולך אין לתת לה. הייתי מעדיף למות ולא להרגיש ככה. זו הרגשה גרועה ממוות".

 

"איך נתנו לזה להידרדר ככה?"

 

העובדים מאשימים את משרד הפנים לא רק באי תשלום משכורתם, ובעובדה שהוא מחזיק בהם כבני ערובה עד לאישור תוכנית ההבראה של היישוב. הם זועמים גם על הרשלנות שאיפשרה לרשות המקומית להידרדר לגרעון של 130 מיליון שקל.

 

"גירעון כזה לא נוצר ביום אחד", מסביר מוחמד נאסר. "הממונה על המחוז במשרד הפנים היה מגיע ליישוב, מתחבק עם ראש המועצה הקודם והולך איתו לאכול צהריים באחת המסעדות ביישוב. אם אני מלווה לך 100 שקל, אני ארצה אותם בחזרה, או לפחות ארצה לדעת מה קורה איתם? פה נתנו ליישוב מיליוני שקלים ואף אחד לא שאל מה קורה איתם. איש לא שאל למה היישוב ממשיך לשקוע".

 

"אנחנו", מוסיף נאסר, "נתנו עונש לראש המועצה הקודם - הוא הודח בבחירות. אבל מי יעניש את משרד הפנים על הרשלנות שלו? מי שסובל כעת זה אנחנו, העובדים, לא אף אחד אחר".

 

עובד המועצה רצה לבלוע כדורים

 

לפני שבעה חודשים נכנס לתפקידו ראש המועצה החדש, עלי עסאלה. מיום כניסתו לתפקיד עוד לא קיבל שכר על עבודתו, רק השפלה ותסכול. "הייתי מורה, היו מכבדים אותי כמו שמכבדים כל איש חינוך. החלטתי להתמודד בבחירות כי ראיתי שעראבה נראית כמו ג'נין. אין טיפוח, אין טיפול במפגעים, מנתקים את המים והחשמל בגלל חובות. פשוט מצב נורא.

 

עכשיו אני רואה איך כל האנשים סביבי מתמוטטים בגלל המצב הכלכלי. זה פשוט נורא. מה אני יכול לעשות? כשנמצאים פה רק חברי הוועד אני יורד לשבת איתם, אבל כשכל עובדי המועצה נמצאים פה אני אפילו מפחד לרדת איתם, שלא ייפגעו בי. לפני שבוע התקשרה אלי אשתו של אחד מעובדי המועצה, וקראה לי בדחיפות אליהם הביתה. בעלה עמד עם בקבוק של כדורים ביד ורצה לבלוע אותם. לקח הרבה זמן ושכנוע עד שהוא נרגע ואפשר היה להציל אותו".

 

עסאלה צפוי להיפגש היום עם שר הפנים אברהם פורז, בתקווה לזכות סוף סוף באישור לתוכנית ההבראה של היישוב. בינתיים מתארגנים העובדים לצאת ביום חמישי להפגנה גדולה בצומת גולני, עם חבריהם מעוד 13 רשויות צפוניות הנתונות במצוקה. בשבוע הבא הם מקווים להפגין בירושלים. אולי שם, הם מקווים, יהיה מישהו שישמע את הצעקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
הפגנת עובדי מועצת חצור הגלילית
צילום: אפי שריר
צילום: דן סלומון
הפגנת עובדי עיריית לוד
צילום: דן סלומון
צילום: זום 77
הפגנה עובדי קריית מלאכי
צילום: זום 77
צילום: גבי מנשה
"מי יעניש את משרד הפנים שהמצב הידרדר ככה?" השר פורז
צילום: גבי מנשה
מומלצים