שתף קטע נבחר

מצנע ופואד מציבים תנאים, כבל ותמיר מקימים מטה

תזזית במפלגת העבודה לקראת פסגת שרון-פרס בנושא האחדות: יש מי שמנסה למנוע בכל דרך את האחדות, ומי שכבר חושב על התיקים שבדרך. הקמת צוות המו"מ כבר בדרך. יו"ר העבודה אולי יסגור דיל עם רה"מ, אך כלל לא ברור כמה קולות יביא איתו לקואליציה המקרטעת

"שרון הבין שאין לו אלטרנטיבה והוא צריך את העבודה. זה יוצר מצב בו אנחנו לא זוחלים לממשלה, אלא באים כשותף מלא". את הדברים אמר אמש (שבת) ל-ynet ח"כ עמרם מצנע, עד לא מזמן מתנגד נחרץ לממשלת אחדות, ומי שלאחרונה שינה את עמדתו בנושא.

 

מצנע לא בטוח עדיין אם הוא יתמודד על תפקיד של שר אם תוקם ממשלת אחדות. "אני צריך להתייעץ עוד", הוא אומר, וחוזר על התנאים לאחדות, כפי שהוא רואה אותם: קידום ההתנתקות במסגרת של לוח זמנים מפורט, שינויים מרחיקי לכת בתקציב המדינה ("מסגרת התקציב צריכה להישמר, אבל סדרי העדיפויות חייבים להשתנות") ובניית גדר ההפרדה בתוואי שקבע בג"ץ.  

 

לח"כ בנימין בן-אליעזר יש שלושה תנאים משלו להקמת צוות למו"מ עם הליכוד: לוח זמנים "ברור ומוחלט" בכל מה שקשור להתנתקות, שינוי סדר העדיפויות החברתי-כלכלי של הממשלה, ו"כדי להפסיק את מסע ההתבזות - שהכל ייגמר עד היציאה לפגרה, אחרת אין שום כדאיות להיכנס לממשלה. אם זה לא יהיה עכשיו - זה לא יהיה אף פעם". בעניין האחדות עצמה אמר בן-אליעזר ל-ynet כי הוא "הכי פסימי", ולכן "לא רוצה לעסוק בכך".  

 

בהתייחס לאפשרות שמפלגת העבודה תפגע מהצטרפות לממשלת אחדות, אמר מצנע כי בין כה וכה העבודה במצב קשה. לדבריו, "לעבודה יש בעיה, בין שהיא מצטרפת ובין שלא. לכן, מה שנותר כעת זה עתיד המדינה, ועל זה אנחנו צריכים לחשוב". אבל לא כולם מסכימים עמו.  

  

מי ינהל את המו"מ?

 

את מחנה המתנגדים הנחרצים לממשלת האחדות מובילים כעת חברי-הכנסת איתן כבל ויולי תמיר, שכינסו הערב התייעצות לקראת הקמת מטה מאבק משותף. נראה שביום שלישי הקרוב יתחיל המטה לפעול. "זה יהיה מטה בחירות לכל דבר", מבטיח היועץ הפוליטי של תמיר, אורי אמדתי. המטרה: גיוס 600 חברי מרכז נגד האחדות, בעיקר לאור מדיניותו של שר האוצר נתניהו.

 

מן הצד השני, גם תומכי ההתנגדות, בראשם היו"ר, שמעון פרס, נערכים למאבק. עדיין לא ברור מי יעמוד בראש צוות המשא ומתן של העבודה – חיים רמון או דליה איציק. בשל בכירותו של רמון במהלך הקמת ממשלת האחדות ומעורבותו האינטנסיבית בנושא, אפשר שהמשימה תוטל עליו. מצד שני, בעבודה יודעים כי איציק לא תרצה להישאר מחוץ לתמונה, ותיאבק כדי להיות שותפה במגעים הרשמיים.

 

שמות נוספים שמוזכרים כחברים בצוות המשא ומתן הם חברי הכנסת יצחק הרצוג, משפטן במקצועו שהיה מעורב בפשרות שהושגו בעבר בין בן-אליעזר ופרס, וכן בן-אליעזר עצמו, שלפי שעה אומר כי הוא לא מעוניין להכלל בצוות.

 

בתווך, בין המתנגדים לתומכים, נמצא מחנה המתנדנדים והמתלבטים, עמו נמנים מתן וילנאי, אפרים סנה ואחרים.  

 

ומי יבחר את השרים?

 

כך או כך, אם אכן יצליחו פרס ושרון לפרוץ דרך במגעים, ולהשתיק את קולות המתנגדים בעבודה ובליכוד – הרי שהמאבק הבא יהיה על התיקים שתקבל העבודה. במפלגה יש מי שדורש לחלק מחדש את התיקים המיניסטריאליים, כך שהמפלגה "תהיה שותפה בכירה, הכי בכירה בממשלה", כדברי אחד הבכירים. עם התומכים בסידור מחדש של הממשלה נמנה ח"כ מתן וילנאי, שמתכוון בימים הקרובים לדרוש את "שינוי פניה של הממשלה". וילנאי יטען כי העבודה לא צריכה לקבל את מה שהאיחוד הלאומי הותיר מאחוריו.

 

מאבק נוסף שצפוי להיות בעבודה הוא סביב דרך בחירת השרים. יש מי שסבור שאלה צריכים להיבחר באמצעות רשימה מוכנה מראש, אותה יציג פרס במרכז המפלגה, ויש מי שדורש קיום בחירות במרכז. בין אלה המתנים את תמיכתם בממשלת האחדות בדרך בה ייבחרו השרים נמצא גם ח"כ אפרים סנה, שהבהיר באחרונה כי הוא ייאבק כדי שיהיו בחירות. סנה, כמו וילנאי ואחרים, מאמין כי בחירות חשאיות במרכז יגדילו את סיכוייו לזכות במשרד ממשלתי נכסף.

 

לוח הזמנים לשבוע הקרוב נראה בערך כך: ביום שני בבוקר תיערך פגישת הפיסגה שרון-פרס, בנושא האחדות. לאחר מכן תתקיים התייעצות בסיעת העבודה, במסגרתה אמור פרס לדווח על הפגישה - והסיעה צריכה להחליט אם להוריד מסדר היום את הצעת האי-אמון שהגישה נגד ראש הממשלה. ח"כ הרצוג אמר הערב כי הוא מעריך ש"כל עוד אין התקדמות ממשית במשא ומתן, הרי שאין מה להוריד את האי-אמון. אנחנו לא בכיס של אף אחד".

 

לאחר מכן, ביום שלישי צפויה לשכת מפלגת העבודה להתכנס כדי לאשר את הקמת צוות המשא ומתן עם הליכוד, אם אכן תהיה התקדמות בשיחה בין ראש הממשלה ופרס. בעבודה יש החוששים כי "שרון מנסה לעשות על הגב שלנו תרגיל, כדי למשוך זמן. אולי זה רק תכסיס, ולא ייצא מזה כלום". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לא זוחלים. מצנע
צילום: רויטרס
צילום אתר הכנסת
מטה המתנגדים. כבל
צילום אתר הכנסת
צילום: רויטרס
הכי פסימי. בן-אליעזר
צילום: רויטרס
צילום: שאול גולן
אינטנסיבי במגעים. רמון
צילום: שאול גולן
צילום: אתר הכנסת
לא בכיס של אף אחד. יצחק הרצוג
צילום: אתר הכנסת
מומלצים