שתף קטע נבחר

מסתמן: שלום "יוזז" מתפקידו לטובת פרס

הבוקר נפתח רשמית המשא ומתן לממשלת האחדות בין רה"מ וח"כ פרס. בסביבת שרון אומרים: "הוא יעשה מאמץ עילאי לשכנע את פרס לקבל על עצמו תיק אחר מלבד החוץ, אולם הוא צופה שהניסיון ייכשל". בכירים בעבודה: פרס מתעקש לקבל את תיק החוץ. תיק האוצר יישאר ככל הנראה אצל נתניהו

מי יהיה הקורבן בדרך לאחדות? הבוקר (יום ב') נפתח רשמית המשא ומתן הרשמי לצירוף העבודה לממשלה.

 

בשעה 8:30 בבוקר הגיע יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ שמעון פרס, למעון ראש הממשלה, לפגישה בנושא עם אריאל שרון. ואם להסתמך על מקורבי רה"מ, הרי ששר החוץ, סילבן שלום, צריך להתחיל לדאוג.

 

 

גורמים בכירים בסביבתו של שרון אמרו ל-ynet ערב הפגישה: "ככל הנראה נצטרך למצוא תפקיד שיתאים לשר החוץ". זאת, לדברי הגורמים, לאחר שראש הממשלה הבין לאחרונה כי ח"כ שמעון פרס אינו מתכוון לוותר על משרד החוץ אם העבודה תיכנס לממשלה ונראה כי לא יהיה מנוס אלא להעביר את השר שלום מתפקידו.

 

מקורבי שרון אמרו: "ראש הממשלה יעשה מאמץ עילאי לשכנע את פרס לקבל על עצמו תיק אחר מלבד החוץ, אולם הוא צופה כי הניסיון הזה ייכשל ולכן לא תהיה ברירה להזיז את השר שלום". עוד אמרו המקורבים: "שרון מצפה מהשר שלום כמי שתומך בהתנתקות לתמוך גם באחדות ולהבין את צורך השעה". 


שמעון פרס וסילבן שלום
שלום ופרס. צילום: דן בלילטי

 

לעומת זאת, הבהירו הגורמים כי לשר האוצר נתניהו הובהר, גם בפגישה אישית לפני כשלושה שבועות עם ראש הממשלה וגם במהלך נאומו של שרון בכנס קיסריה, כי הוא יישאר בתפקידו גם אם תוקם ממשלת אחדות.

 

שרון גם הבהיר לנתניהו כי הוא יתמוך בהתאמות מסוימות בתקציב, דוגמת קצבאות לגמלאים, כדי לבוא לקראת מפלגת העבודה, אולם לא יסכים לשינויים מבניים משמעותיים בתקציב המדינה.

 

ראש הממשלה יודע היטב כי פתיחת חזית מול בכירי הליכוד, ובראשם נתניהו, כדי לצרף את העבודה, היא בעייתית ביותר והוא החליט באופן אסטרטגי שלא ללכת "ראש בראש" עם נתניהו.

 

עם זאת, הוא יודע גם כי כדי להקים את ממשלת האחדות עם העבודה הוא יהיה חייב לתת לפרס את תיק החוץ. לכן, בחשבון פוליטי, נראה כי שרון מעדיף ללכת נגד השר סילבן שלום ולהתעמת איתו. 

 

בכירים בעבודה המקורבים ליו"ר, שמעון פרס, הבהירו הלילה כי עמדתו בעניין תיק החוץ לא השתנתה, והוא מתעקש לקבל לידיו את התיק הזה. לדברי הגורמים, "כפי שזה נראה כעת, לא תהיה ממשלה שבה תשתתף העבודה, ופרס לא יהיה שר חוץ".

  

הסוף לברית נתניהו-שלום-לבנת?

 

על פי ההערכה, יעדיף גם השר נתניהו שלא להתעמת עם ראש הממשלה ולהסכים לציר בינו לבין שרון. "מבחינת נתניהו, עדיף לו כרגע ללכת עם ראש הממשלה וללכת דווקא נגד לבנת ושלום", אמר מקורב לשרון.

 

על פי המקורב לשרון, "על פי ההערכות, עדיף לו בסיס הבנה עם ראש הממשלה והמשך קידום הרפורמות הכלכליות על פני התעקשות לחיבור ולברית עיקשת עם שר החוץ ושרת החינוך. צריך לזכור, שני האנשים האלה הם בני דורו ובין שרון לנתניהו יכולים להיוולד יחסים ארוכי טווח שבסופם, נתניהו ייהנה מתמיכתו של ראש הממשלה".

 

בסביבת נתניהו אישרו: "אכן אין ברית דמים בין סילבן לביבי. הדבר האחרון שנתניהו רוצה בימים אלה זה להתעמת עם ראש הממשלה". מלשכת שר האוצר נמסר כי הציטוט מפי מקורבים לכאורה אינו על דעת השר ואינו משקף את עמדתו.

 

השוט: שרון יוביל לבחירות

 

אתמול חזרו בסביבתו של ראש הממשלה על האפשרות כי אם לא יצליח שרון להקים ממשלת אחדות ולקדם את תוכניותיו המדיניות, הרי שבסופו של דבר המהלך יוביל לבחירות. לדברי גורם המקורב לשרון: "אם ראש הממשלה יראה שאין לו סיכוי להתקדם, הרי שהוא יכול, למשל, להביא לכך שהתקציב לא יעבור ואז, בסוף מרס, הממשלה תיפול או שלא יתנגד ליוזמות חקיקה להקדמת הבחירות".

 

גורמים בכירים בליכוד המתנגדים לצירופה של העבודה לממשלה העריכו, עם זאת, כי שרון דווקא יכול להעביר את התקציב בסיוע החרדים. לדבריהם, שרון אינו יכול להביא להקדמת הבחירות, שכן הליכה לנשיא יכולה להביא לכך שעל חבר כנסת אחר תוטל הרכבת הממשלה.

 

שר בכיר בליכוד האשים אמש את שינוי בכך כי על ידי פסילתה של ש"ס כשותפה בקואליציה, היא מזעזעת את המערכת הפוליטית כולה. לדברי השר, "החוצפה של שינוי אינה מתקבלת על הדעת".

 

בתוך כך, גורמים בשינוי הביעו שוב חשש מכך כי שרון עוד עשוי להוציא את שינוי מתוך הממשלה ולהכניס במקומה את ש"ס. לדברי הגורמים: "כפי שזה נראה כעת ועל סמך המגעים הבלתי נפסקים עם ש"ס, יכול להיות שנמצא את עצמנו בקרוב בחוץ. לא מובן לנו מדוע בחר שרון לשמור לעצמו את תיק התשתיות היום, לאחר פיטורי השר פריצקי".

 

ובעבודה: פרץ בראש המתנגדים

 

ובמקביל, גם במפלגה העבודה נשמעו אמש קולות של התנגדות לכניסה לממשלה.

 

חברי הכנסת עמיר פרץ, אילנה כהן, יולי תמיר, קולט אביטל ואיתן כבל הקימו מעין מטה התנגדות שייפעל בקרב חברי מרכז העבודה, כדי להביא להקמת גוש חוסם, שיימנע את כניסת העבודה לממשלה. פרץ וכבל נפגשו וסיכמו לשתף פעולה.

 

היום ייפגש פרץ גם עם תמיר ואביטל. בסביבתו של פרץ אומרים כי מופעלים עליו לחצים כדי שיסכים לעמוד בראש מטה המתנגדים. לפי שעה פרץ סירב, אולם במהלך כנס בנתניה אמר כי אסור לעבודה להיכנס ממשלת אחדות, וקרא לקיים את הבחירות כבר כעת, כאשר ח"כ שמעון פרס מוביל את המפלגה.

 

ח"כים נוספים שהודיעו אמש על התנאים שהם מציבים לכניסת העבודה לממשלה: דני יתום ואפרים סנה, שדרשו לקבוע לוח זמנים לפינוי מאחזים וכן שינויים משמעותיים בתקציב המדינה.

 

יתום וסנה דורשים גם לקיים את הבחירות לאיוש תיקי השרים בתוך המרכז, ומתנגדים לכך ששמעון פרס יביא רשימה מוכנה "מבית".

 

מאבק נוסף שטרם הוכרע הוא הרכב צוות המשא ומתן שינהל את השיחות מול הליכוד. המאבק על ראשות הצוות ניטש בין דליה איציק לחיים רמון, כאשר גורמים בכירים בעבודה העריכו כי איציק תהיה זו שתנהל, בסופו של דבר, את השיחות. גורמים אחרים העריכו כי בשל העובדה שרמון ניהל את המגעים עם הליכוד בחודשים האחרונים, הוא ימשיך להוביל גם את המו"מ הרשמי.


פורסם לראשונה 11/07/2004 19:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פייר תורג'מן  באו-באו
שלום עם שרון. יילך לחינוך?
צילום: פייר תורג'מן באו-באו
צילום: פייר תורג'מן  באו-באו
שרון. פאזל חדש
צילום: פייר תורג'מן באו-באו
נתניהו. סיכומים עם שרון?
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: איי אף פי
לפיד. דאגה בשינוי
צילום: איי אף פי
צילום: ישראל הדרי
פרץ. ללכת לבחירות
צילום: ישראל הדרי
מומלצים