שתף קטע נבחר

שרון: ייתכן שיחולו שינויים בתפקידי השרים

ראש הממשלה אמר בישיבת הממשלה כי "ייתכן שיחולו שינויים בתפקידי השרים כתוצאה מהמשא ומתן. ייתכן שלא יהיה מנוס מכך". הערב ייועדו צוותים של העבודה והליכוד בכפר המכביה. פרס ביקש בפגישתו עם שרון לזרז את ההתנתקות, ודורש שינוי בקווי היסוד, אולם אנשי שרון אומרים: "זה דבר מיותר"

המו"מ להרחבת הקואליציה: ראש הממשלה, אריאל שרון, נועד הבוקר (יום א') עם יו"ר העבודה, ח"כ שמעון פרס, בלשכתו בירושלים לפגישה שהוגדרה "פגישת הבהרה" לקראת המו"מ הרשמי על כניסת העבודה לממשלה. הערב יוועדו צוותי המו"מ של הליכוד והעבודה במלון כפר המכביה ברמת גן.

 

בישיבת הממשלה אמר שרון כי "ייתכן שיחולו שינויים בתפקידי השרים כתוצאה מן המשא ומתן. אנו נמצאים בעיצומו של משא ומתן וייתכן שלא יהיה מנוס מכך".

 

ההערכות הן שהמגעים, שיכללו את העבודה, ש"ס ויהדות התורה, יימשכו מספר שבועות, ולא יהיה מו"מ אינטנסיבי ומהיר כפי שהיה לאחר הבחירות האחרונות. הלחץ על שרון יפחת עוד יותר עם היציאה לפגרת הקיץ, בתחילת אוגוסט - אז יוסר מעל ממשלתו איום האי-אמון.    

 

יו"ר העבודה, בדומה לדברים שאמר בפגישה הראשונה עם ראש הממשלה, חזר ואמר בפגישה הבוקר כי בנושא המדיני יש לקדם את ההתנתקות מעזה ואילו בנושאים החברתיים-כלכליים, חזר פרס על דבריו כי "יש להקטין את העוול שנעשה לשכבות החלשות ולאוכלוסיות שנפגעו".

 

פרס דורש את שינוי קווי היסוד של הממשלה, אולם שרון מסרב לדרישה זו בשלב זה. אנשי שרון אמרו כי "שינוי קווי היסוד הוא דבר מיותר, וניתן במקום זאת להגיע להסכמה על צעדים הצהרתיים".  

 

בהתייחסם להתנגדות השר סילבן שלום להוצאת תיק החוץ מידיו אמרו בסביבת שרון: "כל הגורמים במערכת הפוליטית צריכים להפנים שאי הקמת ממשלה אחדות לאומית תביא במקודם או במאוחר לבחירות, ומי שחושב שמעמדו אז יותר מובטח - שיבושם לו".

 

"פרס מאוכזב מהצוות" 

 

בראש הצוות שינהל את המו"מ מטעם הליכוד יעמוד עו"ד יורם ראב"ד, וחבריו יהיו פרופ' יעקב נאמן, אייל ארד, עו"ד איתן הברמן ויו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער. בעבודה מתקשים לעכל את הצוות שבחר שרון. עדיין לא ברור מי יאייש את הצוות שיקימו, וגם הערב ממשיך פרס למלא פיו מים. יועצו יורם דורי מסר כי ההחלטה בעניין תתקבל רק לאחר הפגישה עם שרון.

 

גורמים בכירים בעבודה, ששוחחו עם פרס, אמרו ל-ynet: "הוא מאוכזב מצוות המו"מ שהרכיב שרון, שכולל בעיקר עורכי דין ויועצים מקצועיים. הוא גם מאוד מתלבט. הוא מרגיש, מצד אחד, שתוקעים אותו במצב ששינוי עלולה לצאת מהממשלה. היות וחלק מבוחריה הם אנשי העבודה, פרס לא רוצה להיות מזוהה עם פגיעה באוכלוסייה זו".

 

האופציות העומדות בפני פרס הן שלוש: לשגר לכפר המכביה צוות על טהרת הפוליטיקאים, בהם דליה איציק, חיים רמון ובנימין בן אליעזר; להרכיב צוות מקצועי מקביל, שבו יכולים להיכלל אישים כמו עורכי הדין משה שחל, אמנון לוך ואלדד יניב וכן כמה אישים נוספים שהוזכרו במהלך סוף השבוע, דוגמת השר לשעבר מיכה חריש; או להרכיב צוות מעורב, ובו גם פוליטיקאים וגם אנשי מקצוע.

 

"פרס משדר בלבול וכעס"

 

יש מי שמאמין בעבודה כי "פרס יעשה את הטעות וייתן לצוות פוליטי לנהל את העניינים. האנשים ששמותיהם הוזכרו לא מסוגלים לבטוח האחד בשני, ולכן הם ילחצו ללכת ביחד". "לפרס מאוד לא מתחשק להקים עכשיו צוות משא ומתן פוליטי", אומר בכיר בעבודה, ששוחח עם היו"ר. "אבל הפוליטיקאים לוחצים להיות בצוות ולנהל את העניינים. כרגע, לאנשים שהוא מדבר איתם, פרס משדר בלבול, כעס ואי שביעות רצון מהצוות של אריק".

 

בכירי העבודה ממשיכים להשמיע קולות שונים. ח"כ יצחק הרצוג, למשל, קרא בסוף-השבוע למפלגתו להימנע מכניסה לממשלה בה חברה גם ש"ס: "אם שינוי תהיה בחוץ, וש"ס תהיה איתנו, זה יפגע בנו. אנחנו לא רוצים להצטייר כמפלגה גזענית. לעולם לא נפסול את ש"ס. אבל האינטרס שלנו הוא להיות עם שינוי ולא עם ש"ס. אם כבר להיכנס לממשלת אחדות, שזה לכשעצמו צעד בעייתי, אז צריך לעשות מאמץ ולהשאיר את שינוי בממשלה. הרבה בוחרים עזבו אותנו אחרי ממשלת האחדות הראשונה כי ישבנו עם החרדים, ושינוי ניצלה את זה בבחירות האחרונות".

 

גם ח"כ יולי תמיר לא ישבה בסוף השבוע על המדוכה. היא נפגשה עם עשרות חברי מרכז בהרצליה ושוחחה עם פעילים. לדבריה, "יש כעס עצום לגבי הדרך שהמשא ומתן מתנהל ועל העובדה שהעבודה נותנת לשרון לשטות בה. רוב פעילי העבודה מרגישים שדרך ניהול המשא ומתן מעידה על אופן ההתנהלות העתידית של ממשלת האחדות, והם חוששים שהעבודה תהפוך לגלגל שלישי או רביעי בכרכרה שבה היא לא נוהגת".

 

בינתיים, גם בליכוד נמשכים המאמצים לסכל את כניסת העבודה לממשלה, ובייחוד את האופציה של ממשלת אחדות חילונית. מקורבי שר החוץ, סילבן שלום, חוששים מהתרחיש הריאלי, במסגרתו הוא ישלם בכיסאו כדי לרצות את פרס.   

 

"שינוי קווי היסוד רק יביך את השותפות"

 

גורמים בסביבת רה"מ הסבירו היום מדוע אין מקום לדרישות פרס לשינוי קוי היסוד: "שינוי קוי היסוד הוא דבר מיותר. מבחינה חוקית קווי היסוד אינם אופרטיביים. לצורך העניין הם כמו מצע מפלגות. ישנן החלטות ממשלה שמדברות על תוכנית ההתנתקות, וסותרות את קווי היסוד (שמדברת על מפת הדרכים).

 

"אם מפלגת העבודה מחפשת צעדים הצהרתיים בלי שינוי קווי היסוד, כדי לסלול את דרכה, זו מהמורה פשוטה, לא כך לגבי שינוי קוי יסוד, שמחייב דיון מחודש גם עם שותפות קיימות. ניתן להביא לממשלה את דרישת מפלגת העבודה להקדים את לוח הזמנים של תוכנית ההתנתקות, וכך גם את 'ההתאמות התקציביות' שאותן רה"מ כבר הודיע שבכוונתו לבצע".

 

הגורמים הוסיפו כי "רה"מ כבר הראה את נחישותו לבצע את המדיניות שבה הוא דוגל גם במחיר של חריגה מקווי היסוד שהביאו להקמת הממשלה הנוכחית.

 

ליאור חורב, ששימש ראש מטה הבחירות של רה"מ אמר: "הפער לדעתי, הוא כרגע בין הרטוריקה ועוצמת הדציבלים של דליה איציק לבין הפרקטיקה הנסיון והאחריות של רה"מ ושמעון פרס. להערכתי, בסופו של דבר התעקשות על שינוי דקלרטיבי בקווי היסוד היא חסרת תוכן מהותי, ונועדה להביך שותפות קיימות, ואשר אין בינה לבין התנהלות הממשלה בפועל ולא כלום".


פורסם לראשונה 17/07/2004 22:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עוד פגישה עם פרס. שרון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
"משדר בלבול וכעס". פרס
צילום: רויטרס
צילום: דן בלילטי
הכיסא מתנדנד. שלום
צילום: דן בלילטי
צילום: חיים זיו
גלגל שלישי או רביעי. תמיר
צילום: חיים זיו
צילום: אתר הכנסת
לא בלי שינוי. הרצוג
צילום: אתר הכנסת
מומלצים