שתף קטע נבחר

מדברים על בחירות במאי; בעבודה ובליכוד מתכוננים להתמודדות פנימית

אחרי הודעתו הדרמטית של ראש הממשלה, הסיעות נערכות לבחירות. המועד שעליו מדברים כרגע: חודש מאי. ברק אמר הלילה: אביא הסכם עד לבחירות. בישיבת הסיעה של ישראל אחת הציעו כמה ח"כים לוותר על התמודדות פנימית - אבל רמון ובורג שתקו, וביילין ובן עמי כלל לא באו לישיבה

בישיבה שקיימה הלילה סיעת ישראל אחת, אמר ראש הממשלה כי הוא מקווה להביא הסכם עם הפלסטינים עד הבחירות.
חברי הסיעה הסכימו, פה אחד, שצריך לחזור לשיטת הבחירות הישנה. כמה מחברי העבודה טענו כי יש לבטל את הפריימריז ולהשאיר את רשימת המועמדים כפי שהיא היום. השר בנימין בן אליעזר מתח ביקורת על כמה חברי כנסת שביקרו בימים האחרונים את ראש הממשלה. בתגובה אמר חבר הכנסת עוזי ברעם כי "מותר למתוח ביקורת על ראש הממשלה".
שניים מהמועמדים האפשריים לראשות מפלגת העבודה - השר חיים רמון ויושב ראש הכנסת, אברהם בורג - שתקו במהלך הישיבה כולה. שני מועמדים אפשריים אחרים - השרים יוסי ביילין ושלמה בן עמי לא הופיעו.
בכירים במפלגת העבודה אמרו אמש (יום ג') כי אין הם מתכוונים להתאבד יחד עם ראש הממשלה כהגדרתם וכי ההתמודדות הפנימית על ראשות המפלגה תחל בקרוב, "היא תהיה חריפה ולברק אין בה כל סיכוי", אמרו הבכירים.
גם בליכוד מדברים על בחירות פנימיות. נתניהו אמור לשוב מארה"ב בימים הקרובים, וקרוב לוודאי שיודיע כי הוא מתמודד מול שרון. ח"כ ישראל כץ (ליכוד) אמר כי הוא מתכוון לפנות לנתניהו ולהציע לו להודיע במהרה שהוא חוזר לחיים הפוליטיים.

מדברים על בחירות במאי

יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט, ח"כ אמנון רובינשטיין, קרא אמש (יום ג') לראשי הסיעות להגיש כבר היום את התאריכים המוצעים לבחירות לישיבת הוועדה. רובינשטיין הציע את 17 במאי כתאריך הבחירות. בתאריך זה נערכו הבחירות הקודמות.
השר חיים רמון ויו"ר סיעת הליכוד, ח"כ רובי ריבלין, קיימו אמש מגעים לא רשמיים לקביעת תאריך לבחירות חדשות. התאריכים שהועלו הם 1 במאי, 8 במאי ו-22 במאי. סיעת הליכוד תיתן את תשובתה באשר לתאריך המועדף עליה לאחר ישיבת הסיעה היום.

המהלכים שהביאו להודעתו של ברק

החוק לפיזור הכנסת עבר אמש במליאה ברוב גדול, אחרי שראש הממשלה הודיע כי החליט ללכת לבחירות.
אתמול בבוקר (יום ג') עוד נראה היה שממשלת חירום עם הליכוד קרובה מתמיד, אחרי שטומי לפיד הגיש את המסמך שלו, שבו הציע קווי יסוד לממשלה. אבל חברי כנסת ושרים מהשמאל הבהירו לברק, שהם יעשו לו "אינתיפאדה פנימית" אם יקבל את מסמך לפיד. בערב כבר הודיעו יועציו שהוא מסתייג משני הסעיפים המרכזיים - אלה שמקנים ליו"ר הליכוד שרון זכות וטו, ומחשקים ניסיונות להגיע להסכם קבע.
בשעות הערב התברר לברק כי החוק לפיזור הכנסת צפוי לעבור ברוב גדול, אחרי שנכשלו ניסיונותיו לשכנע את הסיעות שלא להצביע בעד החוק. שינוי הודיעה כי תצביע בעד החוק, ובכך טרפה את הקלפים.
אחרי הודעתה של שינוי עוד שקל ברק להכריז על ההצבעה כהצבעת אי-אמון בממשלה - מהלך שהיה מביא לדחיית ההצבעה בשבוע. אבל ח"כ אביגדור ליברמן טרפד את תוכניתו: הוא הודיע שיצטרף לאי-אמון, כך שכאשר ברק ימשוך את הצעת האי-אמון שלו כעבור שבוע - תישאר ההצעה של ליברמן, וחברי הכנסת יוכלו להפיל את הממשלה.

"אתם רוצים בחירות - אני מוכן"

ברק הסתגר בלשכתו וקיבל את ההחלטה לבד, מבלי להתייעץ עם איש. ח"כ אופיר פינס יצא מלשכתו של ראש הממשלה והלך במהירות ליו"ר הכנסת. הוא הודיע לבורג שברק מבקש למסור הודעה מעל הדוכן במליאה.
ברק פתח בנאום ארוך, שבו מנה את הישגי הממשלה. לקראת השעה 21:00 הוא אמר לחברי המליאה: "אתם רוצים בחירות - אני מוכן לבחירות".
ברק אמר עוד: "אינני עיוור, ואני רואה שהכנסת רוצה בחירות... אינני חושש מבחירות. בכל אלה שהשתתפתי בהן עד היום - אני ניצחתי... אני גאה במעשיי... אתם רוצים בחירות - אני מוכן לבחירות".
ראש הממשלה הוסיף ואמר: "צה"ל חזק, העם חזק, מדינת ישראל חזקה - חזקה אפילו יותר מחלק מנבחריה". ברק אמר כי הוא מטיל את האחריות להליכה לבחירות על יוזמי המהלך לפיזור הכנסת ועל ראשי האופוזיציה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ברק. גאה במעשיו
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
בורג. שתק בישיבת הסיעה
צילום: איי אף פי
צילום: שאול גולן
רמון. עוד שתיקה רבת משמעות
צילום: שאול גולן
מומלצים