שתף קטע נבחר

בלעדי: רופא צבאי סרבן עזב את הגדוד בעזה

הלם בחיל הרפואה של צה"ל בעקבות פרשת סרבנות, שפרטיה נודעו ל-ynet: קצין בסדיר, רופא בהכשרתו, סירב לצאת עם הגדוד לפעילות מבצעית ברצועה, בטענה שאינו מוכן לקבל עוד את פעולות צה"ל בשטחים. מפקדיו ניסו לדבר אל לבו, ולבסוף דן אותו המח"ט למאסר. קצין בכיר: "הוא נטש את הגדוד והחיילים בשטח. הוא לא ראוי לתפקידו". אמו: "הוא לא התייעץ איתי". סרבנות בחלוק לבן?

הסרבנות מגיעה לחיל הרפואה: רופא בשירות סדיר סירב לקחת חלק במבצע המתמשך בעזה נגד שיגור הקסאמים - ונטש את שדה הקרב. לאחר שכל שיחות המוטיבציה שעבר לא הועילו, הוא נשפט על ידי מפקד החטיבה ל-35 ימי מחבוש בפועל, וככל הנראה יודח מצה"ל - כשבידיו תואר ד"ר אותו השיג משבע שנות לימוד במימון הצבא.

 

 

פרטי האירוע, שהיכה בתדהמה את חיל הרפואה וכן בכירים בצה"ל, הגיעו לידי ynet. סגן ד"ר ת', בן 28 מאזור הצפון (שמו המלא ומקום מגוריו שמורים במערכת), סיים את קורס הקצינים לפני חודשים ספורים, ושובץ כרופא גדודי בגדוד של השריון השייך לחטיבה 7 (עוצבת סער), מחטיבות השריון הוותיקות ביותר. מדובר בחטיבה שהוקמה ב-48' ומבצעת לרוב תעסוקה מבצעית בגבול הצפוני של המדינה, אולם בעקבות האירועים ברצועת עזה, הוקפצה לפרק זמן מה דרומה.

 

הרופא החל להראות סימנים ראשונים של אי נוחות מפעולת צה"ל ברצועת עזה כבר במבצע "'קשת בענן" בחודש מאי השנה ברפיח, שנועד לפגוע בחוליות האחראיות לחפירת מנהרות להברחת אמל"ח בציר פילדלפי.

 

סגן ת' אמר לקצינים ביחידה כי הריסת הבתים ופעולות החישוף אינן עולות בקנה אחד עם הדרך שבה הוא מאמין שיש לפעול. מפקד הגדוד שוחח עמו ודיווח על עמדתו של הרופא למפקד החטיבה, אלוף-משנה אייל זמיר.

 

קצין בכיר המכיר את הפרשה סיפר ל-ynet כי בשיחה הארוכה שקיים הרופא עם המח"ט נדון תפקיד הצבא במדינה דמוקרטית. כמו כן הוסברו לרופא חשיבות משימותיו עבור החיילים. "הוא הרי לא נוסע בדחפור, אלא צריך להציל חיים גם של פלסטינים וכמובן של חיילי צה"ל", אמר הקצין. באותה שיחה הובהר לרופא כי כל מקרה של סרבנות ייראה בחומרה רבה – ועם זאת הובהר לו כי אם יוחלט להחליפו מוקדם מהצפוי, בחטיבה לא יתנגדו.

 

יש לציין כי עם יציאת כוחות צה"ל ממרחב הפעולה, נראו בכלי התקשורת תמונות קשות של הרס בתים ושל אזרחים שנותרו ללא קורות גג. בצה"ל אמנם ניסו למזער את הנזקים התדמיתיים, והסבירו כי רק בתים שבחסותם נחפרו מנהרות או הפועל טרור כנגד החיילים – נהרסו, אולם הדבר גרם להד עולמי ולגינוי רחב.

 

"הדוקטור מודיע שהוא מסרב פקודה"

 

לאחר המבצע בדרום הרצועה, שב הגדוד יחד עם החטיבה לרמת הגולן, אולם מטח הקטיושות לעבר העיר שדרות, שגרם למותם של שני אזרחים, הביא את צה"ל לפתוח במבצע "מגן קדמי" בצפון רצועת עזה. הגדוד הוקפץ פעם נוספת לגזרת עזה והטנקים נכנסו כבר בערב הראשון לשטח הפלסטיני. הסתייגותו של הרופא היתה הפעם ברורה יותר.

 

"בשלבים שהגדוד נכנס פנימה הדוקטור מודיע פתאום שהוא מסרב פקודה", מתאר הקצין הבכיר את השתלשלות האירועים, "הגדוד כבר בלחימה, והוא למעשה נוטש את הגדוד, זה לא אימון ברמת הגולן אלא עזיבה של התאג"ד, החובשים, הגדוד. הפקרה. הוא לא מוכן להיכנס".

 

על אף שבצבא ראו בכך מקרה של סירוב פקודה, ניסו שוב גורמי צבא בכירים, כולל מפקד האוגדה הצפונית, תא"ל גרשון הכהן, לדבר אל לבו של הרופא. הם הסבירו לו כי תפקידו הוא להציל חיים בלבד ואין הוא לוקח חלק בפעולות שלכאורה נראות לו אינן מקובלות.

 

הרופא סירב לקבל את טיעוני הקצינים והודיע כי הוא אינו מוכן עוד לשרת במקום. לדבריו, הוא אינו מוכן עוד לשרת ביהודה, שומרון ועזה - אבל מוכן בכל מקום אחר, כלומר הוא אינו פציפיסט אלא מתנגד לשהות בשטחים.

 

הגורמים הצבאיים הסבירו לרופא כי סירובו עלול להשפיע על חיילים אחרים להתנגד לפינוי או לכל פעילות אחרת. הרופא קיבל כמה ימי מחשבה לצורך העניין - אך לא שינה את דעתו.

 

גורמים בצה"ל: נדיח אותו מהצבא

 

בצה"ל הוחלט לבסוף לנקוט בצעדי משמעת. המח"ט, אל"מ זמיר, דן את הרופא הסרבן ל-35 ימי מחבוש בפועל, העונש המקסימלי שיכול היה לתת, אותם החל הרופא לרצות לפני מספר ימים באגף הקצינים של כלא 6. בגדוד פעלו באופן מיידי כדי לאייש את משבצת איש הרפואה וגייסו לתקופת קבע חובש בכיר.

 

הקצין הבכיר מסכם: "הוא לא ראוי להיות קצין, הוא לא ראוי להיות רופא בצה"ל, לא ניתן לסמוך עליו, זה מקרה מאוד חמור של התנהגות".

 

גם בחיל הרפואה עקבו בדאגה אחר האירוע, שכן מדובר בפעם הראשונה באיש רפואה בכיר שנוקט בדרך כה קיצונית, מסרב לטפל בפצועים בגזרת לחימה ונשלח לכלא. "עדיין לא ברור מה יעלה בגורלו של הרופא", אמרו הערב גורמים בחיל ל-ynet , "אך אין ספק כי הוא לא יוכל עוד להמשיך ולהיות רופא בצה"ל וככל הנראה יודח מהצבא". הגורמים ציינו כי עם סיום ריצוי עונשו, יוזמן הרופא לבירור מקיף אצל קצין הרפואה הראשי, תת אלוף ד"ר חזי לוי.

 

בדובר צה"ל אישרו את הפרטים ומסרו בתגובה ל-ynet: "מאז ומעולם טיפלו רופאים בחיילים חולים או פצועים בגזרות הלחימה השונות. אין ערך נעלה יותר ואתי יותר לרופא מלעסוק בכך. קרפ"ר רואה בחומרה רבה סירוב של רופא לשרת לצד לוחמים בכל גזרה, תהא אשר תהא".

 

אמו של סגן ת', אף היא רופאה במקצועה, אמרה ל-ynet על הפרשה: "בני הוא ילד גדול, הוא לא מתייעץ איתי בהתלבטויות שלו. הדבר לא נוגע אלי – ואין לי מה להוסיף בעניין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
סרבנות בחלוק לבן
צילום: יריב כץ
צילום: איי פי
"הגדוד כבר בלחימה - והוא נוטש"
צילום: איי פי
סמל חטיבה 7
מומלצים