שתף קטע נבחר

 

דו"ח בריטי: ארה"ב מאבדת עניין בתהליך השלום

"התסכול נוכח ההנהגה הפלסטינית, העיסוק המתמיד בנושא העיראקי, הבחירות בנובמבר והחשש מפיגועי טרור עלולים לגרום להתנתקות של הדרג הבכיר ביותר בארה"ב ממעורבות בסכסוך, וכתוצאה מכך לקריסת התהליך כולו" - כך נכתב בדו"ח ממשלתי בלונדון

ארה"ב מאבדת עניין בתהליך השלום במזרח התיכון והסיכויים להקמת מדינה פלסטינית מתפוגגים והולכים, כך מעריך דו"ח ממשלתי בריטי שחלקים ממנו התפרסמו היום (ד') בעיתון "גרדיאן".

 

את הדו"ח חיבר "האגף לפיתוח בינלאומי", גוף הפועל מטעם ממשלת בריטניה, בשיתוף עם משרד החוץ הבריטי, והוא מצביע על הדאגה הגוברת והולכת בקרב ההנהגה בלונדון אודות התרחקותה של וושינגטון ממעורבות בסכסוך הישראלי-פלסטיני. מחברי הדו"ח מציינים כי בניגוד לארה"ב, האיחוד האירופי דווקא מגלה מעורבות מתמדת בנושא, אולם השפעתו על התהליך פחותה באופן משמעותי.

 

"תפקידה של ארה"ב, המדינה בעלת ההשפעה החזקה ביותר על ישראל, הוא מכריע", נכתב בדו"ח. "אולם תסכול נוכח עתידה של ההנהגה הפלסטינית, העיסוק המתמיד בנושא העיראקי, הבחירות בנובמבר והחשש מפיגועי טרור עלולים לגרום להתנתקות של הדרג הבכיר ביותר בארה"ב ממעורבות בסכסוך, וכתוצאה מכך לקריסת התהליך כולו".

 

"יש כעת סיכוי בינוני עד גבוה להעדר מעורבות בינלאומית יעילה בתהליך השלום במזרח התיכון, לאור השינוי בסדר העדיפויות ב-2004", נכתב בדו"ח.

 

לפני כחודש אמר נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש בראיון לעיתון המצרי "אל אהרם" כי הסיכויים להקמת מדינה פלסטינית ב-2005, כפי שנקבע בלוח הזמנים של "מפת הדרכים" - קטנים. בוש אמר דברים דומים בראיון לעיתון הצרפתי "לה פיגרו" בסוף השבוע האחרון.

 

העדר פיתרון יגביר האלימות

 

הדו"ח מזהיר גם מפני הצעדים למימוש תוכנית ההתנתקות של ראש הממשלה אריאל שרון, שאינם עולים בקנה אחד עם "מפת הדרכים", ועלולים להביא להגברת מעשי האלימות ולהחרפה במצב הכלכלי בשטחים. הפיתרון, לדעת מחברי הדו"ח הוא נסיגה ישראלית תוך משא ומתן.

 

"בהעדר פעולה קרובה, יש סכנה אמיתית שקביעת עובדות בשטח (כמו התרחבות התנחלויות ישראליות או בניית גדר ההפרדה) עלולות להפוך את פיתרון שתי המדינות ללא ישים", מזהיר הדו"ח. "הכישלון המתמשך בהשגת פיתרון משמעותו המשך בניית גדר ההפרדה על השטחים הפלסטיניים והיעלמות הסיכוי להקמת מדינה פלסטינית... ברת-קיימא ויציבה...".

 

במצב כזה, מזהיר הדו"ח, "יזנחו רבים מהפלסטינים את הרעיון של שתי המדינות ויחזרו לתמוך בפיתרון של מדינה דו-לאומית, בה הם יהיו הרוב בתוך עשור".

 

הדו"ח מציין גם שהגדלת הסיוע הבינלאומי לא תרמה לשיפור המצב הכלכלי וההומניטרי בשטחים, וכי ישראל לא יכולה לעשות הרבה בנושא זה משום שמשמעות הדבר הגברת האיום על אזרחיה.

 

עוד מזהיר הדו"ח מפני קריסה של הרשות הפלסטינית ומותח עליה ביקורת חריפה על העדר חזון פוליטי ברור, שחיתות, כשלים ניהוליים ושימוש בתרומות למימון טרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
התנתקות מהתהליך תוביל לקריסתו. בוש ופאוול (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
המשך בניית הגדר תוביל להגברת האלימות
צילום: איי פי
מומלצים