שתף קטע נבחר

סיני: החופשה שלי מעצמי

חמישה ימים בילתה יעל בחופי ביר סוויר, בחופשה לא רק מהשגרה ומהארץ, אלא גם מכל מה שהיא רגילה להיות ולעשות. בין טלטולי הערסל, לסלט היווני, לפופו המשורר ולשיעורי גלגלון עם ילדות בנות חמש, היא גילתה שהיא מרגישה הכי בטוחה בעולם. חוויות מהחושות וכמה טיפים מעשיים

הגיע הזמן להתמודד עם הפחדים. ארזתי בגד ים, קרם שיזוף, 2 סדינים, 2 מגבות, 2 טי שירטס , ספריי נגד יתושים, פנס וארבעה ספרים. באוטובוס לאילת תפסה אותי התרגשות קטנה: לא הייתי עשור בסיני, והנה, אני נוסעת - ולבד.

 

אוטובוס חצות (110 שקלים, 5 שעות), אוטובוס מאילת לטאבה (6.4 שקלים), מעבר גבול (71 שקלים) - ואני בחיקם של המצרים. המניות שלי עולות בזכות הירכיים העסיסיות שלי (פולקעס, בקיצור), אבל לבסוף, אחרי משא ומתן מייגע בחום השמש, אני משלמת בדיוק את הסכום שהבדואים במוניות העתיקות רוצים (40 לירות מצריות, 30 ומשהו שקלים) רק כדי לעוף משם.

 

ממריאים בכבישי סיני. 7 בבוקר וכבר חם. אני הוזה במושב האחורי, צמודה אינטימית לאנשים שאני לא מכירה, שהגורל הפגיש ביננו רק משום שנשברנו במו"מ עם הבדואים בדיוק באותו רגע. השמש מטגנת אותי. כעבור 40 דקות לערך נכנס להזייה שלי שלט ועליו כתוב 'נירוונה'. אני מתעוררת וצועקת לנהג. 

 

טיפ 1: אמצי לך בדואי

 

המונית מורידה אותי כגמל מדבר עייף היישר לזרועותיו המסוקסות של סלאח, מעתה ואילך: הבדואי שלי. הבדואי שלך הוא האיש אליו את פונה בכל שאלה, לו את משלמת על כל הדיאט-קולות ששתית כאילו שהן טעימות, ממנו את מבקשת שיתקין לך מנעול פנימי משוכלל (שני מסמרים) על דלת החושה.

 

הסתכלתי על החושות הבנויות במבוק (8 שקלים ללילה), על הים הקרוב, על סלאח שהבטיח לשמור עליי, ואמרתי: וואלה, אנא מבסוטה חמד'ללה. אני נשארת כאן.

 

קיבלתי מפתח לחושה מספר אחת, ממש על הגלים. בחושה יש שטיח, שלושה מזרנים דקים, שתי כריות – וזהו. החושה שלי היתה חושה דה-לוקס: היתה בה נורה חשמלית עובדת! מאחר שאין מתג, צריך להבריג את הנורה החוצה כדי ללכת לישון. 

 

האזור נקרא ביר סוויר. מפרץ גדול ובו עשרות חופים צמודים זה לזה, כולם בעלי שמות מבטיחים: נירוונה, מג'יק לנד, שאנטי ביץ', בראקה, וויט סאנד, קווין סוויר, כל חוף טיפה שונה משכנו, בשניים ראיתי שולחנות ביליארד. 

 

טיפ 2: חפשי מקלחת משודרגת

 

בין חוף לחוף יש גבול אבנים קטן שלא מנע ממני לחדור ערב ערב בפעולה בלתי נועזת בעליל, לחוף הסמוך על מנת להתקלח במקלחות שבו (שנאמר: החושה של השכן ירוקה יותר). רציתי לשלם לבעל החוף עבור השימוש במקלחות, אבל הוא לא הסכים לקחת כסף.  

 

בחוף נירונה, וברוב החופים בביר סוויר, צריך להעמיק כ-300 מטר במים על אבנים עד שניתן לשחות. לא לשכוח שקפקפים. חשבתי לתומי שכל רצועת החוף אבנים- אבנים, עד שבחור חיובי שפגשתי סיפר לי על חוף עם חול לבן טיפה צפונה מחוף נירונה. איך מגיעים לשם? "תלכי על החוף עד שתראי חול לבן במים".

 

עוברות שעות. אני משתזפת קצת, קוראת קצת על הערסל, מכירה מישהי בעלת מנטליות דומה לשלי - מאיה בת ה-8 שבאה עם ההורים, והנה מגיע הערב. אם ביום יכולתי להתיידד עם הספרים, בערב אני בבעיה. לא אוהבת לאכול לבד. למעשה אכילה בבדידות כה מדכאת אותי שאני מוכנה להמשיך ולהתיידד עם כל מי שנמצא בחוף, כולל כרישים כחולים (אין), ובלבד שלא אוכל בדד. אני מנסה להתיידד עם ההורים של מאיה והחברים שלהם ומוצאת את עצמי עושה בייביסיטר לשני תינוקות בני פחות משנה.

 

לילה ראשון בסיני. אני ישנה בחושה שלי. באמצע הלילה אני מתעוררת מרחש של חיה הצועדת לה בחושה. כנראה עכבר. מקוה שלא חולדה. מחפשת את הפנס. מוצאת. הוא לא עובד. שיט. סחבתי לסיני פנס כבד עם שלוש בטריות ענק ועכשיו ברגע האמת הוא לא עובד? העכבר כבר הלך לענייניו ואני לא מצליחה להרדם. ככה זה, מותק. רצית סיני? רצית חושה? קיבלת. 

 

טיפ 3: הכסף הגדול מתחבא באוכל

 

למחרת בצהריים, אחרי כמה שעות נמנום על הערסל, אני הולכת לאכול בחוף הסמוך, חוף שאנטי, סלט יווני. שם אני מגלה שההורים של מאיה חטפו נזיפה מסלאח: נתתי לכם את החושות הטובות ביותר ואתם אוכלים בחוף הסמוך? חשוב להסביר: 8 השקלים שעולה חושה ללילה - זה הבוטנים. הכסף הגדול טמון באוכל ושתיה. בעצם, עלות יום שהות בסיני היא כ-100 שקלים, ואם הלינה עולה רק 8 שקלים - הרי שעלות האוכל השתיה והמוניות היא ביחס בלתי פרופורציונלי לחלוטין.

 

אז אם אתם לא רוצים להרגיז את הבדואי/מצרי שלכם, תאכלו אצלו. ואם אצלו ממש לא טעים או חסרים הרבה מצרכים – תעברו לחוף אחר. הדבר האחרון שאתם רוצים זה בדואי או מצרי ממורמר.

 

באמת, מה אוכלים בסיני? אז ככה, אני אכלתי ב 6 ימים 8 פעמים סלט יווני, פעם אחת פלאפל וטחינה, פעם אחת פנקייק מצוין, פעם אחת סחלב מופלא, פעמיים אומלט דקיק ופעם אחת קורנפלקס, שלמרבה התדהמה הוגש לי עם נוטלה או דמוי-נוטלה עליו, קצת תפוחים חתוכים, חלב ודבש ליד. מי היה מאמין. רוב האנשים מזמינים דגים, אבל אני לא (וגם לא בשר ועוף).

 

טיפ 4:  לא נוח לחפוף חוטים

 

הפחידו אותי שיש פה מגפת צהבת (לא שמעו על זה), שמקבלים קלקול קיבה מהירקות (לא דובים ולא יער), שיתושים אוכלים אותך בלילה (לא שמעתי יתוש אחד, מצד שני אפשר שמרחתי חומר אנטי-יתושי במינון כזה שהרחיק את היתושים מרחק קילומטרים).

 

רוב היום אני מוצאת את עצמי מנפנפת מעליי בדואיות צעירות וצעירות פחות שרוצות לקלוע צמות בשערי, לשזור חוטים על רגליי, לענוד חרוזים על צוארי ובכלל לעשות כל מאמץ אפשרי כדי שיאפרד מעשר לירות לפחות. אני מתפתה לשזור חוטים בשערי (חמש לירות) ונדהמת מהיעלמותה של האינדיבידואליסטיות האופפת אותי רוב ימות השנה. אחר כך, במקלחת, כשאני מנסה לחפוף את השיער, אני מקללת את הרגע בו הפקרתי את מחלפותיי העדינות בידיה המסוקסות של אותה ילדה בדואית.

 

בערב אני מוצאת את עצמי מלמדת כמה ילדות בנות חמש לעשות גלגלון ושוב עושה בייביסיטר לשני התינוקות. אין לי עם מי לדבר בחוף הזה. מחר, אני חושבת לעצמי, אעבור יותר דרומה, לחוף אחר שהמליצו לי עליו, תותי ביץ', 20 דקות נסיעה מכאן.

 

טיפ 5: כסף מרחיק שכנים

 

למחרת אני הולכת לחפש את החוף עם החול הלבן. אני הולכת על החוף כ-10 דקות ואכן, כמובטח, מבחינה לפתע בחול הלבן, שגם נותן לחוף, כמה מפתיע, את שמו. כמה קל לשחות, כמה נעים במים. שכחתי מייד מתותי ביץ'. מנהל החוף, מצרי צעיר בשם פופו, סטודנט למשפטים באלכסנדריה ומשורר דובר אנגלית בשעות הפנאי, סגר איתי מחיר.

 

עברתי דירה. כה פשוט. ושוב אני מבקשת מהבדואי שלי להתקין לי מנעול משוכלל בחושה, ושוב אני אוכלת סלט יווני (הוא משתפר ככל שמצפינים, מסתבר), והנה אני שוחה כמו קרפיון מאושר בחוף בו אין צורך לנעול שקפקפים.

 

יש פה קצת יותר אנשים בגילי. אני פוגשת מישהי שאני מכירה. היא ובעלה הטרי (יומיים) מבלים ירח דבש בחושה המלכותית של החוף, החושה הבודדת. שאר החושות הן 'קוטג' דו משפחתי'. שילמתי לפופו 15 לירות ללילה – 5 לירות מעל המחירון – כדי שלא ישכן שכנים בדו משפחתי שלי.

 

טיפ 6: להתקרר ברחצה לילית

 

אני מרגישה בחופשה מעצמי. מתפלאת שעדיין קוראים לי יעל. מתפלאת שאני עדיין מדברת עברית. מרגישה כל כך רחוק מהבית. כל כך רחוק מעצמי. מי שמכיר אותי לא היה מאמין שזו אני, יושבת על החול או צפה על המזרון ים כל היום, מעסיקה את עצמי בעיקר בלגלות איך לטלטל את הערסל כדי לקבל שוונג מספיק טוב. השוונג של הפיתה. מתקשה להאמין איך חששתי בלילה הראשון. מרגישה במקום הבטוח בעולם. זהו השקט האולטימטיבי.

 

בלילה החמישי, האחרון שלי פה, היה חם. לוהט. התעוררתי מהחום באמצע הלילה והלכתי לשחות בים הקר. היה נפלא. נפלתי כמו שאני, רטובה, על הסדין המלא ממילא גרגרי חול, ונרדמתי שוב.

 

בבקר קמתי לצלילי גלים סוערים. הים משתולל. זה בגלל שאני עוזבת היום? אני מבטיחה לחזור, ים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנוף מהחושה. אנא מבסוטה (אילוסטרציה)
צילום: סיגל כהן
צילום: גילי סופר
ארוחת בוקר. חפשי את הקורנפלקס המשודרג
צילום: גילי סופר
צילום: צבי גילת
בדואי לדוגמה. בקשי מנעול על הדלת
צילום: צבי גילת
מומלצים