שתף קטע נבחר

 

פרקליט המדינה הבא: עו"ד ערן שנדר

ברוב של 5 מתוך 6 בחרה ועדת מזוז בראש המחלקה לחקירת שוטרים לשעבר כיורש של עדנה ארבל: "הוא זר לשגרת הפרקליטות, אבל עדיין חלק מהמשפחה; את מח"ש הקים יש מאין". משימתו הראשונה: ארגון מחדש של מערך התביעה ויישוב ההדורים מול לשכת היועץ המשפטי. ח"כ פינס תקף: "כגודל הציפייה גודל האכזבה, בחרו יס-מן למזוז". נאוה בן-אור ודבורה חן לא נבחרו - ויפרשו. השר לפיד: זה מינוי מצויין

עו"ד ערן שנדר (53), ראש המחלקה לחקירת שוטרים לשעבר, הוא היורש של עדנה ארבל בראשות פרקליטות המדינה הבא - כך קבעה אמש (יום ה') הוועדה בראשות היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז. שר המשפטים יוסף לפיד אישר את המינוי, שיובא לממשלה.  

 

שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, אמר ל-ynet: "זהו מינוי מצויין של אדם בעל יכולת משפטית וארגונית, שיוכל לסייע בידי מני מזוז בתפקידו".

 

לפיד סירב להתיחס לטענות כאילו מינוי הוא בגדר "ניקוי אורוות" מאנשיה של ארבל: "אינני רוצה להשתמש בביטוי כזה, אני חושב שהפרקליטות היא טובה ותהיה טובה מאוד תחת הנהגתו".

 

שנדר היה המועמד המועדף על היועץ המשפטי, שחיפש אדם עם שלוש תכונות מרכזיות: "פליליסט", בעל שם וסמכות, המתמחה בתיקים פליליים וסיכויי הצלחתם בבית-המשפט; אדם בעל כושר ניהולי; ואחד שאינו מקובע בדרכי עבודה מסורתיות.

 

על עו"ד שנדר תוטל המלאכה המורכבת של ארגון פרקליטות המדינה מחדש, לאחר המכה שזו ספגה עם פרסום דו"ח היועץ בפרשת האי היווני. שנדר, שהיה כאמור המועמד המועדף על מזוז, ינסה גם ליישב את ההדורים בין הפרקליטות ללשכת היועץ, לאחר שהאחרון מתח ביקורת חסרת תקדים על תפקודם של עדנה ארבל ואנשיה בתיק שרון.  

 

שנדר גבר על שמונת המועמדים האחרים - שתיים מתוכם מיהרו להודיע על פרישתן הקרובה: המשנה לפרקליטת המדינה, עו"ד נאוה בן-אור, שלהערכת גורמים משפטיים, שילמה מחיר על קשריה הקרובים עם עדנה ארבל; וראש המחלקה הביטחונית בפרקליטות המדינה, עו"ד דבורה חן.

 

חן, שהבהירה כבר לפני זמן רב כי תפרוש אם לא תיבחר, אמרה ל-ynet: "זה לא מתוך כעס ואין לי אכזבה, יש לי דווקא תחושת הקלה ותחושה שמיציתי את עצמי. אחרי 28 שנים בפרקליטות, הגיעה העת לפנות את המקום לאחרים".

 

שאר המועמדים היו הפרקליט הצבאי הראשי, האלוף ד"ר מנחם פינקלשטיין; פרקליט מחוז ירושלים לשעבר, עו"ד משה לדור; המשנה לתפקידים מיוחדים בפרקליטות, עו"ד שי ניצן; פרקליטת מחוז הדרום, עו"ד יסכה ליבוביץ'; מנהלת המחלקה לתפקידים מיוחדים בפרקליטות לשעבר, עו"ד טליה ששון; ועו"ד יהודה ויינשטיין, לשעבר תובע כללי בפרקליטות.   

  

"זר לשגרה, אבל חלק מהמשפחה"

 

עד עתה מונה פרקליט המדינה על ידי שר המשפטים, באישור הממשלה. אולם הפעם החליטה הממשלה להקים ועדה מיוחדת של משפטנים בראשות היועץ מני מזוז, ובהשתתפות נציב שירות המדינה שמואל הולנדר; מנהל בתי-המשפט, השופט בועז אוקון; השופט בדימוס ורדי זיילר; נציגת האקדמיה פרופ' דפנה ברק-ארז; ונציגת לשכת עורכי הדין, עו"ד רחל תורן-כהן

 

הקמת הוועדה הייתה בבחינת יישום של המלצת ועדת שמגר, שהוקמה לאחר פרשת בר-און - חברון, והמליצה גם על אופן מינויו של היועץ המשפטי לממשלה, כפי שיושם לראשונה עם מינויו של היועץ מני מזוז. שנדר זכה בקולותיהם של חמישה מתוך ששת חברי הוועדה.  

 

"הוועדה הגיעה למסקנה כי ערן שנדר מייצג באופן הטוב ביותר את הניסיון, הכישורים, הידע המקצועי, האישיות והמשנה הסדורה לעמוד באתגרים העיקריים בפניהם תעמוד הפרקליטות בשנים הקרובות", נכתב בנימוקי הוועדה לבחירתו. הוועדה מדגישה בהחלטתה כי יש צורך בפעולות רענון, חידוש ושינוי בשורות הפרקליטות, כדי להתגבר על הבעיות הקיימות בה.

 

"חתרנו לבחירת מועמד שיש בו תמהיל מתאים ואיזון ראוי של כל הנדרש: הוא מצד אחד 'זר' לשגרת הפעילות של הפרקליטות, ויכולתו להשקיף על פעולותיה ללא מחויבויות היא בולטת. מצד שני, הוא חלק ממשפחת הפרקליטות, הן בשל כהונתו כפרקליט בכיר משך כעשר שנים בפרקליטות מחוז, והן בכהונתו כמקים ומנהל המחלקה לחקירות שוטרים. ככזה, הוא חש ומבין את הפרקליטות וצרכיה והוא גם בעל ניסיון וידע בכל הסובב אותה".

 

"יכולתו הארגונית-מקצועית איננה מוטלת בספק. הוא הקים יש מאין את מח"ש, ייצב את דמותה וריכז ויישם את העקרונות לפיהם היא פועלת. ניסיונו המשפטי בתחומים בהם עוסקת הפרקליטות אינו מוטל בספק. הוא ניחן ביושרה ובכושר לעמוד בלחצים ויש ביכולתו לקיים יחסי עבודה תקינים מול כל המערכות הרלוונטיות", כתבו חברי הוועדה.

  

"סיפור הצלחה - אך להיטות יתר"

 

עו"ד שנדר, נשוי ואב לחמישה, הוא בוגר תואר ראשון במשפטים באוניברסיטת לונדון. בין השנים 80'-82' שימש כתובע משטרתי. לאחר מכן הצטרף לפרקליטות מחוז ירושלים, שם שימש כפרקליט עד שנת 1991. באותה שנה הקים את המחלקה לחקירת שוטרים (מח"ש) במשרד המשפטים, ומאז עמד בראשה עוד עשר שנים. הוא סיים את תפקידו לפני כשנה וחצי, ולאחרונה קיבל את אות "אביר איכות השלטון".  

 

למרות שהוא נחשב במח"ש ל"סיפור הצלחה" בשנים האחרונות, הרי שנמתחה נגדו ביקורת על "אגרסיביות ולהיטות יתר" בתפקידו, למשל בפרשת סגן-ניצב אהובה תומר, שזוכתה לאחר מספר שנים. תומר האשימה את שנדר ברדיפתה ואמרה ל"ידיעות אחרונות" כי "העובדה שהוא מועמד לפרקליט המדינה מפוצצת לי את השכל. אני מקווה שמזוז אינטליגנטי מדי לזה".

 

ביוני 2004 נמתחה על שנדר ועל מח"ש ביקורת קשה בהחלטת שופט בית המשפט המחוזי בת"א, שלי טימן, שעסקה בפרשת יחיעם אוחנה. השופט כינה את התנהלותו של שנדר ומחלקתו "תמוהה", והוא הוצג כבלתי מקצועי.

 

באותו חודש העריך נחום ברנע במאמר ב"ידיעות אחרונות" כי שנדר הוא המועמד המוביל של מזוז לתפקיד, אך ציין שנסיונו הפלילי אינו רב - בדומה ליועץ עצמו. ברנע הזכיר כי שנדר שימש ציר מרכזי בחקירת הפרקליטה ליאורה גלאט-ברקוביץ', ואמר כי "מטריד לחשוב שאדם כזה, שאיננו מכיר במגבלות הכוח, יקבל את האחריות על התביעה במדינת ישראל".

 

שנדר עצמו אמר בראיון ל"ידיעות אחרונות" בפברואר 2003, עם פרישתו ממח"ש: "תפקיד פרקליט המדינה הוא כפוי טובה וקשה מנשוא, ולא הייתי רוצה למלא אותו".

 

פינס: בחרו יס-מן למזוז 

 

"מי שבוחר ביום חמישי בתשע בערב פרקליט מדינה הוא מוג לב החושש מביקורת ציבורית", במילים קשות אלה תקף ח"כ אופיר פינס מהעבודה את מינויו של שנדר.

  

לדברי פינס, "זהו תרגיל תקשורתי. לצערי, ניתן לומר שכגודל הציפייה כך גודל האכזבה. נבחר פרקליט בדמותו ובצלמו של מזוז שהוכיח פעם נוספת שהוא לא יכול להתעלות וחייב לבחור פרקליט מדינה שיקבל את מרותו ויתנהל כ'יס-מן'. זו מכה נוספת למעמד התביעה הכללית בישראל, שעוברת בימיו של מזוז זעזועים עזים, שסודקים את אמינותה".

 

יו"ר יחד ושר המשפטים לשעבר, יוסי ביילין, דווקא בירך על המינוי: "הצוות מזוז-שנדר יתרום למערכת הצדק בישראל. שנדר מילא את תפקידו כראש מח"ש במקצועיות, באומץ ובכשרון רב, ואני משוכנע שהצוות הזה יתרום תרומה של ממש".  


פורסם לראשונה 22/07/2004 20:46

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפרקליט. עו"ד שנדר
צילום: רויטרס
ליישב את ההדורים. מזוז
צילום: רויטרס
צילום: ערוץ 10
פורשת. נאוה בן-אור
צילום: ערוץ 10
דודו פריד
תחושת מיצוי. דבורה חן
דודו פריד
צילום: אתר הכנסת
בחרו יס-מן. פינס
צילום: אתר הכנסת
צילום: אלכס קולומויסקי
הפרקליטה היוצאת. ארבל
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים