שתף קטע נבחר

9 חודשים אחרי ז'נווה: ביילין ועבד רבו שוב בירדן

יו"ר יחד ייפגש השבוע עם יאסר עבד רבו באותו מלון בו גיבשו את המסמך, בניסיון לקדם את היוזמה. המוקש העיקרי: התמיכה האדירה בציבור הישראלי לתוכנית ההתנתקות החד-צדדית, וההנחה שאין פרטנר פלסטיני. אבל ביילין אופטימי: "רק אנחנו יודעים לאן צריך להגיע"

כתשעה חודשים לאחר שנסעו בפעם הראשונה למלון "מובנפיק" בירדן כדי לגבש סופית את מה שנודע מאוחר יותר כהבנות ז'נווה, ייפגשו ביום חמישי יוזמי ההבנות מהצד הישראלי והפלסטיני באותו מלון, כדי להמשיך ולדון מה עושים הלאה.  

  

 

בחודשים שעברו מאז הפגישה נסעו השניים, ד"ר יוסי ביילין ויאסר עבד רבו, ברחבי העולם, כדי לקדם את התוכנית, שלזכותה הם זוקפים את ההתעוררות המדינית של ראש הממשלה אריאל שרון.

 

"אנחנו נוסעים ליומיים כדי לעשות בדיקת מצב", אמר ביילין ל-ynet. "אנחנו רוצים גם להתעדכן מה עושים הלאה, וגם להתעדכן על הבעיות של הצד השני ועל ההתקדמות. אנחנו גם ננסה לעשות ניתוח של התהליכים שהתפתחו באזורנו מאז שיצאו ההבנות לאור".

 

עבור ראשי הסכם ז'נווה היו החודשים הראשונים עמוסים ואינטנסיביים מאוד. ביילין ויאסר עבד-רבו, וכמוהם אישים נוספים המעורים בגיבוש ההבנות, השתתפו בעשרות הרצאות ברחבי הארץ והעולם.

 

ההבנות כפי שסוכמו, הוצגו בפני רבים ממנהיגי העולם, הן באירופה והן בארה"ב, וזכו לתמיכה נלהבת אצל רבים. עם זאת, לאחר ששרון פירסם את תוכנית ההתנתקות, החל הסכם ז'נווה להיעלם מהשיח הציבורי והתקשורתי. התוכנית החד-צדדית של ראש הממשלה והמהלכים הפוליטיים והמדיניים שגררה אחריה, תפסו את רוב תשומת הלב, וכך מצאו את עצמם ראשי הבנות ז'נווה נדחים מאור הזרקורים.

 

"התמונה השתנתה לגמרי", אמר ביילין, יו"ר תנועת יחד. "ולמרות זאת, אין ספק כי הדבר הכי חשוב שקרה כאן קשור אלינו. ז'נווה יצאה לאור בחלל מדיני, ועכשיו החלל הזה התמלא באמצעות התוכנית של שרון. ועדיין, התוכנית הזאת היא לא מה שאנחנו רוצים שיהיה בסוף. שרון רואה בתוכנית ההתנתקות דרך למנוע הסכם קבע, ואילו המשימה שלנו היא לפלס דרך ולהתגבר על האתגר החדש שנוצר, ולמצוא דרך להוביל להסכם".

 

לדברי ביילין, האתגר הגדול הוא למצוא דרך לא להתנגד לתוכנית ההתנתקות אך לגרום למהלך שיוביל להסדר קבע עם הפלסטינים. "אנחנו לא יכולים להגיד סתם כך 'ז'נווה, ז'נווה'. זה לא ריאלי. עכשיו מצפים מאיתנו למצוא את הדרך להוביל להסכם".

 

אולם ראשי ז'נווה יודעים כי המציאות שהשתנתה בעקבות תוכנית ההתנתקות, אינה פשוטה מבחינתם, שכן הציבור הישראלי ברובו תומך בתוכנית של שרון. מצד שני, בציבור הפלסטיני, תוכנית ההתנתקות הובילה בדיוק למה שלא רצו שיקרה: הגורמים המתנגדים להסכם עם ישראל, התחזקו, והמתונים יותר, נחלשו.

 

למרות זאת, ביילין אופטימי, והוא מאמין כי דווקא העובדה שהבנות ז'נווה הן בעלות נקודת סיום ברורה למדי, יכולה לסייע. "מכל הגורמים שנפגשים ושואלים מה הלאה, אנחנו היחידים שיודעים לאן אנחנו רוצים להגיע", אמר ביילין. "אנחנו כבר 10 חודשים חוסכים מעצמנו את המתח של השאלות בכל הקשור לפליטים ולשאלות הגבול או שאלות נוספות. לנו אין צורך להגיע לנייר חדש, ושום דבר שיהיה, לא יהיה מרחיק לכת יותר ממה שכבר הושג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לאן מתקדמים? ביילין
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
עבד רבו וביילין בטקס ההשקה של ההבנות
צילום: איי פי
מומלצים