שתף קטע נבחר

"עיריות הרצליה ועכו - המזהמות הגדולות של הים"

מדו"ח עמותת צלול עולה כי "הים התיכון הפך לפח הזבל של המדינה" בעקבות הזרמה אדירה של שפכים ורעלים, והכל באישור המדינה. בעמותה תוקפים בחריפות את עיריות הרצליה ועכו - "שתי הערים היחידות שעדיין מזרימות ביוב לים, ללא פתרון נראה לעין"

"הים התיכון הפך להיות פח הזבל של המדינה", כך קובעת עמותת "צלול", שפרסמה דו"ח מיוחד על החומרים המוזרמים לים התיכון בחסות החוק.

 

מהדו"ח עולה כי כמות אדירה של שפכים הוזרמו לים התיכון בשנת 2003 - 60 מיליון מ"ק של שפכים, לעומת 42 מיליון בשנת 2002 ו-36 מיליון בשנת 2001, והכל באישור של ועדת ההיתרים של המשרד לאיכות הסביבה.

 

בעמותה תוקפים היום (ה') בחריפות את עיריות הרצליה ועכו - "שתי הערים היחידות שעדיין מזרימות ביוב לים ללא פתרון נראה לעין".

 

לדברי רמי שדה, דובר עמותת "צלול", עיריית הרצליה מזרימה לים כ-7 מיליון מ"ק ביוב בשנה, כשהיא מסתפקת בסינון ראשוני בלבד של המוצקים מן הביוב לפני שהיא מזרימה את יתרת הביוב לים. העיריה מבצעת את ההזרמה באמצעות צינור באורך של 600 מטר המונח על קרקעית הים מדרום למרינה העירונית".

 
פתח הריקון של צינור השפכים מתחת לגשר נעמן
פתח הריקון של צינור השפכים תחת גשר נעמן

 

בהתייחסו להזרמת השפכים של עכו, אמר שדה כי עיריית עכו ממשיכה להזרים את השפכים הגולמיים של העיר, ולא רואים באופק הקמה של מכון טיהור במקום. "המזהם הגדול של מפרץ עכו הוא עיריית עכו. העירייה מזרימה באופן קבוע את כל השפכים הגולמיים של העיר אל צינור המונח כמה עשרות מטרים מקן החוף. מדובר על מעל ל-2.5 מיליון מ"ק לשנה. צינור הביוב מאגד לתוכו לא רק שפכים עירוניים אלא גם שפכים תעשייתיים מאזור התעשיה בדרום העיר".  

  

"פצצת זמן אקולוגית"

 

לדברי שדה, "הדבר המכעיס בארץ הוא שהמפעלים מזהמים ברישיון. לכולם יש היתרים מיוחדים לזהם את הים. אין ולא היה אף פעם מפעל שנסגר בשל זיהום מי הים. בנוסף גם הרשויות מזהמות את החופים של עצמם בהזרמת מי ביוב למים".

 

דו"ח העמותה מפרט את המפעלים המזהמים ורשויות מקומיות האחראיות לזיהום הים. הדו"ח מציין בעיקר את שפכי גוש דן באמצעות השפד"ן, את מכוני הטיהור של חיפה, הרצליה, עכו ונהריה. לפי הדו"ח, חיפה מזרימה לים כ-40% מהכמות הכוללת של הזרמות השפכים החוקיות.

 


דוח זיהום חופים של עמותת צלול

רשימת כל המזהמים
שם המפעל מקור השפכים אזור ההזרמה כמות שפכים מירבית מותרת (מ"ק לשנה)
שפכי נהריה שפכים סניטריים דרומית לחוף אכזיב כ-5.5 מיליון
שפכי עכו שפכים סניטריים מוצא בחוף, צפונית לעיר כ-2.8 מיליון
מילוז שפכי תעשייה (מזון) חוף בצת כ-0.5 מיליון
תלמה-בלובנד שפכי תעשייה (מזון) חוף חלוצי התעשייה כ-1.8 מיליון
מכון טיהור חיפה שפכים סניטריים מטופלים מוצא נחל הקישון, דרך הנחל כ-23.7 מיליון
בתי זיקוק חיפה שפכי תעשייה מטופלים פתח נחל הקישון, דרך נמל הקישון כ-5 מיליון
גדות ביוכימיה תמלחת תעשייתית פתח נחל הקישון, דרך נמל הקישון כמיליון
דשנים תמלחת תעשייתית (שפכים מהולים) פתח נחל הקישון, דרך נמל הקישון כ-660 אלף
כרמל אולפינים שפכי תעשייה מטופלים פתח נחל הקישון, דרך נמל הקישון כ-450 אלף
חיפה כימיקלים שפכי תעשייה מטופלים נחל הקישון כ-2.4 מיליון
מכון טיהור הרצליה קולחים סניטריים קצה צינור מוצא מעבר למרינה (הרצליה) כ-7.3 מיליון
השפד"ן בוצת מכון הטיהור צינור המוצא הימי כ-5 ק"מ מהחוף 5.8 מליון מ"ק בוצה
ארגמן שפכי תעשייה (אשפרה) צינור מוצא לים כ-5 מיליון
בתי זיקוק אשדוד שפכי תעשייה חוף אשדוד מול המתקן כ-1.5 מיליון
אגן כימיקלים אשדוד שפכי תעשייה חוף אשדוד מול המפעל כ-730 אלף

 

לפי הדו"ח, "חלק ניכר מהשפכים המוזרמים לים מסוכנים לבריאות וקיימות לגביהם התראות למפגעים בטווח הקצר. השפעות החומרים הללו לטווח הארוך מעוררות דאגה רבה. יצירת 'פצצת זמן אקולוגית' בחופי הים התיכון צריכה להדאיג את כולם ולהדיר שינה מעיני העוסקים במלאכה", נאמר.

 

העמותה קובעת כי על ועדת ההיתרים של המשרד לאיכות הסביבה "להקשות את ידה על גופים המזרימים לים מזה שנים שפכים המכילים חומרים המסכנים את הציבור. אנו נפעל לצמצום ההיתרים להזרמה לים".

 


חוף פלמחים
חוף פלמחים

 

מהמשרד לאיכות הסביבה נמסר בתגובה כי "הוועדה של המשרד אינה נותנת בקלות היתרי הזרמה. כל היתר נשקל באופן מעמיק. גם לאחר שההיתר ניתן, יש פיקוח צמוד של אגף ים חופים". 

 

במשרד הבריאות טענו: "תפקידנו הוא רק לעשות דגימות של המים לאורך חופי הארץ ולהעביר את המידע למשרד לאיכות הסביבה, למרכזי השלטון ולהוציא הודעה על איסור רחצה בחופים".

 

הרצליה: איכות המים טובה מאוד

 

עיריית הרצליה מסרה בתגובה כי היא משקיעה מדי שנה 8.5 מיליון שקל לטיפול בשפכים והפיכתם למי קולחין. "מדי שנה מזרימה עיריית הרצליה לים 6 מיליון קוב מי קולחין (מי ביוב מטוהרים ברמה שניונית) בהתאם לדרישותיה של הוועדה הבין משרדית למתן היתרי הזרמה. 1 מיליון קוב מי קולחין מועבר לחקלאות. בידי העירייה היתר הזרמה כחוק".

 

לטענת העיריה, "איכות מי הים בהרצליה הינה טובה מאוד ועומדת בכל התקנים המחמירים של משרד הבריאות. יותר מ-95 אחוז מדגימות מי הים, שנאספו בשלוש עונות הרחצה האחרונות בחופי הרצליה, נמצאו נקיות".

 

עכו: מקדמים פרויקט לטיהור השפכים 

 

מעיריית עכו נמסר בתגובה: "בעיריה לא חיכו לעמותה זו או אחרת על-מנת לדאוג ולקדם פרויקטים סביבתיים. העיריה פועלת בשיתוף פעולה עם המשרד לאיכות הסביבה, ועושה כל שביכולתה על מנת לאפשר איכות סביבתית לתושבי העיר והאזור.

 

"ראש העיר שמעון לנקרי קידם פרויקט לטיהור שפכים, זהו פרויקט המשותף לחמש רשויות, שהתעכב משך שנים רבות (הפרויקט עלה כיוזמה לפני 15 שנה). ראש העיר הביא לחתימת חוזה עם היזמית. מכון טיהור נמצא בימים אלו בשלבי תכנון מפורט. תחילת ביצוע ההקמה בפועל תחל בעוד כשלושה חודשים, והנחת אבן הפינה תערך במהלך ספטמבר".

 

בהכנת הכתבה השתתף עופר מאיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמותת "צלול"
הביוב זורם
צילום: עמותת "צלול"
צילום: עמותת "צלול"
זיהום בנחל נעמן
צילום: עמותת "צלול"
צילום: טל כהן
"פצצת זמן"
צילום: טל כהן
מומלצים