שתף קטע נבחר

איילון: הנשק לפלסטינים מסוכן אם אין אופק מדיני

ראש השב"כ לשעבר אומר ל-ynet: "אם לא נייצר את ההקשר הנכון - הנשק שיחולק יופנה נגדנו. בספטמבר 1996 שוטרים פלסטינים ירו לעבר 17 חיילים ישראלים, כי מנקודת ראותם התהליך המדיני נפסק". לעומתו, בכיר השב"כ לשעבר, השר עזרא, התנגד לחלוקת הנשק בתקופת הסכמי אוסלו. היום הוא חושב אחרת: "צריך לסייע למסכנים"

"מתן נשק הוא עניין מסוכן אם אין תוחלת מדינית", כך אמר הבוקר (יום ו') עמי איילון, ראש השב"כ לשעבר, יוזם ומוביל "המפקד הלאומי", שבסיסו הסכם עקרונות שחתם עם סרי נוסיבה.

 

איילון אמר את הדברים בתגובה להחלטת שר הביטחון, שאול מופז, לאפשר מתן נשק לפלסטינים על מנת להילחם באנרכיה ברשות.

 

 

איילון טוען: "אם ניקח את ההתנתקות ונהפוך אותה לתהליך מדיני, האפשרות לא מסוכנת. כלומר, יש להוסיף להתנתקות שני אלמנטים: נצהיר שהיא מובילה למדינה פלסטינית, ונשלב בה יותר את הקהילה הבינלאומית. לעומת זאת, אם לא מייצרים מציאות כזאת, זה מסוכן מאוד. הנשק עצמו הוא לא הסכנה, אלא השאלה באיזה הקשר הוא ניתן. אם לא נייצר את ההקשר הנכון, הנשק הזה יופנה נגדנו. בספטמבר 1996 שוטרים פלסטינים ירו לעבר 17 חיילים ישראלים, כי מנקודת ראותם התהליך המדיני נפסק".

 

האם זה לא הופך אותנו לבני ערובה בידי הפלסטינים?

 

"אנו תמיד בני ערובה, ואין מצבים של שחור ולבן. לכן, בכל דבר שנעשה יש סכנה. הכל תלוי בתוחלת המדינית שהממשלה הזאת יוצרת.

 

"אם אנחנו רוצים רמת ביטחון יותר גבוהה, עדיף שיהיו להם רובים. בסופו של דבר, יש הרבה נושאים ביטחוניים שהם יכולים לטפל בהם הרבה יותר טוב מאיתנו. השאלה האם זה מסוכן או לא תלויה בנושא המדיני, שאי אפשר לנתק אותו. אם נוקטים במהלך של הסדר גם בתודעה שלהם, אז הדבר הנכון ביותר הוא לשתף אותם בנושא הביטחון. אז רמת הסיכון נמוכה יותר מרמת הסיכוי", הסביר איילון.

 

לדברי ראש השב"כ לשעבר, "ראינו שהיה קשר בין תמיכת הפלסטינים בתהליך המדיני למצב הביטחון. כשהרחוב הפלסטיני תומך בתהליך המדיני, או מבין שהוא יביא לשחרור ולהקמת מדינה פלסטינית, גם החמאס מבצע פחות פיגועים, כי יש לכך פחות לגיטימציה וגם הרשות הפלסטינית מוכנה לבצע סיכול כי היא איננה נתפסת כמשתפת פעולה של ישראל, אלא כמי שפועלת להקמת מדינה פלסטינית. אם נפעל נכון בעניין ההתנתקות אפשר יהיה לייצר משהו קרוב לאותה מציאות".

 

עזרא: לנרמל את האנרכיה

 

לעומתו, תומך השר גדעון עזרא במהלך של מופז. בכיר השב"כ לשעבר אמר ל-ynet: "אני תומך בכל צעד של נירמול האנרכיה שמשתוללת שם. תארי לך מצב שמטורפים פלסטינים מאיימים על עובדי אונר"א או פלסטינים שרוצים לקחת אותם כבני ערובה. מישהו צריך לשמור עליהם. יש לנו עניין שיבריחו משם את כולם? אנו בעד לסייע למסכנים שם".

 

לדברי עזרא, "במצב הקיים ובתוהו ובוהו שישנו, אנשים יכולים להיפגע. נשק יש שם בשפע לכל המחבלים. בכך צריך להילחם בצורה כזו או אחרת. עם זאת ברור לחלוטין שאם יאיימו על חיילי צה"ל בנשק הזה, חיילי צה"ל ישיבו אש לעבר מי שיורה".

 

השר עזרא מצדיק את עמדתו הנוכחית למרות התנגדותו למתן נשק לפלסטינים בתקופת "הסכמי אוסלו". לדבריו, "באוסלו לא נתנו להם רובים. נתנו להם אישור לשאת רובים. בדו"ח טנט סוכם שהם ימסרו וישמידו את כל הנשק שלא בידי המשטרה, אך הם לא עשו כלום. נכון להיום יש להם הרבה נשקים והם רוצים הגנה אזרחית מסוימת. כיום, הכנופיות ברצועה הולכות עם נשק בכל מקרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן מיקא
איילון. להוסיף להתנתקות אלמנטים
צילום: חן מיקא
צילום: דני סלומון
עזרא. "לנרמל את האנרכיה"
צילום: דני סלומון
צילום: רויטרס
המשטרה הפלסטינית. "אם לא נייצר הקשר נכון הנשק יופנה נגדנו"
צילום: רויטרס
צילום אלכס קולומויסקי
מופז. אישר את חלוקת הנשק
צילום אלכס קולומויסקי
מומלצים