שתף קטע נבחר

 

"העלאת מחירי המים תהפוך את הגליל לצהוב ויבש"

הגשם נעצר מוקדם, הפלסטינים הפסיקו לבוא, המס על העסקת זרים גדל והמחירים צנחו. עכשיו גם תעריפי המים להשקייה עומדים לעלות. חקלאי הגליל זועמים: "מטילים עלינו את עלויות ההתפלה". השנה הקרובה, הם מעריכים, תהיה עבור רבים מהם שנת מבחן - שתקבע האם יוכלו להמשיך ולעסוק בענף, או שייאלצו להרים ידיים - ולשנות את נופי הצפון ללא היכר

יוצאים למאבק: החקלאים מסירים כפפות ומתכוונים להפעיל את מלוא כובד משקלו של הלובי העומד לרשותם נגד כוונתו של משרד האוצר להעלות את תעריף המים לחקלאים. אולם חקלאי הגליל חוששים שהשנה תהיה מלאכתם קשה במיוחד.

 

האוצר הודיע כי בכוונתו להעלות את המחיר מ-1.07 שקל ל-1.15 שקלים לקו"ב. החקלאים הזכירו בין היתר כי ועדת פינמן, שמונתה לפני כשנתיים בידי ראש הממשלה כדי לקבוע מחיר מקסימלי למים שפירים לחקלאות, קבעה מחיר של שקל אחד בלבד.

 

לדברי החקלאים בגליל, השנה הבאה תהיה עבור רבים מהם שנת מבחן, שתקבע אם יוכלו להמשיך לעסוק בחקלאות - או שייאלצו להרים ידיים.

 

"הצבע הירוק ייעלם"

 

השנה החולפת לא היטיבה עם החקלאים בצפון, למרות שהיתה ברוכת משקעים. הגשם חדל לרדת כבר בתחילת פברואר, וההשקיה החלה מוקדם מהרגיל. בנוסף, בגלל סגירת מעברי הגבול לשטחי הרשות הפלסטינית והצטברות פרי, ירדו מחירי הפירות בשווקים הישראליים למינימום. 

 

"המבקרים ממרכז הארץ נהנים תמיד מהצבע הירוק בשדות ובמטעים כשהם מגיעים לביקור", אמר אחד מנציגי החקלאים בצפון. "אולי הגיע הזמן שהשרים והח"כים יבינו שאם ימשיכו לתמוך בהעלאת מחירי המים לחקלאות, יגיע היום שבו גם הגליל יהיה צהוב ויבש".

 

בעייתם המרכזית של חקלאי הגליל, בעיקר ביחס לחקלאים באזורים אחרים, היא שלא ניתן להשתמש במי קולחין מטוהרים להשקיית השדות. זאת בשל כמות התושבים המועטה יחסית בגליל, שאינה מייצרת כמות מספיקה של מי קולחין. באזור הגליל כ-120 אלף דונם חקלאיים ומכסת המים היא כ-80 מיליון קוב. 

 

מונעים מאיתנו להתפרנס

 

"החקלאים בגליל עברו שנה חקלאית קשה במיוחד", אמר מנכ"ל החברה לפיתוח הגליל, אחיקם ברלוי. "עכשיו מנסים להטיל עליהם את העלות העתידית של התפלת מי-ים. עלות זו צריכה לחול על מדינת ישראל בעזרת סיוע חוץ ולא לצאת מכיסם הדל של החקלאים. לא נסכים שיבקשו מאיתנו להגדיל את השימוש במים לחקלאות בכדי למנוע את גלישת הכינרת, ובנוסף יטילו מס על החקלאים שימנע מאיתנו את היכולת להתפרנס ממכסת המים החוקית שלנו", אמר ברלוי.

 

משה ברשח, מזכיר האגודה החקלאית במושבה יסוד המעלה, ודור שני לבעלי מטעים, גם הוא אינו אופטימי. "אנחנו חיים כבר כמה שנים בצל גזירות כלכליות, כמו מיסוי על העובדים הזרים, העלאת מחירי המים ועוד. הרבה משפחות יוצאות ממעגל החקלאות ומחכירות את המטעים למגדלים הגדולים. עבור חקלאי שנאחז במטע בשיניים, העלאה נוספת של מחיר המים משמעותה גזר דין מוות.

 

"המשק של אבי, בגודל בינוני של 100 דונם מטעים, משתמש בכמויות מים סבירות, על פי כל החישובים של משרד החקלאות, כ-700 קוב לדונם. מחיר המים הממוצע לקוב מגיע לכ-1.30 שקל. העלאה של 10 אחוז במחיר המים, משמעותה הוצאה של קרוב ל-10,000 שקל נוספים בשנה".

 

ח"כ שלום שמחון, לשעבר שר החקלאות וכיום יו"ר ועדת הכלכלה, אמר כי אינו מאמין שההעלאה שמבקש האוצר תאושר. "אם היא תעבור את הממשלה, היא תיבלם בוועדת הכספים. אם ועדת הכספים לא תוכל לעצור את ההעלאה, היא תאשר אותה רק בהתניה שכל העלות תחזור לחקלאים בדרך אחרת. לא נראה לי שצריך לצאת מהכלים. צריך להיאבק, אבל התוצאות של המאבק הזה ידועות מראש".

 

ח"כ אורית נוקד, אף היא מסיעת העבודה, הגדירה את העלאת מחירי המים לחקלאות בגליל "סיכול ממוקד". במכתב ששלחה לשר האוצר דורשת נוקד לבטל את ההעלאה שאושרה בישיבת הממשלה. הח"כית, המשמשת ראש הלובי למען הגליל והנגב בכנסת, וחברה בוועדת הכספים, הודיעה כי תיאבק בוועדה כדי להחזיר את מחירי המים למצבם הקודם, ואף תדרוש מחברי מפלגתה להעלות את הנושא במהלך המו"מ הקואליציוני. 

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "העלאת תעריפי המים נובעת מהמשבר הקיים במשק המים והגידול בעלויות אספקת המים כתוצאה מרכישת מים מותפלים החל משנת 2005. מחירי המים לחקלאים נמוכים משמעותית ממחירי המים לבתים פרטיים".  

 

מומחה: צריך לקבוע את הסבסוד בחוק

 

פרופ' יואב כסלו, לשעבר ראש החוג לכלכלה חקלאית באוניברסיטה העברית, הסביר כי בגליל העליון יש עדיין הצדקה לשימוש מלא במים שפירים לחקלאות, זאת מפאת חסרונם של מים ממוחזרים והעובדה שגם כאשר ייעשה בישראל שימוש נרחב במים מותפלים, ייקר המרחק את מחיר המים ולא יהיה משתלם להובילם לפריפריה.

 

לדבריו, שאלת הסבסוד של מחיר המים נובעת מהשאלה כמה מים מוכנה המדינה להקצות לחקלאות מושקה. "אם פירוש הדבר שחקלאים יקבלו את המים עם סבסוד, צריך לקבוע את הדבר בחוק התקציב".

 

לדעת פרופ' כסלו, מחיר המים הריאלי בישראל, בתנאים הכלכליים הנוכחיים, צריך להיות מחיר ההתפלה (מחיר קוב מים מותפלים מגיע ל-54 סנט, שהם כ-2.5 שקל). "העלאת מחיר המים, תגרום לכך שתהיה בישראל פחות חקלאות מושקית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגליל יהפוך ליבש (ארכיון)
צילום: לע"מ
שנת מבחן לחקלאים (ארכיון)
צילום: לע"מ
צילום: סי די בנק
אין מספיק מי קולחין בגליל (ארכיון)
צילום: סי די בנק
מומלצים