שתף קטע נבחר

ישראל 2004: כ-3,000 נשים נסחרות בשנה

ביום השנה הרביעי למאבק נגד הסחר בנשים עולה כי רוב הנשים שנופלות קורבן לסחר מגיעות ממדינות חבר המדינות לשעבר, ונמצאות במצוקה איומה, פיזית ונפשית. המחיר לאשה: בין 4,000 ל-10,000 דולר. לינדה ס', זונה לשעבר: "אם לא נעשה משהו במהרה, יהיה סחר גם בילדות בנות 8 ו-10". יעל דיין: צריך להציע לזונות אלטרנטיבה, למשל לעבוד בניקיון

כ-3,000 נשים נסחרות מדי שנה בישראל, רובן בנות 18 עד 35. כך עולה מהערכות המשטרה, לרגל יום השנה הרביעי למאבק בסחר בבני אדם, המצוין היום (ב'). התאריך נקבע לציון זכרן של ארבע קורבנות הסחר בנשים, שנשרפו למוות בהצתה של מכון ליווי בתל אביב. בין היתר נערך הערב כנס לציון המאבק בסחר ולזכר קורבנותיו בבית אריאלה תל אביב.

 

על פי הערכות המשטרה, הגיל הממוצע של קורבן הסחר בנשים עומד על 22 ובמקרים בודדים הגיעו לידי המשטרה נתונים על סחר בקטינות מתחת לגיל 18. 

 

על פי נתוני הקואליציה למאבק בסחר בנשים, בישראל נסחרות בכל זמן נתון אלפי נשים ממדינות חבר העמים, ביניהן מולדובה, אוקראינה, רוסיה, ביילרוס ואוזבקיסטן, מדינות הסובלות מעוני עקב התמוטטות ברית המועצות.

 

90 אחוז מהנשים הנסחרות מוברחות לארץ דרך הגבול עם מצרים. חלקן עוברות התעללות ומעשי אלימות קשים בדרכן לארץ.

 

עוד עולה מהנתונים כי "המחיר" לאשה נע בין 4,000 ל-10,000 דולר, תלוי "בנתוניה": יופי חיצוני, גיל ו"איכות" הניירת המזויפת. הנשים מועסקות בכוח בזנות ומקבלות 10 עד 30 לקוחות ביום. אין להן זכות לסרב ללקוחות והן מועסקות 30 ימים בחודש.


אילוסזנות
אילוסטרציה

 

הנשים נאנסות שוב ושוב

 

"בן אדם לא יכול לבחור להיות עבד, אלא רק מתוך מצוקה נוראית", אומרת יהודית אילני, מארגון מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית.

 

"לא מדובר כאן בבחירה של אשה לעסוק בזנות. האשה הנסחרת נאנסת, אין לה אפשרות להגיד לא. הנשים עוברות תהליך נפשי קשה של הפנמת תפקיד הקורבן בעקבות מעשי האונס הבלתי פוסקים. פשוט מחיקת הנפש. חוסר ביטחון עצמי, דימוי עצמי ירוד, צורך בהענשה עצמית, לצד מצב גופני ירוד כמו גם חשיפה לאלימות פיזית, למחלות, להריונות והפלות, תזונה לקויה. מונעים מהן לצאת מהמצב בו הן נמצאות.

 

"הן במצב פוסט-טראומטי קשה ללא סיכוי לצאת ממנו. רבות מהנשים הן יתומות או באות ממשפחות מצוקה, או עברו התעללות מינית בילדות".

 

על פי דיווחי הנשים, הלקוחות הם בעיקר ישראלים, אולם יש ביניהם גם ערבים, תיירים ועובדים זרים. התעשייה מגלגלת מיליונים, כשמדווח על יותר ממיליון ביקורים בחודש אצל נערות הליווי.

 

"אני בן אדם, לא זונה"

 

לינדה ס', זונה לשעבר, מארגון "אנחנו שוות", ארגון זונות וזונות לשעבר, הדליקה בטקס בתל אביב נרות לזכרן של  קורבנות הסחר בנשים שמתו בשנים האחרונות. "אתם לא רוצים לשמוע את הקול שלי. בושה וחרפה. אנחנו יושבים בשקט כאילו לא קורה כלום בעולם שלנו. סחר בבני אדם יכול להיות גם תינוק בן חודש וגם אשה בת 50.

 

"היום אני כבר לא זונה, אני אדם אחר. כתוב לי על המצח בן אדם. מה שאנחנו עושים כאן לא מספיק. לא מספיק לדבר ולא מספיק לשמוע. נערות ליווי הולכות כל יום לקבל אלימות בשביל כסף, גם אם זה בהסכמה וגם אם לא. מי שלא היה שם לא יכול להסביר ולתת עידוד, כי הוא לעולם לא יוכל לדעת איך זה או מה המשמעות של זה. אם לא נעשה משהו במהרה, יהיה סחר גם בילדות בנות 8 ו-10".

  

יעל דיין: למה שהזונות לא יעבדו בניקיון?

 

יעל דיין, סגנית ראש עיריית תל אביב וחברת מועצה, אמרה בכנס: "היום הקולות כן מתגברים וכן נשמעים וזועקים יותר. יש כאן טרור, טרור שלא חייב להיגמר ברצח, בבית קברות או בשריפה, שצריך לעצור אותו לפני השלב שבו יש גווייה. בגן החשמל יש זנות של קטינים וקטינות. גם זה סחר בבני אדם.

 

"אסור להגיד שזה המקצוע הכי עתיק בעולם ולתת לזה הצדקה. העובדה שזה קיים לא הופכת את זה לדבר טוב. הגיע הזמן שנציע לאותם אנשים, קורבנות הסחר, אלטרנטיבה, כמו למשל עבודה בבתים של אנשים, כגון מנקות. אפשר להיחלץ לעזרתן. בואו ניתן לזונות האלה משהו אחר לעשות. חלקן אמהות שמפרנסות".

 

לפיד: דווקא חל שיפור

 

לרגל יום המאבק פירסם שר המשפטים, יוסף לפיד, גילוי דעת בנושא. "הסחר בבני אדם הוא בראש ובראשונה תופעה בינלאומית, המאבק בה צריך להיערך אף הוא במישור הבינלאומי", אומר לפיד.

 

במקביל קובע לפיד: "אנו נדרשים להמשיך ולחזק את שיתוף הפעולה הממשלתי עם ארגונים לא ממשלתיים, לשקול חלופות לשיכון קורבנות הסחר, ולחתור לכך שכל קורבן תוחזר למדינת המוצא שלה, תוך עיצוב תוכניות שיקום, וניסיון להעמיד להן סיוע פסיכו-סוציאלי".

 

לדברי לפיד, ישראל דורגה בדירוג הנמוך ביותר בשנת 2001 בדו"ח מחלקת המדינה האמריקנית, כמדינה שאינה עומדת בסטנדרטים המינימליים ואינה עושה מאמצים משמעותיים לאכוף את הסחר בבני אדם. לעומת זאת, בשנים 2002 עד 2004 חל שיפור וכעת מדורגת ישראל כמדינה שאינה עומדת בסטנדרטים המינימליים אך נוקטת באמצעים משמעותיים לעשות כן.

 

 


פורסם לראשונה 16/08/2004 16:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
מצב פוסט-טראומטי (אילוסטרציה)
צילום: גבי מנשה
צילום: מג"ב רמון
גבול ישראל-מצרים. 90% מוברחות מהאזור
צילום: מג"ב רמון
אתר הכנסת
דיין. למה שלא יעבדו בניקיון?
אתר הכנסת
צילום: אלכס קולומויסקי
להיאבק בסוחרים. לפיד
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים