שתף קטע נבחר

 

"לא נצטרף ל'אירופה הרחבה' עבור הבטחות"

מחר צפוי להתקיים סבב נוסף של שיחות בין ישראל לבין האיחוד האירופי, בו ידונו הצדדים בהצטרפות ישראל לתוכנית 'אירופה הרחבה'. עודד ערן, שגריר ישראל לאיחוד האירופי, הסביר כי ישראל לא תצטרף לתוכנית אם האירופים לא יסכימו להיענות לדרישותיה בנוגע לפרוייקטים בהם תשתתף

"לא נצטרף לתוכנית 'אירופה הרחבה' תמורת הבטחות מעורפלות". כך אמר היום (ב') שגריר ישראל לאיחוד האירופי, עודד ערן, בתדרוך מיוחד שערך לרגל סבב שיחות מיוחד שיתקיים מחר בנושא מדיניות ההרחבה של האיחוד.


כבר לפני כשנה הוחלט באיחוד על תוכנית "אירופה הרחבה", שנועדה להדק את יחסי האיחוד עם המדינות הסמוכות לו. לפי החלטת האיחוד, ייפתח דיאלוג עם שבע מדינות, בהן ישראל, במטרה להדק את היחסים בתחומים השונים, כלכליים ברובם. המדינות האחרות אליהן פנה האיחוד הן מולדביה, אוקראינה, טוניסיה, מרוקו, ירדן והרשות הפלסטינית.


נציגי האיחוד הציעו לישראל, במסגרת סבב שיחות שנערך בנושא, להכנס למסלול של שלוש שנים, במהלכן יזוהו תחומים ותוכניות שבהם ישראל תוכל להשתלב, אך ישראל סירבה להצעה. 


ערן, שהגיע לישראל לרגל השיחות, אמר כי ישראל לא מסתפקת בהצעה האירופית. לדבריו, "אנחנו רוצים פירוט של גופים ותוכניות בהם ישראל יכולה להשתלב". ערן אף ציין כי ישראל הגישה לעמיתיה באיחוד רשימה של 35 מסגרות בהן היא מעוניינת להיות שותפה. רשימה זו כוללת גופים הקשורים לביטחון תעופה אזרחית, תעבורה ימית, איכות הסביבה, מכוני תקינה, מועצה משותפת להשכלה גבוהה, והצעה להכרה הדדית בתארים.


ישראל אף הוסיפה דרישה חשובה נוספת - אפשרות להשתתפות בפרוייקטים ובמכרזים במדינות מזרח אירופה, שם טמון כסף רב.


לדברי ערן, "אם רמת הסיפוק מהנכונות האירופית להיענות לדרישות תהיה טובה, נוכל לחתום על הסכם, אך בשלב זה של המו"מ לא הגענו לסיפוק הזה. ראינו ב'אירופה הרחבה' הזדמנות לשדרג את ההסכם הכלכלי הקיים, שהוא הסכם טוב אך איננו מאפשר קפיצת מדרגה וגם לא כולל דיאלוג פוליטי".


הדיאלוג הפוליטי-מדיני חשוב לאירופים, שמבינים כי לארצות הברית יש מעמד בכורה בנושאים אלה, אך מעוניינים בכל זאת להיות מעורבים. לדבריו, "הנושאים הפוליטיים שיעלו בדיונים הם בין השאר זכויות אדם, המלחמה בטרור ופיתוח נשק להשמדה המונית".


נכונותה של ישראל לקיים דיאלוג פורמאלי בנושאים מדיניים היא בגדר חידוש. ערן רמז שישראל תסכים לדיאלוג כזה רק בתנאי שתוצאותיו לא יחייבו את ישראל. לדבריו, "אין לנו בעיה לנהל דיאלוג על הנושאים האלה, השאלה היא איך האיחוד יתפקד".


ערן התייחס לנושא הצטרפות אפשרית של ישראל לאיחוד האירופי ואמר: "גם אם היו אומרים לנו להכנס לאיחוד, לא בטוח שהיינו נכנסים. יש לפעולה כזו השלכות, למשל ביטול הסכם הסחר החופשי עם ארה"ב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הגיע לשיחות. ערן
צילום: רויטרס
מומלצים