שתף קטע נבחר

13 הואשמו בהתעללות בגולני; איש לא ייאסר

בקיץ 2003 נחשפה בצה"ל "פרשת התקתוקים" - חיילים הואשמו בסדרה של עבירות חמורות ובראשן - "התקתוק" - החדרת קנה רובה לפי הטבעת של חייל במוצב בגבול הצפוני והטלת "עונשים" כבדים לחיילים צעירים. שניים מהקורבנות אף סבלו מבעיות נפשיות. מבדיקת ynet עולה: אף חייל לא ייכנס לכלא. צה"ל בתגובה: המעשים אכן חמורים, אבל החיילים הובאו לבית דין וחלקם אף נפגעו בדרגתם

"איך אחרי דבר כזה אמורה להרגיש אם ששולחת את בנה לצה"ל?". כך אומרת ל-ynet אמו של אחד מקורבנות פרשת הההתעללות בגולני שהסתיימה היום (ג') בבית הדין הצבאי של פיקוד צפון. והעונשים? בדיקת ynet גילתה שאיש מהנאשמים לא ייכנס לכלא ולו ליום בודד. סרן א', מפקד פלוגה 12 בגולני, שהואשם יחד עם 12 חיילים נוספים בעבירות התנהגות קשות הוא היחיד שנענש, וננזף "נזיפה חמורה".

 

13 חיילים מגדוד 12 של חטיבת גולני הועמדו לדין בפרשה שנודעה בשם "פרשת התקתוקים", שנחשפה בקיץ 2003, ונראתה כאחת הפרשות הקשות והמזעזעות ביותר. הפרקליטות הצבאית, בעקבות חקירה ארוכה של המשטרה הצבאית החוקרת, החליטה להעמיד לדין את החיילים בשורה של עבירות התנהגות קשות שאירעו במוצב צה"ל בגבול הצפוני.


החיילים הואשמו בסדרת עבירות ובראשן "התקתוק" - החדרת קנה רובה לפי הטבעת של חייל ודימוי אקט מיני. התביעה אף התלוננה על אירוע אחר, בו אחד החיילים נשכב על חייל אחר בעוד האחרים אוחזים בו וביצע תנועות של התקרבות והתרחקות מגופו, המדמות קיום יחסי מין אנאלים. בכתבי האישום צויין, כי החיילים היו לבושים בעת ביצוע העבירות.


כתבי האישום סיפרו גם על יחסים קשים בין מפקדים לפקודים, הטלת עונשים כבדים והשפלות. על החיילים "הצעירים", כך לדוגמא, הוטלו עונשים כגון איסור אכילת צנים ("טוסט"), איסור צפייה בטלוויזיה, איסור להתקלח במהלך השבוע, צמצום שעות השינה ועוד. היו גם עונשים כבדים שהוטלו על מי מהחיילים שהיה מפר את "הנהלים": עמידה במשך שעות עם ציוד מלא ללא אפשרות לדבר או לזוז, ריקון חדר מתכולתו, החזרת הציוד בזמן קצוב ועוד.

 

ואם כל זאת לא מספיק, כתבי האישום ייחסו לחלק מהנאשמים גם התנפלות על חיילים, הצמדתם לגוף וצביעתם בצבאי הסוואה כשרגליהם קשורות. יש לציין כי שניים מהחיילים שנפלו קורבן למעשים אלה, סבלו מהפרעות נפשיות קשות, חרדות, נדודי שינה, ולבסוף שוחררו מהשירות בעקבות סעיף לקוי נפשי.

 

העונשים: בין נזיפה למאסר על תנאי 


היום בבוקר, שנה אחרי, התקיים בבית הדין הצבאי של פיקוד הצפון בחיפה הדיון האחרון בפרשה. על דוכן הנאשמים עמד סרן א', מפקד הפלוגה. בין הצדדים כבר נחתמה עסקת טיעון, האישומים הקשים נמחקו, ולבית הדין נותר רק לקבוע את העונש עליו הוסכם מראש בין הצדדים, בין נזיפה למאסר על תנאי.


אבל א' לא לבד. עיון בגזרי הדין מגלה שהתביעה הסכימה בכל המקרים לשנות את כתב האישום המקורי לאישום חדש, קל הרבה יותר – התנהגות שאינה הולמת. העונשים נעו בין הורדה בדרגה (מסמל ראשון לסמל), או מאסר על תנאי (עונש שאין בו הרבה משום שכל החיילים השתחררו זה מכבר משירותם הסדיר).

 

גם גזר הדין החמור ביותר בפרשה, גזר דינם של סמל המחלקה, מפקד המחלקה ומפקד הפלוגה סרן א', הסתיים, כאמור, בקול ענות חלושה. בית הדין כיבד גם הפעם את הסדר הטיעון, והמחלוקת היחידה בין השופטים הייתה בסוגיית ההורדה בדרגה. לבסוף הוחלט להוריד את השלושה בדרגה אחת. הקצין שהורד לדרגת סג"מ השתחרר בינתיים מצה"ל. בנוסף נגזר על הנאשמים עונש של מאסר על תנאי.

 

קלות העונשים מעוררת דאגה, בעיקר לאור הפסקה האחרונה שכתבו השופטים. בגזר הדין נכתב כי "נאשם מספר 2 (מפקד המחלקה ח.ג) ציין כי למיטב ידיעתו חלק מהמעשים המתוארים בכתב האישום ממשיכים להיות מונהגים בפלוגות שונות בחטיבת גולני. אנו רואים זאת בחומרה רבה ומורים על העברת העתק מגזר דין זה, תוך הפניית תשומת לב לדברים הללו, לאלוף פיקוד הצפון, מפקד עוצבת געש ולמח"ט גולני".

 

עורכי הדין שייצגו את החיילים קבעו נחרצות כי "ההר הוליד עכבר" וזעמו על צה"ל שניפח את הפרשה לממדים גדולים.


עורך הדין חזי חרלף, שייצג את מפקד המחלקה בהליך המשפטי, אמר כי "צה"ל איבד פרופורציה כאשר הכין את כתבי האישום עם אותן עבירות חמורות. חלק מהמעשים מזכירים אולי מעשי קונדס חצופים ותו לו". חרלף אף ציין כי "מן הראוי גם להזכיר שאחד המתלוננים הודה בעצמו שהיה שותף בתקתוקים, אך מעולם לא הוגש נגדו כתב אישום". 


"ביהמ"ש נתן הכשר למעשים האלה"


א' הוא אחד החיילים שנפלו קורבן לחלק מהאישומים בהם נאשמו חיילי גולני. בעקבות תלונתו נפתחה החקירה בנושא והוא שוחרר מצה"ל. כיום הוא נמצא בחו"ל, ולדברי בני משפחתו עדיין לא התאושש סופית מהאירועים הקשים שעבר.


בשיחה עם ynet סיפרה אמו: "הבן שלי נסע כדי לברוח מהמציאות. בכל פעם שיש בארץ אירוע כמו פיגוע, הוא מתקשה לתפקד".


בני משפחתו של א' אמרו כי הם לא חיפשו נקמה במשפט, אבל מבחינתם העונשים שגזר בין הדין הם "מצחיקים ומאוד מאכזבים". לטענת אביו של א', "הבן שלי רצה להיות חייל הכי קרבי, אפילו דיבר על קריירה צבאית. איזה מסר נותנים כאלה עונשים לחיילים בעלי מוטיבציה? הרי כאילו בית המשפט נתן הכשר למעשים האלה. זה ממש צחוק מהעבודה". 

 

דובר צה"ל: איזון בין החומרה לנסיבות 

 

מצה"ל נמסר בתגובה: "כל התיקים שעניינם 'פרשת התקתוקים' הסתיימו בהסדר טיעון, לאחר שיקלול של כל השיקולים הנוגעים בדבר, לרבות נסיבות הפרשה, נסיבות אישיות של הנאשמים, חלוף הזמן, העובדה שחלק מן המעורבים השתחררו משירות, תרומת החיילים למערכת הצבאית, ואף שיקולים נוספים הכרוכים בניהול התיקים.

 

"בסופו של דבר, העונש שהושת על כל אחד מן החיילים המעורבים מהווה איזון בין הנסיבות לחומרה הנעוצות בכיעור המעשים והפגיעה בחיילים קרביים אשר תרמו רבות למערכת הצבאית ועתידים להמשיך לתרום במסגרת המילואים, והעובדה שמדובר בחיילים שנגררו למעשים שרווחו ככל הנראה ביחידה ולא יזמו את התופעה, חלק מן החיילים אף היו בעצמם קורבנות למעשה 'תקתוק', חלוף הזמן וכדומה".

 

על פי צה"ל, "אין מחלוקת כי מעשי "התקתוקים" הינם חמורים וראויים לכל גינוי, ויש לפעול לעקירת התופעה מן השורש.

 

"עם זאת, לא ניתן להתעלם מהמשמעות של עצם הבאת החיילים לדין בפני בתי הדין בגין מעשים האמורים, כאשר חיילים אחרים אשר ככל הנראה היוו חלק מן התופעה לא נתנו כלל את הדין בגין מעורבותם עקב חוסר ראיות. מעבר לכך, חלק מן החיילים נפגעו בדרגתם, והתביעה סבורה שמדובר בעונש ממש שאין להקל בו ראש, נוכח ההשקעה רבה שקדמה להשגת הדרגה על-ידי כל אחד מן החיילים".


פורסם לראשונה 24/08/2004 00:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גולני. פרשת "התקתוק"
צילום: גדי קבלו
"העונשים מצחיקים ומאכזבים"
צילום: גדי קבלו
מומלצים