שתף קטע נבחר
 

פרופ' מיקי אבירם

מיץ רימונים כמסייע למניעת מחלות לב

פרופ' אבירם חוקר מזה 25 שנה את המנגנונים הקשורים לצבירת כולסטרול בעורקים שמובילים דם אל הלב או המוח. סתימת העורקים בלב גורמת להתקף לב, ובמוח לשבץ מוחין. מחקריו הכניסו את נושא חימצון הכולסטרול לדיון. ידוע מזמן, שרמות גבוהות של כולסטרול בדם גורמות לשקיעתו בעורקים, לסתימה ולהתקף/שבץ. אבל לפני כעשור, כשפרופ' אבירם בדק אנשים שמגיעים לביה"ח עם התקף או שבץ, התברר ששליש מהם מגיעים עם רמות כולסטרול תקינות! הוא העלה השערה שלא רק כמות הכולסטרול בדם משפיעה, אלא גם איכותו. כולסטרול מתקלקל כשהוא מתחמצן, כמו ברזל שמתחמצן בצינור וסותם אותו. הרדיקלים החופשיים הם חומרים שיודעים לחמצן, והם חומרים שמגיעים לגופנו מעשן, עישון, כימיקלים, זיהום אוויר, חיידקים, ווירוסים גורמים שאנחנו חשופים אליהם כל הזמן. התברר שהם גורמים לכולסטרול להתחמצן ולשקוע גם כשכמותו תקינה. כלומר, גם איכות הכולסטרול היא אלמנט קריטי.

במחקרים בהמשך גילה כי גם אצל החולים בעלי הכולסטרול הגבוה הכולסטרול מחומצן. איך אפשר לפתור את הבעיה? הרי מחלות לב הן גורם התמותה העיקרי כיום בעולם המערבי.

החליטו לחפש חומרים נוגדי חימצון (אנטי אוקסידנטים). מאחר שהכי טוב לחפש במקורות טבעיים, בדקו 30 סוגי פירות וירקות שונים.

 

בהתחלה התמקדו ב-3 משפחות עיקריות של חומרים: ויטמין E - למשל בשמן זית ושמן סויה; הקרטנואידים (חומרי הצבע שבגזר, עגבניה). אבל שתי הראשונות התבררו כמקורות לא חזקים במיוחד. חיפשו מקור עם כמות גדולה יותר וחזקה יותר.

המשפחה השלישית שבדקו הייתה משפחה של תוצרים שעשירים בפוליפנולים. לקו הגמר הגיעו 3: ליקוריץ – אניס; יין אדום (בו מחיצת הענבים והשארתם עם הקליפה לתקופה ארוכה גורמת לכך שהאנטי אוקסידנטים של כמה קילואים של ענבים מרוכזים בכוס אחת, והאלכוהול עוזר לספיגתם. אגב, יין לבן לא יעיל, כי בו מיד זורקים את הקליפות); ומיץ הרימונים – שבו נמצאו האנטי אוקסידנטים הכי פעילים. גילו שם חומר שנקרא טנין, הייחודי למשפחת הרימון.

 

המחקר התפרסם ב-1995, ובודק את הרימון בכמה רמות:

1. בודקים במיץ הרימון את החומרים הפעילים כנוגדי חימצון לכולסטרול.

2. מייצרים עכברים מהונדסים ליצירת טרשת עורקים, ונותנים להם לשתות מיץ רימונים: התברר שחימצון הכולסטרול עוכב, וגודל הסתימה ירד ב-40%.

3. נתנו לבני אדם בריאים לשתות מיץ רימונים - כוס ביום. תוך שבועיים רמת חימצון הכולסטרול שלהם ירדה בצורה משמעותית ב–45%.

4. כדי לבדוק האם מיץ הרימון גם עצר את הנגע הטרשתי, פנו לחולים שסבלו מסתימות של כולסטרול בעורקים שמובילים דם למוח (מה שגורם לאיבוד ראייה זמני). הטיפול המקובל במקרים כאלה הוא זיהוי באמצעות אולטראסאונד היכן ומה גודלו של הנגע. אם המצב חמור מחליפים את העורקים הסתומים. נתנו לחולים לשתות מיץ רימונים במשך שנה, ובדקו את מצב חימצון הדם והנגע כל 3 חודשים. התברר שהכולסטרול פחות מחומצן, ולא רק שהסתימה לא גדלה, אלא הייתה ירידה של 30% בנגע הטרשתי. המשך הטיפול מעבר לטווח של שנה לא המשיך להקטין את הנגע הטרשתי, אבל שמר עליו בגודל יציב. מסקנה – להתחיל לשתות בגיל מוקדם ככל האפשר.

(ולמי שמודאג מעצירות - תופעת לוואי של אכילת רימון, שתיית כוס ביום לא גורמת לכך)

כיום מנסים לברר את המנגנונים שקשורים לעצירת הנגע הטרשתי, ברמת התאים שצוברים את הכולסטרול. בודקים תת מערכות ושלבים בתהליך הטרשתי, שהוא ממושך (בבני אדם – עשרות שנים). מנסים להבין איך התא קולט את הכולסטרול המחומצן, ואיך המרכיבים הפעילים במיץ הרימון עוצרים את הקליטה. מהבנה זאת אולי יצליחו לפתח תרופה סינתטית.

 

פרופ' מיקי אבירם, מנהל אגף המעבדות והמעבדה לחקר הליפידים, בי"ח רמב"ם, התארח בתכנית מספר 144.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
פרופ' מיקי אבירם
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
מיץ רימונים
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
טעים בפה וטוב בלב
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
מומלצים