שתף קטע נבחר

"מה בשם שמיים קרה עם הכסף?"

ל-ynet נודע כי מבקרת מיוחדת של משרד החינוך בודקת מה בדיוק אירע לכספי עמותת הורים התומכת באולפנה של רשת "אמונה" בבני-ברק, בעקבות טענות קשות של הורי התלמידות. ההורים טוענים כי התגלה להם שהעמותה שמימנו משלמת משכורות של מורות במוסד, ואף מממנת עובדי עירייה. עוד הם טוענים ש"שעות תיגבור" שהיו אמורות להינתן בתמורה לכסף - לא ניתנו. במשרד החינוך מודים: המצב הבעייתי הזה במוסדות לימוד דתיים קיים בכל רחבי הארץ

"יש קשר של שתיקה וטיוח בציבור הדתי. לא נותנים לאף אחד לדבר. אנשים פוחדים להיחשף. זה בית הספר הדתי לאומי היחיד באזור, ואין לנו אלטרנטיבה. אנחנו כבר לא יודעים מה לעשות. אף אחד במשרד החינוך ובעיריית בני ברק לא נותן לנו תשובות".

(הורה לתלמידה באולפנה בבני ברק)

 

יום בהיר אחד, קמו מאות הורים מבני ברק וגילו שמשהו מוזר קורה עם הכסף ששילמו במשך שנים לעמותת הורים הקשורה לבית הספר של בנותיהן. אגב, אף אחד לא שאל אותם: תשלום הכסף היה תנאי להכנסת הבת ללימודים באולפנה היוקרתית של רשת "אמונה". ההורים שילמו, 4,200 שקל בשנה החולפת - ולא שאלו שאלות, עד שכמה דברים החלו להתברר להם.

 

בעקבות פיטוריה של אחת ממורות האולפנה, ופנייתה לבית הדין לעבודה, התברר כי משכורותיהן של כמחצית מהמורות במקום שולמו מכספי עמותת ההורים, "ידידי בנות האולפנה". ולא רק הן - גם כמה עובדי עירייה קיבלו תשלומים מאותה עמותה. ומה בקשר למשרד החינוך ולעירייה, שאמורים לממן את משכורותיהם של המורות והעובדים? בשל הסכם היסטורי, שעליו לא ידעו ההורים, הועברו משכורות של חלק מעובדי העירייה באמצעות העמותה. העלות: 200 אלף שקל בשנה. ובאשר למורות: 10 מהן קיבלו את שכרן מהעמותה, ו-4 קיבלו "תוספות תיגבור" מהעמותה, בנוסף למשכורותיהן הרגילות, על לימוד שעות נוספות.

 

מבולבלים? גם ההורים התקשו להבין. ועד ההורים החליט לבדוק מה קרה עם הכספים ששילמו חבריו במשך שנים. בעקבות דו"חות ששלח רואה החשבון של העמותה - התברר שיש בה גירעון עצום של 330 אלף שקלים. כאן פקעה סבלנותם של ההורים. לטענתם, בנותיהם לא זכו כלל ל"שעות תיגבור" והיו חוזרות מוקדם הביתה, כך שלא ממש ברור מדוע הכסף הגיע למורות - שלא לדבר על עובדי העירייה.

 

לאן הלכו הכסף ושעות הלימוד הנוספות? כיצד הצטבר גירעון של מאות אלפי שקלים בעמותה? מדוע כמחצית ממורות בית הספר מועסקות על ידי עמותה המרכזת את כספי ההורים, ומדוע שילמו הורים מכיסם משכורות של עובדי עירייה? נכון להיום, כמחצית ממורות בית הספר אינן מלמדות בפועל מאחר ובמשך 5 חודשים לא קיבלו את משכורותיהן מהעמותה, שכספיה עוקלו בצו בית הדין לעבודה. ל-ynet נודע כי בשבוע שעבר שלח משרד החינוך מבקרת מטעמו, לבדוק את פעילות העמותה והנהלת בית הספר. במשרד החינוך מודים: הבעייתיות מוכרת, זה לא מקרה יחיד.

 

"הבנות חזרו ב-11. איפה התיגבור?"

 

האולפנה המדוברת היא בית-ספר עירוני, שש שנתי (כיתות ז'-י"ב) היחיד בעיר בני-ברק מהמגזר הממלכתי-דתי התורני, ולומדות בו כ-360 תלמידות. המוסד נתמך מכספי הורים המועברים לעמותת הורים 'ידידי בנות האולפנה', הרשומה ברשם העמותות מסוף שנת 97', ובראשה כיום עומד חבר ועד ההורים.

 

בית-הספר מתבסס למעשה על שלושה גורמי תקצוב: משרד החינוך מעביר שעות בעבור כיתות חטיבה תחתונה ז', ח', ט'. בכיתות י', י"א, י"ב משולמות משכורות המורים על ידי העירייה בתקצוב משרד החינוך. הגורם השלישי הוא עמותת ההורים. מאחר ובית הספר הוא אולפנה וההורים מעונינים שבנותיהם תקבלנה מעבר לבית ספר רגיל, העמותה גובה מהם כסף בעבור תגבור שעות לימודים ופעילויות חברתיות (שבתות עיון, טיולים, הצגות, תרבות וכו').

 

חשדם של ההורים התעורר לטענתם, בין היתר, לאחר שבנותיהם חזרו הביתה מוקדם מבית הספר. זאת, למרות שהם שילמו לעמותה עבור 100 עד 200 שעות לימוד נוספות בשבוע, שעל פי החישוב היו אמורות להעסיק את בנותיהן עד שעות הצהרים המאוחרות. "פתאום הבת שלי הייתה חוזרת הביתה ב-11 לפני הצהריים, לפחות שלוש פעמים בשבוע", מספרת ל-ynet אחת האימהות שבתה לומדת באולפנה. "במקרה אחר, היא קיבלה טלפון בערב שאומר לה שמחר, יום שישי אין לימודים. אז ההורים התחילו לדבר אחד את השני - מה בשם שמיים קרה עם הכסף שאנחנו משלמים לבית הספר?"

  

ההורים הבינו שאם לא יפעלו, איש לא יעשה זאת. במכתב ששלחו ההורים למנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, הם מבקשים לבדוק את ניהולו של המנהל הקודם של האולפנה, הרב דוד בן-ניסן: "ביקשנו מהמנהל פירוט כיצד נוצר הגירעון העצום, לא קיבלנו כל הסבר או מסמך המאשר לו את סיבת הגירעון ואת העלויות האמיתיות של התל"ן (תוספת שעות לימוד-מ.ז.). אנו רואים בחומרה רבה את מעשי המנהל: בזבוז מאות אלפי שקלים מכספי הורים בניגוד לרשותם, משיכת כספים מחשבון עמותת ההורים בלי רשות מנהלי העמותה, וסירוב למסור פירוט על מקור הגירעון. אנו דורשים חקירה יסודית", הם כותבים.

 

"טענות ההורים הן קשקוש מוחלט", מגיב המנהל עד לאחרונה, הרב בן-ניסן, כיום מורה במקום. "העמותה הגישה דו"חות שנתיים כחוק וקיבלה עד סוף הקדנציה שלי אישור של ניהול תקין לחלוטין של רשם העמותות. אני כמנהל מקבל משכורת מהעירייה המעסיקה אותי".

 

מה לגבי שעות התיגבור הנוספות? בן ניסן טוען: "בבית הספר, מכלל השעות שיש לך אתה יוצר מאגר 'פול' עם תשלומי הורים, מתוכם כשני שליש ניתנים בכיתה כשעות פרונטליות ושליש זה זמן אויר".

 

מה זה זמן אויר?

 

"שעות אויר זה השעות שלא רשומות במערכת. אם יש לך, נניח, 50 שעות בתקן לכיתה - מתוכן את יכולה לראות במערכת רק 30 שעות מופיעות. יש שעות חינוך, שעות ניהול, הקבצות... למשל הקבצות במתמטיקה - התלמידה לומדת רק שעה אחת, אבל משלמים במקביל לשלוש מורות. וגמול לבגרות - על כל חמש יחידות בגרות מגיעות שלוש וחצי שעות אויר למורה. אז אם מלמדת חמש-שש שעות מקצוע מתמטיקה למשל חמש יחידות לבגרות, המורה מקבל עוד שלוש וחצי שעות אויר".

 

המספרים: עובדי עירייה קיבלו 200 אלף שקל

 

כך זה נראה על הנייר, לפי המסמכים שהגיעו ל-ynet. בשנה שעברה, שילם כל הורה לעמותה כ-4,200 שקל שכר לימוד לשנה. השנה עוד לא נקבע סכום הכסף אותו ידרשו ההורים לשלם. על פי נתוני דו"ח כספי העמותה בסוף שנת הלימודים הקודמת (תשס"ג), היא היתה בגירעון של למעלה מ 330 אלף שקלים. לטענת ההורים, הסכום הזה רק גדל עם השנים.

 

לעומתם טוען יו"ר העמותה, עו"ד יעקב גולדשטיין, כי העמותה כיום מאוזנת. לדבריו, הגירעון נבע מכסף שחייבת עיריית בני ברק להורים אך לא פחות מכך, מהורים שלא שילמו בעבר את הכסף לעמותה. "מבחינתנו כהורים זו עזות מצח לבוא ולשאול 'איפה הכסף', מאחר ויש הורים רבים שלא שילמו את חובם לעמותה. אם כל החובות ישולמו לנו, אנחנו לא נהיה בגירעון. מבחינה זו אנו נמצאים במאזן תקציבי", הוא אומר.

  

על פי הנתונים, מסך כך כל ההכנסות בעמותת 'ידידי בנות האולפנה', המסתכמות ב-1,315,761 מיליון שקלים לשנת תשס"ג, שולמו משכורות באופן הבא: 927,315 שקלים שולמו מכספי הורים עבור משכורות המורות, ובנוסף, 106,727 שקלים שולמו מכספי הורים בעבור משכורות לחמישה עובדי מינהל של עיריית בני ברק.

 

כעת דורשת העמותה מהעירייה, לשלם לה חזרה כ-200 אלף שקל בגין תשלום המשכורות לעובדים. בנוסף, ההורים תובעים מהעירייה גם 200 אלף שקלים נוספים, בעבור תקציב שעות לימוד שהועברו לרשות על ידי משרד החינוך, אך לא הועברו בפועל לבית הספר ואותן שילמו ההורים מכספם. סך הכל, לטענתה, חייבת עיריית בני ברק למעלה מ-400 אלף שקל להורים.

 

דובר עיריית בני-ברק מאשר חלקית את הדברים: "לגבי עובדי המינהל בבית הספר זה ואחרים בעיר, ישנו סיכום שהושג בעבר בין העירייה ובתי הספר על העברת כספים ישירות לבתי הספר, ועובדי המינהל בהם יועסקו באמצעות עמותות. נכון, שבגלל מצבה הכספי הקשה של העירייה יש לה, בשלב זה, קושי בהעברת הכספים".

 

עוד נמסר מעיריית בני ברק: "בין העירייה ומשרד החינוך לבין העמותה אין קשר כלל וכלל. גם לכספי העמותה אין לעירייה כל קשר, וגם הפיקוח עליהם אינו מתפקידה. העמותה היא המחליטה על סכום הגבייה מההורים ומה נעשה בכסף שנגבה. אשר למנהל בית הספר: איננו יודעים את הקשר בין המנהל לבין העמותה, כי מי שמנהל את העמותה וכל מה שנעשה בבית הספר נעשה בשיתוף יו"ר העמותה ומשום כך אין לעירייה כל צד להגשת תלונה. אם למישהו יש יסוד לכך - שיעשה זאת".

   

ובינתיים לא לומדים: מאז תחילת שנת הלימודים עדיין אין בידי מנהלת בית הספר החדשה את מספר שעות הלימוד בבית הספר, מאחר ויש צו עיקול של בית הדין לעבודה ולא נגבים כספי הורים. מאז עיקול כספי העמותה, לא שולמו משכורותיהן של 14 מורות בבית הספר ומזה כחמישה חודשים הן אינן מלמדות ואין להן מחליפות.

  

קורה במקומות רבים?

 

גורמים במשרד החינוך אומרים ל-ynet כי הסיפור הזה מאפיין בתי ספר רבים ברשתות החינוך במגזר הממלכתי-דתי, שכיום רבים מהם, בעיקר ישיבות תיכוניות ואולפנות, נתמכים בעמותות הורים. העמותות משמשות לעיתים כצינור המעביר כספים ממשרד החינוך ומהעירייה, בנוסף לכספי ההורים למען תגבור שעות לימודים ופעילויות שונות בבית הספר.

 

ואלה המספרים: מתוך 300 בתי ספר העל יסודיים במגזר הממלכתי-דתי בארץ, כ-17 אחוזים מנוהלים על ידי עמותות שקיבלו היתר לכך ממשרד החינוך: כעשרה מוסדות (3.3 אחוז) מנוהלים על ידי עמותות הורים וכארבעים מוסדות (כ-13 אחוז) מנוהלים על ידי עמותות ציבוריות.

שמואל בורקש, מפקח ארצי על החינוך הממלכתי-דתי העל יסודי מטעם משרד החינוך, מסביר שזה פתרון בעייתי: "תופעה כזו של עמותות ההורים המנהלות את תקציבי תוספות השעות בבתי הספר לצד הבעלות הרשמית היא ייחודית. יש בעייתיות בניהול מוסדות על ידי עמותות ולא על ידי המדינה, שכן לעיתים המציאות מסתבכת והניהול כושל ואז המוסדות האלה, בלית ברירה, חדלים להתקיים".

 

מה לגבי תשלומי ההורים לעמותות ההורים? "לפי חוזר מנכ"ל משרד החינוך, הכסף אותו משלמים ההורים, עד סכום של 4,500 שקלים, רשאי ללכת אך ורק למטרת תוספת שעות תורניות ולא שעות חול", קובע בורקש. "תשלום זה נוצר מאחר ובחינוך הממלכתי דתי לומדים יותר יחידות לבגרות במקצועות תורניים בתנ"ך ותורה שבעל פה. על ההורים לבדוק שזה אכן מה שנעשה עם כספם על פי הוראות משרד החינוך, אחרת - זה לא חוקי".

  

ממשרד החינוך נמסר ל-ynet בתגובה לסיפור: "טענות ההורים בכל הקשור לניהול בית הספר בעבר, ובעיקר אופן השימוש בכספיהם לצרכים השונים, התקבלו במשרד החינוך. יצוין כי הטענות אינן מתייחסות לשנת הלימודים הנוכחית כי אם לשנה שעברה. נכון להיום, נמצאת האולפנה בתהליך הבראה. משרד החינוך הגיש לבית הספר סיוע מיוחד של שעות לימוד מעל לתקן כדי להמשיך ולקיים את המוסד. ועד הורים חדש נבחר, מנהל בית הספר בשנה שעברה הפסיק לעסוק בניהול בית הספר, וישנה פעילות של הפיקוח הדתי במחוז תל אביב, כדי להעלות את בית הספר על דרך המלך".

 

"משרד החינוך אינו יכול לפקח על תקציבים המגיעים מעמותות המנהלות את בתי הספר. יחד עם זאת בשל הטענות הקשות של ההורים, כלפי העמותה שהם בעצמם הקימו, הוחלט במחוז תל אביב להעביר את בדיקת הטענות לאגף הביקורת של המשרד שכבר הגיע לבית הספר. המבקרת מטעם מחוז תל אביב במשרד החינוך אמורה לבדוק את אופן התנהלות מנהל בית הספר בכל הקשור לשימוש בכספי הורים ובתקציבי משרד החינוך. עם קבלת הממצאים – נפעל בהתאם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסמכי העמותה
צילום: מאיר פרטוש
משכורות המורות הגיעו מהעמותה
צילום: מאיר פרטוש
צילום: סי די בנק
לאן נעלמו שעות התיגבור? (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
צילום: עמית שאבי
תירוש. ההורים שיגרו מכתב
צילום: עמית שאבי
מומלצים