שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

"הטרור האיסלאמי הוא האיום הגדול ביותר"

כך אמר שר הפנים, אוטו שילי, בכינוס שנערך במרכז הבינתחומי בהרצליה במלאות שלוש שנים למתקפת הטרור בארה"ב. שגריר ארה"ב, דן קרצר: "אסור להיכנע לסחטנות של הטרור. למרות המחיר הכבד, המלחמה בו חייבת להימשך"

"הטרור של ארגונים איסלאמיים הפך לאיום הגדול ביותר על כל האנושות במאה ה-21", כך אמר אמש (שבת) שר הפנים הגרמני, אוטו שילי, בכנס במרכז הבינתחומי בהרצליה, שנערך במלאות שלוש שנים למתקפת הטרור בארה"ב.

 

שילי הדגיש כי העולם יוכל לנצח במלחמה בטרור, "רק אם ננצח במלחמה על לבם ומוחם של תושבי העולם המוסלמי". הוא ציין שלגרמניה יש מחויבות מיוחדת לתמוך בביטחון ישראל, בגלל השואה: "המחויבות הזו כוללת תמיכה במאבק של ישראל נגד הטרור. אין מדינה שסבלה זמן ממושך יותר ובאופן קשה יותר מהטרור כמו ישראל".

 

לטענתו, "הטרור אינו 'בחירת החלשים', כפי שמקובל לחשוב, אלא תרבות של מוות". עם זאת, הדגיש, גם בלחימה בו יש לשמור על כללי המשפט הבינלאומי. "יש שמגדירים את הטרור והמאבק בו מלחמת עולם נוספת. כולנו הבחנו במימדי האיום מאוחר מדי".

 

"לטרור אין שום כבוד לערכי מוסר ולו הבסיסיים ביותר. הוא אינו מהסס לנצל את התקשורת בהרג לעיני המצלמות. לא נוכל לתת להם להצליח, אך גם לא נבגוד בעקרונות החופש, החוק והצדק. אחרת, האויב היה מובס כבר מזמן.

 

גם אמצעים צבאיים במלחמה בטרור יש להפעיל על פי החוק הבינלאומי. ברור שישנה א-סימטריה במאבק בטרור, איך ניתן להיאבק בטרור שהוא כמו פשע מאורגן ולנצח במלחמה? עלינו לראות זאת לא רק כמשימה צבאית וכאתגר לכוחות המשטרה, אלא גם כאתגר אינטלקטואלי".

 

שילי מנה את הצעדים שבהם נקטה גרמניה במלחמה בטרור, כמו החמרת מדיניות מתן ויזות ובחינה מדוקדקת יותר של בקשות למתן הלוואות, אך טען כי אין זה מספיק. הוא תקף במישרין את הטרור המוסלמי הקיצוני: "כמה זמן ימשיכו לשאת את שם האל לשווא? המילים 'אללה הוא אכבר' שהטרוריסטים השמיעו בפעולה בבסלאן הן עלבון לכל דת".

 

שגריר ארה"ב, דן קרצר, אמר: "אסור להיכנע לסחטנות של הטרור. למרות המחיר הכבד, המלחמה בו חייבת להימשך". קרצר ציין כי אף צד לא הרוויח מהמתקפה הרצחנית. "התוצאה הייתה שארצות-הברית ומדינות נוספות החליטו להשיב מלחמה, והמאבק העולמי בטרור יצא לדרך. זו אינה רק מלחמתה של אמריקה, ומדינות רבות הפנימו זאת. יש כאן אינטרס משותף ברור".

 

מנגד, המשיך השגריר, רשת הטרור של בין-לאדן לא קפאה על השמרים, ושינתה אף היא את דרכי הפעולה. "היום הם פועלים פחות כארגון מגובש אחד, ויותר כתאים רבים מקומיים ומפוזרים. בחלק מן המקרים ניכרת אסטרטגיה של הוצאת פיגוע תופת גדול, כדי לשנות מדיניות. הפיגועים במדריד נועדו להוציא את הכוחות הספרדיים מעיראק, ולרוע המזל, הם השפיעו".

 

"אף מדינה לא תנצח לבדה"

 

אחרי קרצר עלה לבמה שגריר רוסיה בישראל, גנאדי טראסוב, שארצו מתמודדת בימים אלה עם אחד מפיגועי הטרור הקשים ביותר שאירעו בעת האחרונה - הטבח בבית-הספר בבסלאן. "לפני שלוש שנים סבלו תושבי ארצות-הברית מן האירועים הטראומטיים ביותר בהיסטוריה. תמונה אפוקליפטית זו עדיין חיה בתודעתנו. בבואנו לציין את השנה השלישית לאסון, סבלה רוסיה מאכזריות הטרור כשילדים שבאו ליום הראשון ללימודים נלקחו כבני ערובה ונטבחו".

 

"הלקח צריך להילמד מאירוע כאוב זה", אמר השגריר הרוסי. "שום מדינה לא יכולה להתמודד עם טרור לבדה. על העולם להתאחד במלחמה בו ובמי שמממן אותו, בנוסף להחלטות באו"ם נגד הטרור. מלחמה אפקטיבית מחייבת שיתוף פעולה מודיעיני בין-לאומי. לטרור אין שום מוסריות, לאום או דת. טרוריסטים הם רוצחים ופושעים וכך יש להתייחס אליהם. הטרור בעל הנשק הלא קונבנציונאלי הוא האיום הגדול ביותר על האנושות".

 

טראסוב ציין לשבח את ממשלת ישראל, שהייתה בין הראשונות לשלוח תנחומים ולהציע עזרה, ואף סיפר ששגרירות רוסיה בארץ קיבלה אלפי מכתבי תמיכה מאזרחים ישראלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אמריקה זוכרת
צילום: רויטרס
צילום: צביקה טישלר, ידיעות אחרונות
השגריר קרצר
צילום: צביקה טישלר, ידיעות אחרונות
מומלצים