שתף קטע נבחר

מתגלגלים: על טרנד ההחלקה ברולרבליידס

טרנד ההחלקה ברולרבליידס תופס תאוצה וגורף מעריצים רבים, לא רק ילדים ונוער. איך לבחור גלגיליות, ממה חשוב להיזהר, למה חשוב להקפיד על מגינים וכמה צריך להשקיע בתחביב. וגם: מה זה גלגלשת?

רולרבליידס (גלגיליות) הם לא רק משחק, אלא גם כלי ספורטיבי לכל דבר ועניין - ולכן יש לבחור אותו בקפידה. המדקדקים מחלקים אותם לפי ייעוד ההחלקה: - Fitness רולרים המיועדים לפעילות גופנית והחלקה ספורטיבית לסיבולת; Street או - Aggressive רולרים המיועדים לביצוע סלאלום, לגלישה על מעקות (רמפות) קעורות, מדרון חלקלק, דאונהיל וכד'; race רולרים מקצועיים המיועדים להחלקה מהירה ו-- recreational החלקה כייפית, לשעות הפנאי.

 

ברשת ספורט ורטהיימר מסבירים, כי שוק הרולרים מתחלק לכאלה המיוצרים בייצור מקומי, וכאלה ברמת מותג עולמי. כאן משווקים בעיקר על מוצרי חברת K2, שמייצרת רולרים משנות ה-80. חברה זו המציאה את הטכנולוגיה הנקראת גרב זיכרון, המאפשרת לרולר לקבל את המבנה האישי של כף הרגל.

 

"המבנה הפנימי של הרולר המתקבל לאחר החלקה אחת נשאר לתמיד ולכן לא מומלץ להשאילו למישהו אחר", מסביר אילן כצן, מנהל השיווק של הרשת.

 

רשת האופניים רוזן ומינץ פתחה בימים אלה מחלקה מיוחדת המציעה דגמים של רולרים, ביניהם רולר חמישה גלגלים, המיועד להשגת מהירות גדולה יותר. הדגמים החדשניים האלה שייכים לחברת סלומון, המציעה טכנולוגיה מעולם הסקי: הם ניתנים לחימום במכשיר מיוחד ולאחר כ-15 דקות הן מקבלות את צורת הרגל, בדומה למדרסים.

 

"הטכנולוגיה הזו מוסיפה לתחושת הנוחות המקסימלית גם לאחר החלקה של שעות מרובות", אומר נתן לקונישוק, אלוף ישראל בדאונהיל, המנהל את אגף המתגלגלים ברשת.

 

לקונישוק מציע גם למתחילים לרכוש רולרים מקצועיים, שתופסים היטב את הרגל. אי-אפשר ללמוד החלקה כמו שצריך על רולרים פשוטים, שגורמים לך לעצור. ככל שהמיסב (החלק שנמצא בתוך הגלגל ושגורם לו להסתובב טוב יותר - כך קל יותר להחליק.

 

רולרים וסקייטבורד אפשר למצוא גם ברשת מגה ספורט, שהכריזה על חודש החגים כחודש של גלגלים. רשת זו מציעה מגוון של רולרים, סקייטבורדים ואופניים לכל הגילאים.

 

רשת טויס-אר-אס מגלגלת בעיקר ילדים, והיא מציעה מבחר גלגיליות להב החל ממידת נעל 29.

 

המומחים מייעצים

 

אז איך בוחרים גלגיליות וסקייטבורד? המומחים נתנו לנו את ההסברים הבאים:

 

איכות הצירים נקבעת על-ידי המיסבים והיא מתחלקת לרמות אבק: Abec היא יחידת המדידה של רמת המהירות והבקרה של המיסב. ככל שרמת האבק גבוהה יותר קל יותר להחליק.

 

לפני רכישת רולר יש להחליט לאילו מטרות הוא ישמש. לשימוש מקצועי יש לבחור רולר מקצועי ואיכותי בעל מיסבים ברמת אבק 7, אך המומחים ממליצים גם למתחילים רולר מקצועי.

 

לילדים ונוער כדאי לרכוש רולר מתכוונן, עליו מסילה בלתי נראית, עליה יושבת הנעל. נעל זו ניתנת להגדלה ולהקטנה על-ידי לחיצת כפתור.

 

חשוב שבזמן המדידה הנעל תעטוף היטב את הרגל. היא צריכה להיות רכה בפנים אך קשיחה בחוץ, כדי לשמור על הקרסול. מבוגרים צריכים לקחת מידה אחת או שתיים מעל מידת הנעל הרגילה שלהם.

 

עוד פונקציות חשובות בגלגיליות: שריכה מהירה, גרב זיכרון (המתאימה עצמה לרגל) ובולם זעזועים בעקב. ברולרים הזולים יותר (למתחילים) ניתן למצוא תושבות מפלסטיק ובמקצועיים התושבות הן מאלומיניום.

 

למרות שניתן להחליף את הגלגלים, רצוי לרכוש רולר בעל גלגלים עשויים אוריטן (בארץ נהוג לכנות אותם בטעות גלגלי סיליקון).

 

מידע על תחום הרולר אפשר לקבל באתר הרולר הישראלי www.israel-rollers.net. כאן תמצאו תמונות וקטעי ודיאו של כל סוגי הרולרים, טיכניקות גלישה ומידע על סוגי הגלישות: רחוב, דאונהיל, אגרסיב, גלישות ליליות, רולר-שטח, רולר-קייט, רולר-רגל, רולר-סל, הולר-הוקי ועוד.

 

אשר לסקייטבורד - מומלץ לבחור כזה שהמשטח שלו עשוי מעץ מייפל קנדי (הכי מקצועי: 7 שכבות של עץ). כמו-כן קיימים בשוק מוצרים ממייפל סיני ועץ לבנה, וישנם סקייטבורדים המשלבים בין סוגי העץ.

 

מלבד המשטח, יש לבחור את הסקייטבורד לפי שלושה פרמטרים חשובים נוספים: המיסבים (לפחות אבק –35), הצירים (מסגסוגת ברזל או אלומיניום)

והגלגלים (לא מפלסטיק) - כאשר כל המכלול קובע את איכות הסייקטבורד ומחירו.

 

אשר להחלקה עצמה - מחליקים ותיקים ממליצים ללמוד קודם ללמוד את העקרונות הבסיסיים ולא לנסות להחליק במסלול הומה אדם לפני שלומדים כיצד לפנות, להאט ולעצור.

 

נתי לקונישוק מתמצת: הישארו עירניים ותמיד מוכנים להגיב במהירות למכשולים שעלולים להופיע בפתאומיות. השגיחו על שני הצדדים וצפו לתנועה שעלולה לחצות את המסלול. הסתכלו אחורה כל כמה שניות כדי לראות מה מגיע מאחוריכם. היו צפויים. חשוב שתימנעו מעצירות פתע ופניות ברגע האחרון, אל תפתיעו אף אחד.

 

עולים ליגה

 

טרנד ההחלקה הולך ותופס תאוצה. קבוצה הנקראת תל אביב רולר סטאר, המונה כ-200 רוכבים, מחליקה בתל-אביב ויוצאת כל יום שני מנמל תל אביב להחלקה משותפת ברחבי העיר. קבוצה זו אומצה על ידי ספורט ורטהיימר.

 

בימים אלה מתכוננת הקבוצה לצאת למלחמת חורמה על איזורי החלקה, לאחר שלפני כשבועיים אסרו המשטרה והעירייה על המחליקים להחליק בכבישים. רשת ספורט ורטהיימר אימצה גם ליגה להוקי גלגליות, המקבלת תמיכה מהחברה ומשתתפת בתחרויות ספורט.

 

גם בחולון יש ליגה, בגבעת שמואל מתגלגלת קבוצה, בהרצליה קיים מועדון פעיל ובערים רבות אחרות הוקמו מגרשי החלקה או אולמות סגורים.

 

בחו"ל מייצג את ישראל בשנים האחרונות ואסילי שפרגא, אלוף ישראל במעקים (רמפות).

 

גם ענף הסקייטבורד הולך ומתפתח. הוא החל לפני כ-50 שנה בסנטה ברברה בקליפורניה והיום נחשב לענף השישי בגודלו בארהב, עם כ-12 מיליון מחליקים. ענף זה צובר פופולריות גם בארץ ויש לנו כבר נציג בחו"ל: אבי לוזיה, שדורג במקום חמישי בתחרות בינלאומית גדולה השנה.

  

גלגיליות וסקייטבורד - מחירים

 

ספורט ורטהיימר: רולר מתכוון לילדים החל 550 שקל, למבוגרים החל מ-650 שקל. רולרים שמחירם מעל אלף שקל עשויים טיטניום. מוצרים לילדים שאינם מותגיים (כמו אקס-ספיד, פרפורמנס, אקטיב-פרו) במחירים שנעים בין 500-200 שקל.

 

סקייטבורד ניתן להשיג בספורט ורטהיימר בטווח מחירים שבין 500-119 שקל.

 

רשת רוזן ומינץ: רולרים מתוצרת חברת סלומון המיועדים לכושר ומהירות בטווח מחירים של 1,800-700 שקל, הדגמים המיועדים לרמפות ולקפיצות 1,900-1,000 שקל.

 

לילדים, ממליצים ברשת זו על דגם מתכוונן בשם זום של סלומון (550 שקל). מחירי רולרים אחרים לילדים: 550-300 שקל.

 

רשת רוזן ומינץ מייבאת סקייטבורדים של חברות המתמחות כל אחת בחלק אחר: גלגלי ריקטה, צירי קרוקס ואינדפנדט (הנחשב לציר החזק בעולם), בעוד הקרשים הם של סנטה קרוז (המשתמשת לחיזוק בטכנולוגיה של סיבי פחם בתוך העץ). המחירים: סקייטבורדים לילדים ולמתחילים החל מ-99 שקל, דגמים מתקדמים למקצוענים החל מ-800 שקל.

 

מגה ספורט: רולרים מתכווננים המתאימים למחליק המתחיל, כולל נעל קשיחה בעלת 3 אבזמים עכשיו ב-300 שקל; רולר סלומון מתכוונן (דגם זום) ב-550 שקל; רולר סלומון(דגם מקספלקטור) 600 שקל. רולר ניטרו ספין ב-300 שקל ורולר טמפסטה ב-900 שקל.

 

דוגמאות למבצעי החודש בתחום הסקייטבורדים ברשת מגה ספורט: דגם רוסס ב-200 שקל. דגם ספין ב-100 שקל (במקום 160 שקל); סקייטבורד למחליק המתחיל ב-80 שקל; סקייטבורד מקצועי יותר רוסס במחיר 500 שקל; וסקייטבורד ייחודי מואר בעל אורות מנצנצים בצדדים, כולל סוללות במחיר החל מ-70 שקל.

 

אנרג'ים מציעים עכשיו דגם אקסטרים ב-99 שקל; דגם ספקטרה ב-380 שקל; דגם מוסטאנג מתוצרת טקניקה האיטלקית (עם נעילה כפולה) ב-600 שקל.

 

טויס-אר-אס: רולרס מתכווננים לפי מידות נעליים מוצעים ברשת במחיר 150 שקל (ב-3 תשלומים). רולרבליידס מתכווננים מדגם דיאדורה מהירים יותר ב-250 שקל. הרשת מציעה 3 סוגי סקייטבורד: סקייטבורד מקצועי במחיר 70 שקל, סקייטבורד רחב לילדים ב-50 שקל וסקייטבורד קטן במיוחד במחיר 50 שקל.

 

תבוא עם הגלגשת?

 

המונח רולרבליידס הוא בכלל שמו של מותג, המייצר רולרים, ומתחרות בו חברות נוספות רבות. לכן המונח הנכון הוא רולר. אבל למה בעצם לא להשתמש במונח העברי? הוא כבר קיים, ואפילו יפה: גלגיליות. האקדמיה ללשון עברית הלכה רחוק יותר וכדי להבדיל אותם מ'סתם סקטים' קבעה: במקום רולרבליידס אמור גלגיליות להב.

 

גם לסקייטבורד יש מונח עברי רשמי: גלגשת, אבל אם תכנסו לאחת החנויות ותבקשו מוצר כזה, סביר להניח שלא יידעו למה אתם מתכוונים. מכיוון שהוא נשמע כמו שם של מחלה - אין פלא שהמונח לא חדר ללשון הדיבור שלנו. למישהו יש הצעה?

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים