שתף קטע נבחר

 

בוש בעצרת האו"ם: "די להשפלת הפלסטינים"

בדברים שכוונו הן לעולם והן לבוחרים בבית, האדיר הנשיא האמריקני את מעשיה של ארצו באפריקה ובעיקר את שחרור עיראק ואפגניסטן. "דמוקרטיה אינה מושג מערבי", פסק. לישראל קרא להקפיא התנחלויות ולא לנקוט צעדים שיסכנו את הסדר הקבע. מזכ"ל האו"ם קרא לכבד את החוק הבינלאומי והתייחס ל"זלזול בחיי החלשים ובעיקר הילדים" - בישראל, בשטחים, בבית-הספר ברוסיה ובבתי-הכלא בעיראק

"אנו נחושים בדעתנו לעצור את הפצת הנשק הגרעיני" - כך הבהיר הערב (יום ג') נשיא ארצות-הברית, ג'ורג' בוש, בעצרת השנתית של האו"ם. אף שלא נקב בשמה של איראן, אפשר שהדברים כוונו אליה - על רקע החלטת סוכנות הגרעין הבינלאומית להציב בפניה אולטימטום של חודשיים בטרם יידון פרויקט האטום שלה במועצת הביטחון.    

 

חודשיים לפני הבחירות לבית-הלבן, כיוון הנשיא האמריקני את נאומו באו"ם לעולם כולו, אך בראש ובראשונה לקהל הבוחרים בבית. הוא אמר כי ארצו נחושה בדעתה להפיץ את ערכי האנושות והדמוקרטיה בעולם, והודה לחיילים האמריקנים ושאר חבריהם לקואליציה, שלקחו חלק בשחרור אפגניסטן ועיראק מ"משטרים אפלים ודיקטטוריים".

 

"כל מי שסבור שעם מוסלמי לא יכול ליישם דמוקרטיה - שיסתכל על אפגניסטן של היום", הציע הנשיא. הוא שיבח את עלאווי וחברי ממשלתו בעיראק, "שמצעידים אותה לכיוון חדש - רפובליקה דמוקרטית חופשית". לדבריו, שתי המדינות הללו יהוו מופת למזרח-התיכון כולו. "זמן רב מדי יישרנו קו עם רודנים באזור זה רק בשם היציבות. אני לא מקבל את העיקרון לפיו דמוקרטיה היא מונח מערבי בלבד".  

 

בוש התייחס גם לסכסוך בין ישראל לפלסטינים, וחזר על מונח שנדמה כי כבר נשכח לאחרונה: "מפת הדרכים". הוא אמר כי העם הפלסטיני זכאי לעתיד טוב יותר במדינה עצמאית משלו, אולם "על מנהיגי העולם להתנער מכל הנהגה פלסטינית שבגדה בעמה" - רמז ברור לעמדת הממשל ביחס לערפאת. מישראל דרש להקפיא התנחלויות, לפרק מאחזים לא חוקיים, "להפסיק את ההשפלה היומיות של העם הפלסטיני ולא לנקוט צעדים שיסכנו את הסדר הקבע". 

 

"המטרה הגדולה שלנו היא לבנות עולם טוב יותר, ללא טרור", אמר הנשיא בוש. הוא דיבר על התרומה של ארצות-הברית בסיוע למדינות נחשלות באפריקה ובמקומות נוספים בעולם. "איידס הוא המשבר החמור ביותר של זמננו", אמר, והזכיר כי ארצו מסייעת לארגונים וולנטריים שנאבקים במחלות, בניצול ובעבדות.

 

"אף מדינה אחרת לא עשתה כל כך הרבה למען מיעוטים ומדינות נחלשות כמו אמריקה", אמר בוש. הוא התייחס בהרחבה למשבר בסודן, אותו כינה "רצח עם" - מונח שמצריך עדיין את אישור מועצת הביטחון של האו"ם, כדי שיחייב את העולם החופשי להתערב.  

 

אנאן: אין צידוק לאלימות

 

לפני הנשיא האמריקני נשא דברים מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן. רובו המכריע של הנאום הוקדש לסוגיית הטרור העולמי. "שוב ושוב אנו רואים את אלה המזלזלים בחיי אדם, בחיי החלשים ובמיוחד בחיי ילדים", אמר המזכ"ל, ומנה בנשימה אחת את ההתעללות באסירים עיראקים, טבח הילדים בבית-הספר ברוסיה, הפיגועים המכוונים נגד אזרחים בישראל ו"הבתים שנהרסים בפלסטין, בעקבות הכוח המופרז בו משתמשת ישראל".  

 

"אין שום מטרה שמצדיקה אלימות שכזו", אמר אנאן. "ברמה בינלאומית כל המדינות זקוקות למסגרת של חוקים הוגנים. מתן כבוד לחוק הבילאומי כולל את כל סעיפיו. על-ידי יישום החוק אנו יכולים לשקם אוכלוסיות הנתונות לסכסוך. לפתור קונפליקטים במזרח התיכון, בעיראק ובכל העולם. אחריותינו להגן על חפים מפשע וקורבנות של פשעי מלחמה".

 

כמו בוש, גם אנאן התייחס למשבר ההומניטרי החריף בסודן. הוא הזכיר שמועצת הביטחון הסמיכה אותו למנות ועדה מיוחדת לבדיקת האירועים בחבל דאפור, כדי לבדוק האם מתקיימים שם פשעי מלחמה ורצח עם. "דארפור אינה נוגעת לאפריקנים בלבד", אמר מזכ"ל האו"ם. "אני מאמין שאנו יכולים לשחזר את החוק ברחבי העולם. זהו הבסיס למסגרת האומות המאוחדות", סיכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNN
"האומה שעזרה הכי הרבה". בוש
צילום: CNN
צילום: איי אף פי
"אין צידוק לאלימות". אנאן
צילום: איי אף פי
מומלצים