שתף קטע נבחר
 

לדבר בסלולר, דרך האינטרנט

תעשיית הסלולר הולכת על תעבורה קולית באמצעות האינטרנט. קחו את Skype לדוגמה, החברה הראשונה בעולם, שיצרה טלפוניית IP מבוססת P2P, וכעת מציעה את התוכנה שלה למחשבי כף יד. וגם: מכשירי דור שלישי חדישים מ-Vodafone

זו כבר עובדה מוגמרת: תעשיית הסלולר הולכת על תעבורה קולית באמצעות האינטרנט - VoIP. הטכנולוגיה הזו אומנם רק מתחילה לפרוץ בימים אלה בעולם המחווט, השולחני, אך לכל המומחים בתחום ברור, כי היא תכבוש בגדול את העולם הסלולרי בתוך שנים ספורות.  

 

ההצלחה מתחילה בקטן, על גבי יישומים כמו Skype למחשבי כף יד, ודרך מכשירי לחץ ודבר (PTT או Push To Talk), שאליהם התוודענו לאחרונה.

הרעיון פשוט להפליא: לוקחים אותות אנלוגיים, כמו אלו שאנחנו מקשיבים להם בזמן שאנו מרימים את הטלפון בבית, והופכים אותם למידע דיגיטלי, שאותו ניתן להעביר ממקום למקום באמצעות האינטרנט. 

 

בקיצור, מי שחשב שתעבורה קולית יצאה כבר מהאופנה, טעה. היא רק ממציאה את עצמה מחדש והופכת לחלק מסל מוצרי התוכן הנצרך היום, לצד שירותי הווידיאו, המוזיקה והמשחקים.  

 

חוזרים להתחלה 

 

מערכות טלפון קוויות, דוגמת אלו המשמשות אותנו כיום בבית ובמשרד, מבוססות על טכנולוגיה אמינה אך עתיקת יומין ולא יעילה במיוחד, הקרויה מיתוג מעגלי. השם נלקח מהרעיון של חיבור בין שני צדדים הסוגר מעגל תקשורת. כאשר נוצרת שיחה בין שני אנשים, לדוגמה, החיבור נמשך לאורך כל השיחה, גם אם אף צד לא מדבר. 

 

השיחה, כמו שיחותיהם של עוד מאות ואלפי משתמשים, מומרת לנתונים ספרתיים, ועוברת דרך סיב אופטי אל יעדה. השיחות מועברות בקצב של 64 קילוביט לשנייה בכל צד (וביחד 128 קילוביט בשני הצדדים). בחישוב מהיר מגיעים לכ-10 מגהביט של נתונים ב-10 דקות של שיחה. 

 

אם מנתחים את השיחה - למעשה, כל שיחה - מגלים, שבמהלכה היו רגעים מתים, שבהם אף קול לא הושמע. בנוסף, בזמן שצד אחד מדבר - השני שותק, כך שלמעשה הרבה מאוד נתונים הולכים לאיבוד. שערו בנפשכם שבמהלך השיחה נוכל לשלוח פרץ של בייטים המכילים אך ורק את התקשורת הקולית. נטו. זהו, בעצם, הבסיס הרעיוני לתקשורת קולית דרך האינטרנט. 

 

בדיוק כמו במשחק פאזל 

 

המתווכים בינינו ובין שירותי ה-Voice Over IP החדשים הם רשתות הנתונים הסלולריות (EDGE, GPRS ו-X1), כמו גם רשתות Wi-Fi, הנתמכות על ידי רוב מחשבי כף היד כיום, וכמובן רשתות הפס הרחב הביתיות. המכנה המשותף לכולן הוא, שהמידע בהן עובר בטכנולוגיה של מיתוג מנות (Packets) נפרדות אך גם מקושרות - ממש כמו במשחק פאזל, שבו התמונה מתחלקת למספר חלקים נפרדים.

 

המנות האלו עוברות ברשת בנתיבים שונים כפיסות מידע בודדות - עד שהן מגיעות למכשירו של המשתמש, שם הפאזל מורכב מחדש. היתרון בכך הוא עצום. 

בעוד שרשתות מעגליות מחזיקות את החיבור פתוח עד אשר אחד הצדדים מנתק אותו, הרי שרשתות מבוססות מנות פותחות את קו התקשורת לזמן קצר רק בכדי לשלוח את המידע לנתיבו בדרכים המהירות והפחות צפופות. כך, בעצם, מנוצלת תעבורת הנתונים אך ורק לשליחת נתונים, וכיוון שהחיבור אינו נמשך לאורך זמן כמו ברשתות המעגליות - גם מחשבים אחרים יכולים להתחבר לרשת. 

 

נקודה מעניינת היא, שכל שיחות הווידאו המוצעות למשתמשים ברשתות הדור השלישי נעשות תחת רשתות מיתוג מעגלי בנוסח הישן, ולא על גבי רשתות מבוססות מיתוג מנות. הסיבה פשוטה: יישומים המשלבים וידאו וקול רגישים מאוד לשגיאות ולקצבים, והם דורשים קצב אחיד - הן בהעלאת המידע והן בהורדת המידע. יישומי קול בסיסיים, לעומת זאת, אינם דורשים רמת דיוק וקצב נתונים גבוה.

 

חד כיווני, דו כיווני 

 

לעומת זאת, ביישומי PTT על גבי רשתות סלולריות נעשה בכלל שימוש בתקשורת חד כיוונית (Half duplex). כלומר, בזמן שצד אחד משוחח השני יכול רק להקשיב ולהיפך. על גבי רשתות Wi-Fi נהנים המשתמשים מקצב נתונים מהיר דיו לתקשורת דו כיוונית. 

 

בדומה לווידיאו ומוזיקה, גם כדי להעביר קול אנושי משתמשים במקודדים, המכווצים את החומר הנשלח ברשת הסלולרית, ופותחים אותו ברגע שהוא מגיע למכשיר. 

 

אגב, Skype היתה הראשונה בעולם ליצור טלפוניית Voip המסתייעת בטכנולוגיית שיתוף בין עמיתים (Peer To Peer או P2P). גדולתה נעוצה בפשטות שלה, היא יודעת לדבר עם מחשבים המוגנים על ידי פיירוול מבלי להטריד את המשתמש הממוצע בממשק מסורבל ומורכב למדי.

 

היא פועלת תחת מערכות ההפעלה המוכרות, כמו לינוקס, מקינטוש, Windows, PocketPC, ובקרוב גם פאלם, והיא אף עושה זאת בזמן איחזור מהיר ביותר.

 

בליץ הדור השלישי של "וודאפון"

 

ספקית הסלולר הגדולה בעולם, "וודאפון", עושה צעד נוסף בדרך לשירותי דור שלישי מלאים באירופה: בשבוע שעבר היא הציגה עשרה טלפוני דור שלישי חדשים, מתוצרת היצרניות המובילות בעולם. 

 

המכשירים, המיועדים להשקה בחודשים הקרובים, הם מתוצרת סוני-אריקסון, מוטורולה, NEC, שארפ, נוקיה וסמסונג. אחד המכשירים החדשים, מתוצרת שארפ היפנית, אף יצוייד בפעם הראשונה באירופה במצלמת 2 מגה-פיקסל וזום אופטי.

 

המכשיר הראשון עליו הכריזה החברה הוא V800 של סוני-אריקסון, המצוייד במצלמת 1 מגה-פיקסל ותומך בשיחות וידאו ובגרפיקת תלת מימדית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכשירי דור שלישי של Vodafone. מצלמת 2 מגה-פיקסל
Skype. טלפוניית IP בכל מקום
מומלצים