שתף קטע נבחר

חשיפה: אלפי חיילים יחזירו את הנשק

ynet מביא לראשונה את מהפכת הנשק בצה"ל שתופעל אחרי החגים – ומטרתה להפריד אלפי חיילי מינהלה מכלי הנשק שלהם ולהותירם בידי הקרביים בלבד. הסיבה: עלייה חדה בגניבות נשק, שמגיע לארגוני הפשע והטרור. אלפי חיילים המשרתים בקריה, תל השומר וצריפין יחויבו להחזיר את הנשק. חיילים שייצאו ל"רגילה" יחויבו להשאיר את הנשק נעול בבסיס. קצין בכיר מביע פליאה: "כל חייל יכול למנוע אסון כשהוא חמוש. למה לקחת את הנשק?"

חשיפה: אלפי חיילי צה"ל, המשרתים בתפקידים מינהלתיים, ייפרדו לאחר החגים מכלי הנשק האישיים שלהם. גם אלה שיישארו חמושים, יאלצו להפקיד את הרובים בנשקיות בעת יציאה לחופשות. ל-ynet נודע הלילה (יום ד') כי כך הוחלט באגף המבצעים של צה"ל במסגרת עבודת מטה שנעשתה בנושא.

 

הסיבה המרכזית: עלייה חדה בגניבות כלי נשק, שמוצאים את דרכם לעולם הפשע ואפילו לטרור. חיילים ומפקדים רבים הביעו חשש בעקבות המהלך ואמרו ל-ynet כי הם חשים שהצבא הפסיק לבטוח בהם. במקביל, לדבריהם, יווצר פער של ממש בין "ג'ובניקים" לחיילים הקרביים, שיוסיפו לנוע עם נשק.

 

מהפיכת הנשק של צה"ל כבר החלה, בעקבות עבודת מטה שנערכה באגף המבצעים של צה"ל. עיקר החיילים שיאבדו את נשקם משרתים בקרייה, תל השומר ובצריפין. מדובר בחיילים מאגף כוח אדם, חיל הרפואה, לוגיסטיקה וחימוש, ומזרועות אחרות של צה"ל.

 

על-פי ההנחיות שיתפרסמו בקרוב, יכין כל מפקד רשימה של החיילים שתחת פיקודו וימליץ על אלה שמהם יילקח הנשק. מפקד הזרוע אליו שייך הקצין הוא זה שיאשר את המלצתו, וכך למעשה יקבע מי הם החיילים שיישארו לא חמושים. בצריפין, למשל, חיילים רבים המשמשים כיום בתפקידי הדרכה בעשרות קורסים, בהם החניכים הם חיילים, לא יישאו יותר נשק. לעומתם, מדריכים שחניכיהם הם צוערים, יישארו חמושים.

 

ולא רק זאת: בהנחיות ישנן הוראות חדשות לגבי נשיאת נשק במהלך חופשות. מעתה, חייל שייצא לחופשת רגילה ישאיר את הנשק נעול בנשקייה בבסיס. לגבי חיילים שגרים ביישובים מרוחקים, ההחלטה האם יישאו נשק בדרכם הביתה תהיה בידי קצין בדרגת אלוף-משנה.

 

בצה"ל מסבירים כי מאחורי העניין עומדת תופעת גניבות כלי הנשק. מנתוני המשטרה הצבאית החוקרת עולה כי בשנת 2002 נחקרו 159 מקרים של גניבות נשק, ואילו ב-2003 עמד מספר החקירות על 181 (עלייה של כ-14%). בחצי הראשון של שנת 2004 אירעו עד כה 77 מקרים של גניבות נשק.

 

בצה"ל חוששים מכך שכלי הנשק שנעלמים מבתיהם של חיילים עלולים להגיע לארגוני הטרור. רק באחרונה דווח על גניבת נשק מביתה של חיילת בתפקיד הדרכתי מאחד הבסיסים בצריפין, ושל שני חיילים מבסיס הובלה.

 

"אנחנו לא נותנים ביטחון לאזרחים?"

 

חיילים רבים, ששמעו ממפקדיהם את הבשורה, לא כל-כך מבינים את הרעיון. "כבר בטירונות אמרו לנו שלמרות שאנחנו לא לוחמים יש משמעות גדולה לחייל הנושא נשק בקניון או באוטובוס. הוא זה שנותן ביטחון לאזרחים וייתן מענה אם חלילה יקרה משהו. ופתאום אומרים לנו שכל זה לא חשוב", כך אומר ל-ynet חייל המשרת כמדריך באחד מבסיסי ההדרכה של צה"ל, לאחר שקיבל בשבוע שעבר הודעה ממפקדו כי בימים הקרובים ייפרד מהרובה האישי שברשותו. "הסבירו לי שזו פקודה חדשה, ואני לא היחיד", אמר.

 

קצין בכיר בצה"ל אמר ל-ynet כי מצד אחד ניתן להבין את הרצון לצמצם את גניבות הנשק, אך יחד עם זאת יש כאן פגיעה קשה במושג ה"חיילוּת" שמנחילים לחיילים שעושים טירונות כלל צה"לית כבר ביום הגיוס הראשון. "כל חייל, לא משנה מה תפקידו בצה"ל, שהוכשר להשתמש בנשק, יכול למנוע אסון רק בהיותו במקום הומה אדם כשהוא חמוש. ללא נשק אין לו יכולת הרתעה וכמובן לא יכולת תגובה. לגבי יציאת חיילים לחופשות עם נשק, ניתן להבין את ההנחיות, שכן חיילים יוצאים לחופשות באילת ולצימרים בצפון, ושם אינם יכולים לסגור את הנשק תחת שני מנעולים", דברי הקצין הבכיר.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה ל-ynet: "בצה"ל מתבצעת כיום עבודת מטה להתכנסות בהיקף האוכלוסייה הנושאת נשק בתנועה מינהלתית ואינה כוללת את אוכלוסיית הלוחמים. עבודת מטה זו נבחנת בצה"ל עקב עלייה בהיקף גניבות נשק בכלל יחידות צה"ל. כחלק מהפעילות הצה"לית עוסק גם אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בהיערכות לפקודה זו והוא כולל צמצום אוכלוסייה נושאת נשק בתנועה מינהלתית בלבד, ולא בפעילות המחייבת נשיאת נשק. ההנחיות והפקודה בנושא זה באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה אמור להתפרסם לאחר החגים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנן גרינברג
נשק. רק לקרביים?
צילום: חנן גרינברג
צילום: צביקה טישלר
מעכשיו: הנשק לנשקיה. חייל בטרמפ
צילום: צביקה טישלר
מומלצים