שתף קטע נבחר

צילום: איי אף פי

טאבה: שמונה ישראלים עדיין נעדרים

בהריסות מלון "הילטון טאבה" נמשכות גם הבוקר פעולות החילוץ במסגרת המבצע "ושבו בנים". אלוף פיקוד העורף, יאיר נווה, העריך שבין הריסות המלון בטאבה יש שמונה נעדרים ישראלים ושישה תיירים. להערכתו, פעולות ההצלה יימשכו עד אחר הצהריים. 15 מפצועי מתקפת הטרור עדיין מאושפזים בבתי החולים

שמונה ישראלים ושישה תיירים עדיין נעדרים והחיפושים אחריהם נמשכים במרץ: מבצע בחילוץ בהריסות מלון "הילטון טאבה" נמשך במרץ גם הבוקר. אלוף פיקוד העורף, יאיר נווה, העריך אמש (שבת) שפעולות החילוץ יימשכו עד אחר הצהריים. הערכה: בהריסות יש עוד שמונה נעדרים ישראלים ושישה תיירים.

 

 

15 מפצועי מתקפת הטרור עדיין מאושפזים בבתי החולים: במרכז הרפואי "סורוקה" בבאר שבע מאושפזים תשעה מפצועי הפיגועים בסיני - כולם במצב קל עד בינוני. במרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר מאושפזים שישה פצועים - אחד במצב בינוני והיתר במצב קל. כל הפצועים שטופלו בבית החולים "יוספטל" באילת שוחררו עוד במהלך סוף השבוע. 

 

הפצוע בינוני שמאושפז בתל השומר, זוהר ניב, הועבר מ"סורוקה" לבקשת משפחתו, לאחר שנפצע ב"הילטון טאבה". אשתו, צילה, ושני ילדים הקטנים, גלעד (11) וליאור (3) עדיין מוגדרים נעדרים. שתי התאומות של המשפחה, יעל ושרון, בנות ה-18, ששהו בחדר סמוך במלון, ניצלו בנס.

 

עד כה הותרו לפרסום שמות חלק מההרוגים:

 

  • עינת נאור, בת 27, מקיבוץ זיקים
  • רועי אביסף, בן 28, תושב כפר סבא
  • חאפז חאפי, בן 39, מלוד
  • חליל זיתונייא, בן 10 מיפו
  • מיכל אלכסנדר, בת 27 מגני תקווה

  

אתמול (שבת) הגיע לטאבה ראש השב"כ, אבי דיכטר, ועמו עוד אנשי שב"כ. גורמי הביטחון מדווחים כי המכונית שהתפוצצה בהילטון טאבה נשאה 250-300 קילוגרמים של חומר נפץ.

צילום: עופר מאיר

 הרחק משם, במכון לרפואה משפטית באבו כביר, נמשך זיהוי גופות ההרוגים, שמספרם הגיע ל-32. שלושה מהם נהרגו בראש א-שטן, והיתר בטאבה. הרוג נוסף, שנספר כהרוג ה-33, הוא תושב אשדוד שמת מהתקף לב במלון אחר בטאבה, לפני הפיגוע.  

 

גורמי צבא אמרו ל-ynet: "על אף העבודות האינטנסיביות שפיקוד העורף מבצע בהריסות המלון בטאבה, הנוכחות של השלטונות המצרים אינה מסייעת". לדבריהם, "יש עוד עבודה לא מעטה בזירה, הישראלים פועלים שם, אבל מרגישים את חוסר היכולת לעבוד בצורה חופשית, משום שהמצרים בוחנים כל צעד. 

 

"לא מעט בעלי תפקידים מצריים עוקבים אחר העבודות, כולל אנשי השב"כ המצרי, שמעבר לרצון לסייע, גם מבלי לומר הרבה, פוגעים בחופש המוחלט של המחלצים הישראלים בעבודתם".

 

אלוף פיקוד העורף אמר לכתבים: "יש כנראה מרכיב לא קטן של זרים ותיירים בין החללים. תיירים שהגיעו לקאזינו או לחדר האוכל ושהו שם בזמן הפיצוץ. הגענו להסדר עם הרשויות המצריים, שהבכורה להם. הם מעבירים לנו חללים שזוהו בוודאות כישראלים. מעבר לזה, הם מאפשרים לנו לבצע בדיקות DNA לכלל החללים. הסידור הזה תקין בעיננו וממשיך ברגעים אלה".

 

הוא התייחס לסוגיית זהות המחבל והטענות על ביזה: "ברור שיש לנו בין החללים את אותו מחבל, הדבר בחקירה. איני יכול לדבר על הקשר בין ששת החללים המצרים שנמצאו במלון. לגבי תלונות על ביזה, אנחנו קיבלנו תלונות לא מעטות על חוסר בציוד במכוניות שחנו במגרש חנייה ועל אובדן ציוד מחדרים שלא נפגעו ונעלה נושא זה מול השלטונות המצרים".

 

טאבה: תמונת מצב

 

ברקע הדברים הללו, נמשכו כל העת פעולות החילוץ בטאבה. רעש של כלים כבדים, עשרות חיילים עובדים בניסיון לחלץ גופות, שוטרים מצריים שעומדים ומפקחים על הכל, ופעם בכמה שעות הדממה - שקט מוחלט - כל הכלים הכבדים מפסיקים את פעולתם. עשרות המחלצים עומדים בשקט מופתי ומקשיבים בזהירות: אולי תישמע איוושת קול חלושה. קול שזועק לעזרה.

 

אחרונת משפחות הישראלים, שהוגדרו כנעדרים בסיני, תעזוב הערב את אילת בטיסה, לאחר שנואשו מלהמתין ליקיריהן במסוף טאבה. קודם לכן, הגיעו בני המשפחות לבית החולים "יוספטל" באילת ונתנו דגימות לצורך בדיקת הדי.אן.איי.

 

למרות האופטימיות, המקצועיות ורוח הלחימה של צוות המחלצים, המשיכו המחלצים להוציא ממלון הילטון טאבה רק גופות וחלקי גופות של קורבנות. הפעם האחרונה שבה הצליחו המחלצים להוציא אדם חי היתה ביום שישי בבוקר, כמה שעות בלבד לאחר האסון. הילדה שהוצאה בחיים מההריסות נפטרה כמה שעות לאחר מכן.

 

בינתיים ממשיכים לעבוד שם במרץ, להפוך כל אבן וכל פיסת הריסה, ולהוציא מהבניין שקרס כל שריד אנושי שרק אפשר למצוא. צה"ל הביא למקום כלבים קטנים מיחידת הכלבנים, שמסוגלים להיכנס לתוך כוכים קטנטנים, ואומנו בגילוי ובזיהוי בני אדם באמצעות חוש הריח.

 

בתידרוך לכתבים סיפר מפקד יחידת החילוץ וההצלה הארצית, אלוף-משנה גדעון בר-און: "עד כה הוצאו 13 הרוגים מההריסות. אנחנו מעריכים שנותרו כאן בין חמש לעשר גופות. אנחנו שומרים על אופטימיות ורוצים למצוא אנשים חיים. כרגע אנו עובדים בקומת האפס של המלון, ואנחנו מתכננים להגיע לקומה מינוס אחת, לקרקעית המרתף, עד שנסיים לסרוק את שטח המלון כולו. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה פורה מאוד עם הכוחות המצרים".

 

בכיר בפיקוד העורף הסביר: "מכונית התופת התפוצצה בלובי הקטן. כתוצאה מההתפוצצות וההדף, נפלו הדפנות ותקרות כל החדרים שישנם כאן קרסו למטה. מדובר בשתי דפנות שלמות שקרסו, וזה הופך את עבודת החילוץ למורכבת במיוחד".

 

אחד המחלצים, סרן אלי אלעל, סיפר: "החילוץ עצמו מאוד מתיש. זו עבודה פיזית מאוד קשה שלא רבים מאתנו עושים ביום יום, אבל אנחנו חושבים שזו שליחות".

 

"זיהוי וירטואלי" באבו כביר

 

מחלץ אחר סיפר: "להערכתי, הסיפור כאן יימשך עוד כיום או יומיים. אנחנו בשאיפה להגיע לתחתית קומת המרתף לאיזשהו ממצא שיוכל לשפוך אור על האירועים כאן, ולסיים לפנות מכאן את כל השרידים האנושיים שנמצא. הסבירות שנותרו כאן אנשים בחיים היא לא גבוהה - אבל אנחנו לא מאבדים תקווה לרגע, כי אחרת לא יהיה לנו טעם להמשיך לעבוד".

 

איש חילוץ נוסף סיפר: "אנחנו עובדים באמצעות כלים רבים, גם כלים הנדסיים ומכאניים גדולים, וגם עם כלים קטנים כמו מקדחות למיניהן, ועבודה מאוד עדינה בידיים. הרעיון המרכזי הוא לפנות את ההריסות, בלי לגרום לקריסות או למפולות חדשות. יש כאן הרבה גושי בטון שתלויים על בלימה, וזה מסוכן לעבוד כאן. אנחנו לא רוצים להפיל משהו על מישהו מאנשי הצוות או הלכודים, ואנחנו מנסים 'לקלף' את ההריסות בצורה מאוד עדינה".

  

במכון לרפואה משפטית נמשכה במרץ כל העת מלאכת "זיהוי וירטואלי" של הגופות. פרופ' יהודה היס מהמכון אמר ל-ynet כי מדובר בהליך נדיר, שבו למעשה הגופות אינן נמצאות במכון. נציגי המחלקה לזיהוי פלילי של המשטרה נטלו דגימות דם עבור בדיקת DNA, דגימות ביולוגיות וטביעות אצבע מכל הקורבנות, והעבירו אותן למכון לרפואה משפטית.

 

דגימות הדם נשלחו מאזור הפיגוע במצרים למכון, והמכון הכין פרופיל גנטי, שלאחר מכן מושווה עם פרופיל גנטי של בני משפחה מקרבה ראשונה, שהגיעו לתת דגימות דם. פרופ' היס קרא  לעמיתיו המצרים לשחרר ארצה גופות שזוהו בדגימות מעבדה על-ידי המכון, ולא לחכות שהאירוע כולו ייגמר, "שכן זה הדבר הכי הומניטרי שניתן לעשות". 

 

"בשעות הלילה קיבלנו רקמות מגופות, והפקנו מהן פרופיל גנטי. הגיעו אלינו משפחות כדי לתת דם, לצורך השוואת הפרופיל הגנטי. התהליך נעשה גם אצלנו במכון לרפואה משפטית באבו כביר וגם בבית החולים יוספטל באילת. אנחנו מקבלים את הדגימות של בני המשפחה ואז משווים בין הפרופיל הגנטי ובמידה ויש התאמה לגבי הזהות, אנחנו מיידעים את הרשויות במצרים שביצענו זיהוי ודאי, ומבקשים מהם לשחרר את הגופות", סיפר פרופ' היס.

 

"בדרך כלל אנחנו מבצעים זיהוי על-פי סימנים מובהקים, בין היתר על-ידי זיהוי המשפחה. מדובר בהליך מאוד ייחודי. הקושי כרגע הוא לבקש מכל המשפחות שבני משפחתם נעדרים, או שלא יצרו עמם קשר להגיע אלינו. מדובר בתהליך שאורך מספר שעות, ויכול להגיע גם עד שלושה-ארבעה ימים, עד שנבצע זיהוי של כל הגופות. בסך הכל, תהליך הפקת פרופיל גנטי אורך פחות מ-24 שעות, וככל שיגיעו אלינו יותר משפחות במהירות, כך נוכל לבצע את הזיהוי יותר מהר".


פורסם לראשונה 09/10/2004 17:11

 

בהכנת הידיעה השתתפו שיה אגוזי, חנן גרינברג ורד לוביץ' ומורן זליקוביץ'
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ההריסות בסיני
צילום: איי פי
צילום: איי פי
פעולות חילוץ
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
ההרס עצום
צילום: איי אף פי
מומלצים