שתף קטע נבחר

שרון יכנס את צוות החווה; אנשיו: "יש לקחת סיכון"

"שרון נמצא בסיטואציה שבה צריך להחליט אם להיות מובל כצאן לטבח - או לקחת סיכון", אומרים ל-ynet גורמים המקורבים לראש הממשלה. שרון יכנס את "צוות החווה" כדי להכריע על המשך דרכה הפוליטית של ממשלתו. על השולחן שני תסריטים דרמטיים: חקיקה מהירה של ההתנתקות בסיוע העבודה והליכה לבחירות, או הקמת גוש מרכז תוך "הקאת" הקיצונים בליכוד. בכל מקרה, ההערכה היא ששעון החול לקראת הבחירות החל לזלוג

שרון מכנס את "צוות החווה" כדי לדון בהמשך דרכה הפוליטית של ממשלתו: ל-ynet נודע כי בסביבת ראש הממשלה, אריאל שרון, ובקרב יועציו הבכירים שוררת הסכמה בעקבות כישלונו הצורב בכנסת ש"כך זה לא יכול להימשך". שרון ואנשיו שומעים היטב את קולות ההתפוררות של הקואליציה, שלא הצליחה ביומה השני בכנסת יותר מביומה הראשון.

 

בעקבות כך, יתכנס בימים הקרובים צוות החווה, המונה בדרך כלל את ההרכב הבא: מנהל הלשכה לשעבר עו"ד דב וייסגלס, אורי שני, הפרסומאי ראובן אדלר, בנו עומרי שרון, מזכיר הממשלה ישראל מימון, יועץ התקשורת אסף שריב, מנכ"ל המשרד אילן כהן, היועץ ליאור שווינקלשטיין והיועצים האסטרטגיים אייל ארד וליאור חורב. הצוות התכנס בפעם האחרונה לפני חג הסוכות. קודם לכן יכנס שרון הערב (יום ג') את חברי סיעתו שתמכו אמש בהודעתו המדינית.

 

בקרב אנשיו של שרון שוררת הסכמה כי לאורך זמן, ההליכה מכישלון לכישלון מקשה על שרון לתפקד וגורמת לו להיות תלוי יותר ויותר בסיעת הליכוד הסרבנית וכן בסיעות אחרות. נוסחה שמשמעותה שראש הממשלה הולך ונחלש - מה שיכול להביא למצב שאליו נקלעו ראשי הממשלה נתניהו וברק לפניו. בסביבת ראש הממשלה שירטטו מספר תסריטים אפשריים ל"מהלכים שוברי שיוויון", שהוצגו לאריאל שרון:

 

1. מהלך "שובר שוויון" ראשון יכול להיות העברה מזורזת של החוקים הקשורים לתוכנית ההתנתקות (בלי שינוי בלוח הזמנים של התוכנית), ולצורך העניין הכנסת מפלגת העבודה לקואליציה ללא תיקים (במידה וראש הממשלה לא יצליח להכניסם עם תיקים). וכן לקבוע עם מפלגת העבודה מועד בחירות מוסכם, שישמשו משאל עם בפועל.

 

2. מהלך שובר שוויון נוסף: הקמת פלטפורמה פוליטית חדשה של תומכי ההתנתקות בליכוד. בסביבת ראש הממשלה העריכו: אחת הבעיות המרכזיות היא, שאין לראש הממשלה מעטפת פוליטית טובה. אם לראש הממשלה יהיו 21 ח"כים שמסכימים על הקמת מסגרת עצמאית בליכוד, איתה יוכל לרוץ בבחירות הבאות - זה יאפשר לראש הממשלה לא להיות תלוי ב"פייגלינים" (מתנגדיו בליכוד) ולייצר ליכוד מרכזי שפוי המורכב מדמויות כגון גדעון עזרא וציפי לבני, ללא כל מחויבות למרכז או לוועידה.

 

מהן האפשרויות להקדמת הבחירות שנשקלות בסביבתו של שרון?

 

1. פיזור הכנסת: שרון הולך לנשיא ואומר - נבצר ממני למלא את מדיניות הממשלה, הפסדתי בהצבעות משמעותיות בכנסת. יש 21 יום שבהם יכולים חברי הכנסת להחתים 61 ח"כים לתמיכה במועמד אחר, ואם לא - הולכים תוך 90 יום לבחירות, ההימור מבחינת ראש הממשלה גדול מדי.

 

2. חוק להקדמת הבחירות - ואז קובעים מועד שיש לו רוב (לכך לא ברור אם יהיה).

 

3. לא להעביר את התקציב עד ה-31 במרס ואז הכנסת מתפזרת אוטומטית, על פי חוק, ואז צפויות בחירות ביוני 2005. מדוע? יכול להיות שחוקי ההתנתקות יעברו, אולם דווקא התקציב ייתקע.

 

4. הצבעת אי אמון קונסטרוקטיבית, שבה גם אם ראש הממשלה נופל באי אמון, הממשלה לא נופלת. כדי שממשלה תיפול צריך שהח"כים יציגו מועמד אלטרנטיבי בעל רוב, ולאור הקרע בליכוד לא ברור עד כמה זה יתאפשר.

 

גורמים בסביבת שרון הבהירו כי "זוהי סיטואציה שבה צריך להחליט אם להיות מובל כצאן לטבח - או לקחת סיכון".

 

נתניהו רוצה משאל עם, שרון מתנגד

 

במקביל, פועל גם שר האוצר, בנימין נתניהו, במטרה להעביר לראש הממשלה את המסר לפיו "האפשרות הטובה ביותר שקיימת היא ללכת על משאל עם. משאל פשוט, שלא יצריך חקיקה מורכבת. מהלך כזה פותר בבת אחת את כל הבעיות, מוריד את המתיחויות, בפרט בליכוד".

 

שרון, בשלב זה, דוחה על הסף אפשרות של משאל עם. ראש הממשלה אמר לשר יוסף (טומי) לפיד שהציע זאת היום בפגישתם: "זוהי דחייה מיותרת לתוכנית ההתנתקות וגרירת רגליים שאיננה על הפרק מבחינתי". בסביבת ראש הממשלה הוסיפו: "התנגדות ראש הממשלה למשאל עם חריפה יותר מן ההתנגדות לבחירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. שובר שיוויון
צילום: איי פי
צילם: שאול גולן
וייסגלס. צוות החווה
צילם: שאול גולן
צילום: סבסטיאן שיינר
עומרי. לא כצאן לטבח
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: תומריקו
נתניהו. רוצה משאל עם
צילום: תומריקו
מומלצים