שתף קטע נבחר

תיקו באי-אמון; שרון הסכים "לבדוק השלכות המשאל"

סיעת הליכוד דנה במשאל העם על ההתנתקות, אך לא ערכה הצבעה. במקום זאת, הוחלט על הקמת ועדה פנים-סיעתית, שתבחן את ה"השלכות" שבקיום משאל. בינתיים, לאור הביקורת הגוברת, סיעת הליכוד חזרה בה - ולא החרימה את הצבעות האי-אמון. התוצאה: שוויון 54

שוב תיקו באי-אמון - שמשמעותו דחייה: 54 ח"כים הצביעו הערב (יום ב') נגד ממשלת שרון ו-54 בעדה בשתי הצעות אי-אמון, האחת של העבודה בנושא המדיני והשנייה של ש"ס בנושא החברתי-כלכלי. הצעה נוספת, של יחד והסיעות הערביות, נדחתה ברוב של 62 לעומת 17, עם 20 נמנעים.   

 

הקואליציה ניצלה בזכות ח"כ רומן ברונפמן מיחד, שהסכים ברגע האחרון להתקזז עם ח"כ איוב קרא, שנעדר מן המליאה. אך הדרמה האמיתית התחוללה הרבה לפני ההצבעות: סיעת הליכוד החליטה בישיבתה שלא להשתתף בהצבעות, בנימוק של "זילות המכשיר הפרלמנטרי" וסירוב העבודה לקיזוזים. באופוזיציה טענו כי הקואליציה פשוט חוששת להפסיד.  

 

"זוהי תחילת סוף דרכה של ממשלת הליכוד", אמר ח"כ אופיר פינס. "הליכוד נוהג כעת כפי שנהג בשלהי תקופת ממשלת נתניהו".

 

ח"כ יוסי שריד (יחד): "מפלטו האחרון של שרון הוא המפלט מהמליאה. מן הראוי להפוך את כסאו במליאה לכיסא מפלט. לא היה תקדים בעולם שמפלגת שלטון נסה על נפשה מפחד ההכרעה בפרלמנט. ההחלטה הזו עוד תילמד בשיעורי אזרחות במסדות אקדמיים מובחרים ותיזכר כהחלטה שאין לה אחות ודוגמה". ח"כ רן כהן, עמיתו לסיעה, תקף מעל במת הכנסת: "כאשר מפלגת השלטון מחרימה את הכנסת, מדובר בפגיעה דורסנית בשלטון החוק".

 

כאמור, בסופו של דבר, לקחה סיעת הליכוד חלק בהצבעות. "לקחנו על עצמנו סיכון, למרות שההצבעות חסרות ערך", הסביר יו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער.

 

ועדה לבחינת השלכות המשאל

 

בישיבתה השבועית דנה סיעת הליכוד גם במשאל עם סביב תוכנית ההתנתקות, שצבר תאוצה בשבועות האחרונים. ראש הממשלה, שמוסיף להתנגד בתקיפות למשאל על תוכניתו המדינית, הסכים להקמת ועדה פנים-סיעתית, שתבחן את "ההשלכות" שיכולות להיות לקיום המשאל.

 

מדובר בהשלכות פרלמנטריות, פוליטיות, כלכליות וציבוריות. שרון הבהיר כי הוא מתנגד בתוקף לקיום המשאל, אולם אינו מתנגד למהלך הקמת הוועדה. הוא אף ביקש לצרף לצוות, שימנה את הח"כים גלעד ארדן, מיכאל איתן ורוני בר-און, את יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין. הסיעה צפויה לשוב ולדון בנושא במועד אחר.

 

רעיון משאל העם הפך לסוגייה ה"לוהטת" של הימים האחרונים. זה החל בבלון ניסוי ששיגר השר זבולון אורלב מהמפד"ל, נמשך בתמיכה מרומזת של שר האוצר נתניהו ושר המשפטים לפיד והגיע עד לכדי קמפיין עיקש של שרת החינוך, לימור לבנת.

 

במהלך הדיון הודיע יו"ר הקואליציה סער, כי חברי הכנסת ייהנו מחופש הצבעה בשבוע הבא, כאשר תוכנית ההתנתקות תובא לקריאה ראשונה במליאת הכנסת. ראש הממשלה הבהיר כי חופש ההצבעה לא יחול על השרים, שמחויבים להחלטת הממשלה.  

 

לקראת ישיבת הסיעה עלו לכנסת חברי מרכז ופעילים רבים הנמנים על תומכיו של ראש הממשלה, בניסיון להפעיל לחץ על "המורדים" ליישר עמו קו. זאת כחלק מהקמפיין עליו הוחלט בסוף-השבוע, להגברת התמיכה בראש הממשלה.  

 


פורסם לראשונה 18/10/2004 06:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. לא למשאל, כן לוועדה
צילום: איי פי
צילום: אלכס קולומויסקי
סער. לא מחרימים
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: תומריקו
שריד. כיסא מפלט
צילום: תומריקו
צילום: אתר הכנסת
ברונפמן. הציל את הקואליציה
צילום: אתר הכנסת
מומלצים