שתף קטע נבחר

ליברמן שוקל הרצת "משולש פוליטי" לכנסת

ה"משולש" יורכב משלוש מפלגות שישתפו פעולה לאחר הבחירות. בראש מפלגה אחת יעמוד אפי איתם, והיא תפנה לקהל הכיפות הסרוגות ואנשי הימין. בראש המפלגה השנייה תעמוד אישיות חרדית ידועה, והיא תפנה לקהל המזרחי והמסורתי. בראש המפלגה השלישית יעמוד ליברמן עצמו, והיא תפנה, איך לא, לציבור הרוסי

חוסר היציבות הפוליטית המאפיין את התקופה האחרונה נותן את אותותיו, וההכנות בימין לקראת הבחירות הולכות צוברות תאוצה. ל-ynet נודע כי יו"ר ישראל ביתנו, השר לשעבר אביגדור ליברמן, בוחן בימים אלה ברצינות את האפשרות להריץ בבחירות הבאות, שלהערכתו קרובות, שלוש מפלגות שונות שיתמודדו בנפרד - וישתפו פעולה בכנסת לאחר הבחירות, במסגרת מה שמגדיר ליברמן כ"בלוק פרלמנטרי".


עם זאת, המפלגות לא צפויות להתאחד, אלא לפעול תחת קורת גג פרלמנטרית אחת, בדומה למה שקורה כיום בסיעת האיחוד הלאומי, הכוללת את ישראל ביתנו, את מולדת ואת תקומה. שתיים משלוש המפלגות, שאחת מהן תהיה ישראל ביתנו בראשות ליברמן, יהיו ככל הנראה מפלגות חדשות, ובראשן צפויות לככב דמויות מוכרות מהימין הישראלי.


אחד האישים המרכזיים ששמו מוזכר בהקמת "המשולש הפוליטי" המדובר הוא יו"ר המפד"ל, ח"כ אפי איתם, שקיימת אפשרות שיוביל, אם יושגו הסכמות בכל התחומים עם ליברמן, את אחת המפלגות. המפלגה בראשות איתם, או אדם אחר מהימין, צפויה לפנות בעיקר אל ציבור המתנחלים וחובשי הכיפות הסרוגות שהתאכזבו מהתנהלותה הגמישה של המפד"ל בחודשים האחרונים, לאור קידום תוכנית

ההתנתקות.


דמות נוספת בפאזל הפוליטי המסקרן הזה הוא אישיות מוכרת מהמגזר החרדי, שהתרחקה מהזירה הפוליטית בשנים האחרונות בשל הסתבכויות אישיות. לדברי מקורבי ליברמן, המגעים עם האיש נמצאים בעיצומם, אולם עדיין לא הושגו הסכמות סופיות לגבי שיתוף הפעולה עימו.


אם יושגו ההסכמות המדוברות, הרי שהאיש צפוי לעמוד בראש מפלגה שתמצב את עצמה כמפלגה סוציאלית שתייצג, בין היתר, את אוכלוסיית הפריפריות שנפגעה מהתוכנית הכלכלית של שר האוצר, בנימין נתניהו, את ציבור בני עדות המזרח, וכן את הציבור שהתאכזב מהתנהלות הליכוד בנושאי דת ומדינה, לנוכח שיתוף הפעולה עם שינוי בקואליציה הנוכחית.


ההערכה היא שהמפלגה של ליברמן לא תהפוך, בניגוד לפרסומים בתקשורת, למפלגת עולים, והיא תכלול ברשימתה גם ישראלים ילידי הארץ. המפלגה תמקד את מאמציה בניסיון להשיג את קולות הציבור הרוסי הימני שהתאכזב מהליכוד בגלל תוכנית ההתנתקות של ראש הממשלה, אריאל שרון. בתוך כך נודע ל-ynet כי ישראל ביתנו תפנה לכיוונים חדשים, ותדגיש נושאים חדשים ביתר שאת.


גורמים המעורבים בניסיון הקמת המשולש הפוליטי הזה אמרו כי קצב התקדמות התהליכים תלוי בהתפתחויות במערכת הפוליטית, ובמועד קיום הבחירות לכנסת.


בינתיים, שמות נוספים המוזכרים בהקשר להצטרפות למפלגה הם הרב יצחק לוי מהמפד"ל, וכן חברי כנסת מהליכוד הנמנים על קבוצת המורדים. הצלחת המגעים עם חלק מהאישים האלה עדיין מוטלת בספק.


ליברמן רואה בהקמת ההרכב הפוליטי החדש הזדמנות לייצר אלטרנטיבה לשתי המפלגות הגדולות, הליכוד והעבודה. מבחינת יו"ר ישראל ביתנו, מעולם לא קמה בישראל אלטרנטיבה אמיתית לשתי המפלגות האלה, וגם שינוי, שזכתה להצלחה גדולה בבחירות האחרונות, לא מאיימת באמת על שתי המפלגות הגדולות.


הפנייה למגזר הרוסי - צפוייה אך מעניינת


החלטתו של ליברמן לפנות אל המגזר הרוסי צפויה אך מעניינת, היות והאלקטורט הרוסי התפזר בשנים האחרונות על פני המפה הפוליטית כולה כמעט, כאשר רוב המנדטים מרוכזים בליכוד, בשינוי ובישראל ביתנו. על פי הערכות שונות נמצא במגזר הרוסי מספר לא מבוטל של בוחרים שלא מוצאים את מקומם במפלגות הגדולות.


מספר המנדטים שיכול מגזר זה לייצר עדיין לא ברור לגמרי, והערכות שונות וסקרים מדברים על מספרים שונים. "העסקנים הרוסים מדברים על 26 מנדטים רוסיים. אני מאמין שיש משהו כמו 18 מנדטים בלבד", אומר האסטרטג הפוליטי אנטולי מוטקין, המופקד על הציבור הרוסי בשינוי. "הציבור הרוסי נמצא קצת יותר ימינה במפה מכלל האוכלוסיה, אבל הבוחרים הרוסיים מוכנים להצביע גם עבור מרכז שפוי". 


לדבריו, "המצב הזה משתנה מבחירות לבחירות, משום שאין גרעין קשה של רוסים במפלגות הגדולות. יש קצת רוסים בליכוד, קצת בשינוי וקצת אצל ליברמן. ביחד, זה משהו כמו 18 מנדטים. המגזר הרוסי הוא מגזר חושב, ואין לו מחוייבות היסטורית. אף אחד לא יודע כרגע מה תהיה האג'נדה של הבחירות הבאות. המציאות דינמית, ויכול להיות מצב שנדע רק ברגע האחרון על מה בדיוק מצביעים, וזה גם מה שייקבע ברחוב הרוסי".


השאלה הגדולה בהתייחס למגזר הרוסי היא האם הבוחרים יסכימו לתת קולות רבים למפלגה כמו ישראל ביתנו, שאומנם לא מגדירה את עצמה כמפלגת עולים, אולם תדגיש פן זה באופיה. השאלה הזו חשובה, שכן האלקטורט הרוסי, שהכריע בשלוש מערכות בחירות (92', 96' ו-99') את הכף, אינו נחשב כיום לאלקטורט מגובש כפי שהיה בעבר.


סקרים שפורסמו לאחרונה בתקשורת מצביעים על כך כי רוב רובם של העולים רואה עצמו כישראלי, וכי הוא נטמע היטב בחברה הישראלית. "האלקטורט הרוסי מאוכזב קשות מכל המפלגות הישראליות הוותיקות", אומר יאשה קדמי, לשעבר יו"ר לשכת הקשר, ודמות מוכרת מאוד ברחוב הרוסי שהביעה בעבר תמיכה באהוד ברק.


לטענתו, "הרוסים מרגישים שכל המפלגות רימו אותם, בכל מערכת בחירות שהיתה פה בשנים האחרונות. הם תמכו כבר בכולם, אבל אחרי הבחירות כולם שכחו מקיומם של העולים. מצד שני, המפלגה שניסתה לייצג אותם, ישראל בעליה, התרסקה לחלוטין בבחירות האחרונות וקיבלה שני מנדטים. זה קרה כי היא שכחה את האינטרסים של הציבור הרוסי, והציבור העניש אותם בבחירות. נוצר מצב שהיום יש רק מפלגה פוליטית רצינית אחת, המפלגה של ליברמן, שתואמת את הלך הרוחות של רוב דוברי הרוסית בכל הנוגע לפיתרון הסכסוך במזרח התיכון".


להערכת קדמי, אם לא תקום מפלגה רוסית חדשה שתהווה אלטרנטיבה לישראל ביתנו, הרי שחצי מקולות החבויים במגזר הרוסי ילכו למפלגתו של ליברמן, ואילו החצי השני יתפזר בין המפלגות הוותיקות. "ליברמן רוצה להביא אליו דמויות מוכרות ברחוב הרוסי, כי האלקטורט הרוסי לא אוהב את העבודה של שמעון פרס, וגם לא את הליכוד של עוזי כהן", מסביר קדמי. "עם כל הביקורת שיש לציבור על הפוליטיקאים הרוסיים, הם יעדיפו אחד משלהם שדואג להם לאינטרסים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
יוזם משולש. ליברמן
צילום: שאול גולן
צילום: חן מיקא
יעמוד בראש מפלגה? איתם
צילום: חן מיקא
מומלצים