שתף קטע נבחר

 

השופט ברק הציע: לבדוק הריסת בתי הפלסטינים

"אנחנו לא חיים על אי בודד", הזהיר נשיא בית המשפט העליון בדיון בעתירה שעסקה בהריסת בתיהם של פלסטינים בדרום רצועת עזה. השופט ברק רמז כי ישראל לא תוכל להתעלם לאורך זמן מההשלכות הבינלאומיות של פעולותיה בשטחים - וזו התבטאות שנייה שלו בנושא בתקופה האחרונה

נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, מציע היום (ג') למדינה לבדוק את הריסות בתי הפלסטינים בחודשים האחרונים בדרום רצועת עזה במהלך מבצעי צה"ל באזור. זאת, על ידי הקמת גוף לצורך העניין או עריכת הבדיקה על ידי גורם צבאי. זו התבטאות שנייה בנושא של השופט ברק בתוך מספר חודשים, שמעידה על דאגתו בנושא פעולותיה של ישראל והחוק הבינלאומי.

 

הדברים נאמרו במסגרת דיון בעתירה שהגיש ארגון עדאללה עוד במאי 2004 על רקע פעולות הריסת הבתים בעזה במסגרת מבצע 'קשת בענן'. העתירה נדונה היום בפני נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, השופט אליהו מצא והשופט מישאל חשין. הארגון מבקש בעתירתו, שהוגשה באמצעות עו"ד מרואן דלאל, להגדיר מהו "צורך צבאי מוחלט" המאפשר הריסת בתים.

 

עו"ד דלאל צירף לעתירתו דו"ח שגובש בנציבות זכויות האדם באו"ם באוגוסט השנה ואשר התייחס לסוגיית הריסת הבתים במסגרת המבצע 'קשת בענן' וקבע

כי מדובר בהפרה של אמנת ז'נווה הרביעית. בנוסף, צורפו גם דו"חות של ארגוני זכויות אדם מארצות הברית בהם נכתב כי בתים רבים נהרסו בטענה שמתחתם נחפרו מנהרות כשלמעשה אלה היו בודדות ולא הצדיקו את הריסות הבתים, על פי הדו"ח. כמו כן, צורף גם דו"ח של ארגון זכויות אדם צרפתי ושל גוף נוסף באו"ם.

 

נציג המדינה, עו"ד ענר הלמן אמר לשופטים כי לצבא ולמדינה אין נתונים מדוייקים באשר למספר הבתים שנהרסו והדבר נובע מן העובדה שמדובר בלחימה קשה שבמהלכה נמצאים החיילים בתוך טנקים וכי ישנה בעיה בשוך הקרב לגלות כמה בתים בדיוק נהרסו.

 

הנשיא ברק השיב והתייחס בתשובתו לעובדה שהעולם כולו נסמך על הנתונים המופיעים בדו"חות השונים של האו"ם וארגוני זכויות האדם: "הדו"חות הללו

נקראים בעולם ומשמשים את התשתית העובדתית ביחס אלינו. אנחנו לא חיים על אי בודד. אנחנו יכולים להמשיך הלאה והבעיה נמשכת. בלי פיתרון, לצבא אין הדרכה מספקת והעולם חוגג עלינו. מדוע לא ייעשה מאמץ לבדוק אם באמת אלפי בתים שנהרסו היו צריכים להיהרס?" שאל הנשיא ברק והוסיף: "אם נדחה את העתירה, ההיסטוריה תיכתב על פי הדו"חות. אנחנו כן משתפים פעולה, לא משתפים פעולה – הכל יפה, אבל אנחנו חייבים את זה לעצמנו ולהיסטוריה שלנו".

 

נציג המדינה עו"ד הלמן השיב לנשיא ברק כי לא הכל ניתן לבדוק בדיעבד וכי מדובר בעבודה מאומצת. ברק אמר: "הדו"חות האלה של האו"ם – זה איום ונורא. העולם קורא את הדו"חות האלה ואין תשובה מישראל".

 

בית המשפט ביקש בסופו של הדיון מעו"ד דלאל, מארגון עדאללה, להגיש לבית המשפט פירוט של מקרים ספציפיים בהם נהרסו בתים ואולם הנשיא ברק סיכם את הדיון ואמר כי הצעתו למדינה ביחס להריסות הבתים שכבר נעשו – עומדת בעינה. יצוין כי באחרונה ביקש בג"ץ מהמדינה התייחסות לפסיקת בית הדין הבינלאומי בעניין גדר ההפרדה, במסגרת עתירות פלסטינים נגד הגדר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
ברק. לא אי בודד
צילום: עמית שאבי
צילום: איי פי
בתים שנהרסו בחאן יונס
צילום: איי פי
מומלצים