שתף קטע נבחר

עשור להסכם: חגיגות בתל אביב, הפגנות בעמאן

כ-200 ירדנים ציינו עשור להסכם השלום בהפגנה מול שגרירות ישראל בעמאן. הם הציתו דגלים וקראו לשגריר להסתלק מירדן. ובינתיים, בישראל, נערך כנס בו הושמעו דבריו של יורש העצר הירדני: "הלוואי שנראה לחיצות ידיים ולא ענני מלחמה". ראש המוסד לשעבר מתח ביקורת על הממשלה שלא אירגנה אירוע משותף

ישראל וירדן ציינו היום (ג') עשור להסכם השלום ההיסטורי ביניהן. בעמאן נערכה הפגנה בה נשמעו קריאות להמשיך במאבק המזוין נגד ישראל, ואילו בתל אביב נערך כנס בו אמר יורש העצר הירדני חסן בין טלאל כי "בין ישראל לירדן יש יחסים טובים וכבוד הדדי".

 

כ-200 ירדנים הפגינו היום מול שגרירות ישראל בעמאן, וקראו "לא לשגרירות, לא לשגריר! הסתלקו מפה!". המפגינים הגיעו מארגונים איסלאמיים קיצוניים ומאיגודי עובדים ותנועות שמאל. ראש לשכת עורכי הדין הירדנית, חוסיין מג'אלי, אמר למפגינים: "ההסכם חסר תוקף ובלתי חוקי. תפקידנו הוא להמשיך במאבק המזוין, להילחם בכיבוש ובתוקפנות".

 

מגג אחד הבניינים השתלשלה כרזה שחורה, לאות אבל על השלום עם ישראל. המפגינים הציתו דגלים של ישראל וקראו קריאות בגנותה. שוטרים ספורים השגיחו על הנעשה ממרחק, ולא התערבו. ההפגנה התפזרה כעבור כשעה.

 

מאז פרצה האינתיפאדה בשנת 2000, גברו בירדן הקולות המתנגדים לשלום עם ישראל, בין השאר משום שכמחצית מהאוכלוסיה הירדנית היא פלסטינית.

 

גם ממשלת ירדן ציננה את קשריה עם ישראל מאז פרצה האינתיפאדה, ודרג הנציגות הירדנית בישראל הורד. שגריר ישראל בירדן, יעקב הדס-הנדלסמן, אמר לסוכנות איי.פי: "יש שיתוף פעולה ותמורות מוחשיות מהשלום, אבל יש גם אכזבה ואנחנו מודעים לה".

 

יורש העצר הירדני: "שנראה לחיצות ידיים ולא ענני מלחמה"

 

ובעוד בירדן מפגינים נגד השלום, נערך באוניברסיטת תל-אביב כנס לציון עשור להסכם ההיסטורי. יורש העצר הירדני, הנסיך חסן בין טלאל, אמר בהודעת וידאו מוקלטת כי "בין ישראל לירדן יש יחסים טובים וכבוד הדדי".

 

"בואו נקווה שבאמצעות יחסים אלה ניתן דוגמה ונהפוך באמצעות כך לעולם פלורליסטי, שנראה לחיצות ידיים ולא ענני מלחמה, לזכרם של כל המאמינים, וגם החיילים שמתו בהגנה על ארץ הקודש".

 

"בהזדמנות זו", הוסיף הנסיך הירדני, "אני רוצה להודות על כך שניתנה לי הזדמנות לדבר בפניכם, ולהדגיש את מחוייבותי לשלום, הפתרון היחידי לאנושות".

 

ד"ר מוסטפה עיידאת, דירקטור המרכז ליחסים בינלאומיים במזרח התיכון בעמאן, השווה את היחסים בין ירדן לישראל לספינה מאוזנת. "יש הרבה היבטים חיוביים להסכם השלום והרבה היבטים שליליים, וצריך להמשיך ולאזן את הספינה. אני מביט בדינמיקה של הקשר בין ירדן וישראל, והדינמיקה לא יציבה. 

 

"מאוד ברור, מנקודת המבט הירדנית, שהקשר בין ישראל לירדן אינו יכול להיות נפרד מהאספקטים השליליים של כל האזור. אני מאמין שאם היחסים יימשכו כפי שהם נמשכים כיום, תהיה התדרדרות נוספת".

 

ראש המוסד לשעבר, אפרים הלוי, נשא אף הוא דברים בכנס. "אני חושב שזה בהחלט מובן שיש דאגה בירדן לגבי מדיניות ישראל, ואני חושב שזה מובן וחשוב לישראל להתייחס לדאגות אלה", אמר. הלוי התייחס לביקורת על כך שבירדן לא ציינו כראוי את יום החתימה ואמר: "הנושא הוא לא רק מה קורה בירדן. צריך ראייה קצת יותר מעמיקה.

 

"למה בארץ לא חוגגים? אין מאמץ ממשלתי כלל לציין שזה אירוע משמעותי. אף אחד בממשלה לא בא ואומר: 'עשר שנים עברו, בואו נארגן יחד אירוע משותף'. אם לא נשקיע ונטפח את היחסים ביחד, אף אחד לא ישקיע עבורנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טקס החתימה על ההסכם, 1994
צילום: איי פי
צילום: איי פי
המפגינים בירדן שרפו את דגל ישראל
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הפגנה מול שגרירות ישראל
צילום: איי פי
צילום: אביגיל עוזי
"אין מאמץ ממשלתי". הלוי
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים