שתף קטע נבחר

מהפכה: תואר שני עם תזה - גם במכללות

בשורה לסטודנטים ברחבי הארץ: החל מהסמסטר הבא יוכלו המכללות לפתוח תוכניות לימוד לתואר שני עם תזה. לפי החלטת המועצה להשכלה גבוהה, יידרשו המכללות לעמוד בשורה של תנאים מחמירים על מנת לקבל את האישור. יו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה: "זה לא מאיים על האוניברסיטאות. אנחנו מרימים את איכות ההשכלה בישראל"

מהפכה בהשכלה הגבוהה: המועצה להשכלה גבוהה אישרה אתמול (ג') את ההצעה לאפשר פתיחת תכניות לימוד לתואר שני עם תזה בכל המכללות בארץ, ובכלל זה המכללות האקדמיות, האזוריות והפרטיות.

 

עד היום תכניות לימוד כאלה הוצעו רק באוניברסיטאות וסטודנט שבחר במסלול מחקרי לתואר שני עם תזה במכללה, נאלץ להשלים את התזה בנפרד באוניברסיטה. המכללות יוכלו לממש את התוכנית בפועל החל מהסמסטר הבא, אולם קרוב לוודאי שמרבית המכללות יצטרפו רק בשנה הבאה.

 

לפי ההחלטה, יידרשו המכללות לעמוד בשורה של תנאים מחמירים על מנת לקבל את האישור מהמועצה להשכלה גבוהה, שרק לאחריהם יוכלו לקיים תכניות לימוד עם תזה לסטודנטים לתואר שני.

 

בין היתר הן יתבקשו להציג תכניות לימוד בהיקף וברמה הזהים לאלה הקיימים באוניברסיטה, להציג רמה אקדמית גבוהה בלימודי התואר הראשון, ולבסס סגל אקדמי בכיר וסביבת מחקר איכותית במעבדות ובספריות. כמו כן, יידרשו המכללות להציג תקציב מאוזן, שכן לא יינתן להן תקציב נוסף מהמל"ג ליישום תוכנית הלימודים החדשה.

 

יו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה, פרופ' שלמה גרוסמן, לא מאמין כי בעקבות ההחלטה תהיה עלייה דרסטית בנרשמים ללימודי התואר השני במכללות לעומת אוניברסיטאות. "דרישות הקדם מהמכללות חיוניות ואינן כה פשוטות. יעמדו בהן רק אותן מכללות שפיתחו במשך השנים תשתיות מחקר". 

 

בהתייחסו להשלכות של צעד זה על האוניברסיטאות אמר פרופ' גרוסמן כי "זה לא 'מאיים' עליהן, שכן מדובר בשלב ראשון ובהיקף מאד מוגבל. מדובר במספר מצומצם של סטודנטים, אבל מאידך, זה פותח פתח למכללות לקיים לימודים כאלה. המכללות ישתפרו מבחינה איכותית. אנחנו מרימים את איכות ההשכלה בישראל".

 

גרוסמן מאמין כי התחומים בהם ילמדו הסטודנטים במכללות לתואר שני עם תזה הם בעיקר חברה, פסיכולוגיה ומינהל. "בתחום מדעי החברה זה יהיה בעייתי בשלב הזה, מאחר והדרישות גבוהות במיוחד".

 

"חשוב לציין", הוסיף יו"ר הוועדה, "שאנחנו נבדוק כל מוסד באמצעות ועדות. נעקוב מקרוב, ומי שלא יעמוד בדרישות לא יוכל להמשיך לקיים לימודים עם תזה".

 

"מהלך חשוב שיבטל את ההבחנה בין מכללות לאוניברסיטאות"

 

נשיא המכללה האקדמית תל-אביב-יפו, פרופ' נחמיה פרידלנד, מברך על החלטת המועצה. "זהו מהלך משמעותי, כי ברגע שמכללה הביעה יכולת אמיתית להציע תוכנית לתואר שני, זה עוזר גם מבחינת היכולת למשוך סטודנטים, וגם מציב אתגר לסגל שלה. זהו צעד חשוב שמראה שמתחילים לבטל איזו הבחנה שהייתה קיימת בין אוניברסיטאות ומכללות. תוכניות לימודים צריכות להיבחן לגופן, ולא משנה איזה מוסד אקדמי מעביר אותן, בין אם הוא אוניברסיטה ובין אם הוא מכללה.

 

"אני לא מאמין שזה יגרום להפחתה במספר הסטודנטים שיירשמו לאוניברסיטאות. לא תהיה השפעה דרמטית, כי אותם חוגים שייפתחו בהם מסלולי תואר שני עם תזה במכללות, הם חוגים שגם כך יש להם עודפי ביקוש. ההחלטה איננה מהפכנית אבל היא חשובה במובן שהיא מבטלת תפיסה קודמת וגורפת שלא נתנה את האפשרות למכללות הראויות ללמד תוכניות לימודים עם תזה".


פורסם לראשונה 26/10/2004 22:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
הדשא של השכן כבר לא ירוק יותר
צילום: צביקה טישלר
צילום: חיים הורנשטיין
"המכללות ישתפרו מבחינה איכותית"
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים