מישהו צריך ייעוץ פילוסופי?
איך קירקגור התמודד עם המוות, מה יש לעמנואל קאנט לתרום על זוגיות, ואיך בכלל הפילוסופיה יכולה לעזור לנו בחיי היום-יום? קטע מתוך "אפלטון במקום פרוזק"
הייעוץ הפילוסופי הוא תחום חדש יחסית בפילוסופיה, המתפתח במהירות. מקורו של הייעוץ הפילוסופי באירופה, בשנות השמונים של המאה העשרים. צורת עבודה זו התחילה בפועלו של גרד אשנבאך (Achenbach) בגרמניה, והתפתחה בצפון אמריקה בשנות התשעים של המאה העשרים.
אף כי רוב האנשים אינם מקשרים פילוסופיה עם מעשיות, הפילוסופיה מציעה מאז ומעולם כלים מעשיים לשימושם של בני האדם בחיי היומיום. כאשר סוקרטס בילה את ימיו בשוק העיר בשיחות על נושאים חשובים, או כאשר לאו טסה כתב את המלצותיו כיצד להגיע להצלחה תוך הימנעות מגרימת נזק, שניהם התכוונו שאנשים ישתמשו ברעיונות שלהם.
הפילוסופיה במקורה היתה דרך חיים, לא תחום של מחקר אקדמי – ונועדה לא רק ללימוד אלא גם ליישום. רק במאה האחרונה עברה הפילוסופיה לחלוטין לאגף אזוטרי הסגור במגדל השן של האקדמיה, כשהיא עמוסת תובנות תיאורטיות אך נטולת כל יישום מעשי.
'פילוסופיה אנליטית' הוא המונח הטכני המגדיר את מה שקרוב לוודאי עולה בדעתכם כשאתם חושבים על פילוסופיה. כך מוגדרת הפילוסופיה באקדמיה. הפילוסופיה מסוג זה היא בדרך כלל מופשטת ועסוקה בעצמה ואומרת רק מעט, אם בכלל, על העולם שבו אנו חיים. רק לעתים נדירות ניתן ליישמה בחיים. גישה כזו מתאימה לאוניברסיטאות.
לימוד בסיסי של הפילוסופיה, על היבטיה האנליטיים, צריך להיות חלק מכל תוכנית השכלה כללית, משום שאוניברסיטה בלי חוג לפילוסופיה משולה לגוף בלי ראש. אבל רוב הדיסציפלינות האקדמיות, הכוללות ענפי מחקר טהורים, כוללות גם ענף יישומי. לכן ניתן ללמוד מתמטיקה טהורה או יישומית, ומדעים תיאורטיים או ניסויים.
אף כי חיוני שכל דיסציפלינה תרחיב את הגבולות התיאורטיים שלה, לאחרונה שמה הפילוסופיה האקדמית דגש יתר על ההיבטים התיאורטיים על חשבון ההיבטים הפרקטיים. אני נמצא כאן כדי להזכיר לכם שהחוכמה החיה של הפילוסופיה, העוסקת בחיים האמיתיים וכיצד לחיות אותם, קדמה בהרבה להתמסדות הפילוסופיה כתחום של תרגול מנטלי שאין לו שום קשר לחיים האמיתיים.
הפילוסופיה יוצאת כעת שוב אל אור היום, היכן שאנשים רגילים יכולים להבין וליישם אותה. תובנות נצחיות בנוגע לקיום האנושי נעשות נגישות לכול. אנחנו, היועצים הפילוסופיים, מורידים תובנות אלו ממדפי הספרייה המאובקים, מנקים אותן ומעבירים אותן לידיכם. אתם יכולים ללמוד להשתמש בהן. לא דרוש לשם כך ניסיון קודם.
ייתכן שתחפצו לערוך סיור מודרך בשטח לפני שתצאו לדרך לבדכם. ספר זה מציע לכם סיור כזה, ומקרא להבנת כל סימני הדרך, כדי שתוכלו לצאת למסע בטוח ומרתק לבדכם, או בחברת אחרים. כדי להפיק תועלת מחוכמת העבר אין צורך בתואר דוקטור או בכל תואר אחר. ככלות הכול איננו צריכים ללמוד ביופיזיקה כדי לצאת להליכה, איננו צריכים ללמוד הנדסה כדי להקים אוהל, ואיננו צריכים ללמוד כלכלה כדי למצוא עבודה.
בדומה לכך, אינכם צריכים ללמוד פילוסופיה כדי לחיות חיים טובים יותר – אבל ייתכן שתצטרכו לתרגל פילוסופיה. האמת, הנשמרת לרוב כסוד כמוס, היא שרוב האנשים יכולים לתרגל פילוסופיה. חקירה פילוסופית אינה דורשת תואר והסמכה, אלא רק נכונות להתייחס לנושא במונחים פילוסופיים. אינכם חייבים לפנות ולשלם לאדם אחר – גם אם אפשר שתיהנו ותלמדו מעבודה עם איש מקצוע – משום שבעזרת חבר עם נכונות או אף לבדכם, תוכלו לקיים את התהליך בביתכם, או בבית קפה, או בכל מקום שתבחרו.
בתור יועץ פילוסופי, עלי לייצג את האינטרסים של המטופל שלי. תפקידי הוא, באמצעות שיחה, לעזור למטופלים שלי להבין את הבעיה הניצבת בפניהם, ולהבהיר ולסווג את מרכיביה ואת השלכותיהם. אני עוזר למטופלי למצוא את הפתרון הטוב ביותר: את הגישה הפילוסופית, שמתאימה למערכת האמונות שלהם, ומתאימה גם לעקרונות שעמדו במבחן הזמן ויכולים לעזור להם לנהל חיים מוסריים ויעילים יותר.
אני עובד עם מטופלי במטרה לזהות את האמונות שלהם (ולשקול החלפת אמונות שאינן מועילות להם), ובמטרה לחקור שאלות אוניברסליות בנוגע לערכים, למשמעות ולאתיקה. בעזרת הספר הזה אתם יכולים לעשות את אותו הדבר בעצמכם, אם כי אולי תגלו שאתם מעדיפים להסתייע באדם אחר.
רוב מטופלי מגיעים אלי כדי לקבל אישור לכך שמעשיהם תואמים את השקפת עולמם, והם בוטחים בי שאצביע בפניהם על סתירות, אם יש כאלה. בייעוץ הפילוסופי תשומת הלב מתמקדת בהווה, תוך הסתכלות קדימה לעתיד, ולא בעבר, כפי שמקובל בפסיכותרפיה המסורתית. הבדל נוסף בין השניים הוא שהייעוץ הפילוסופי נוטה להיות קצר טווח. חלק מן המטופלים באים אלי לפגישה אחת בלבד, אבל בדרך כלל אני עובד עם אדם במשך פגישות המתפרשות על פני מספר חודשים. הייעוץ הארוך ביותר שהענקתי לאדם אחד נמשך כשנה.
פגישה של ייעוץ פילוסופי אינה מתמצה רק במציאת מימרות פילוסופיות הרלוונטיות לבעיה נתונה, אם כי לפעמים פתגם פשוט עשוי להתיר בעיה סבוכה. השיחה והחלפת הרעיונות, הם המאפשרים את הריפוי. ספר זה מספק לכם את כל המידע הנחוץ כדי לברר לעצמכם מהי הפילוסופיה שלכם, ואת ההדרכה כיצד לנהל דיאלוג עם עצמכם או עם חבר. אדריך אתכם להיות רדיקליים מספיק כדי לבחון כל אופציה אפשרית, ועם זאת זהירים מספיק כדי לבחור באופציה הנכונה.
אפלטון או פרוזק?
קודם שאתם פונים לפילוסופיה כדי לפתור בעיה כלשהי, עליכם לוודא שפילוסופיה היא אכן הדבר הדרוש לכם. אם אתם מרוגזים כי יש לכם אבן בנעל, אינכם זקוקים לייעוץ – עליכם פשוט לסלק את האבן מהנעל שלכם. הדיבור על האבן שבנעל שלכם לעולם לא יפסיק את הכאב בכף רגלכם, לא משנה כמה אמפתי היועץ שלכם, ולא משנה לאיזו אסכולה הוא שייך.
אני נוהג להפנות לרופא או לפסיכיאטר אנשים כאשר נראה לי שהבעיות שלהם גופניות. יש אנשים שאינם יכולים להפיק תועלת מאפלטון, כשם שאחרים אינם יכולים להפיק תועלת מפרוזק. ויש אנשים הזקוקים תחילה לפרוזק ולאחר מכן לאפלטון, בעוד אחרים זקוקים בעת ובעונה אחת לפרוזק ולאפלטון.
רבים מאלה הפונים ליועצים פילוסופיים היו קודם בטיפול מסוג אחר, אך מצאו שאין הוא עוזר להם, לפחות בחלק מהיבטי חייהם. אנשים עלולים להינזק מטיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי, אם שורש הבעיה שלהם הוא פילוסופי והמטפל שלהם אינו מבין זאת. תחושת ייאוש עלולה להתעורר באדם אם הוא מתחיל להרגיש שאף אחד לא יכול לעזור לו בפתרון בעייתו, משום שאין מקשיבים לו או אין שומעים אותו בצורה ברורה. טיפול בלתי הולם הוא בזבוז זמן (במקרה הטוב), ואף עלול להחמיר את הבעיה.
אנשים רבים המתמקדים בסופו של דבר בייעוץ פילוסופי הפיקו קודם לכן תועלת מייעוץ פסיכולוגי, אך מצאו שאין די בו לבדו. אין ספק שהעבר שלנו מטביע בנו התניות רבות וקובע את דרך ההסתכלות השגרתית שלנו על העולם, ולכן בדיקת העבר יכולה לעזור. הבנת הפסיכולוגיה שלנו יכולה להיות הכנה מועילה לגיבוש הפילוסופיה שלנו.
כולנו נושאים מטען פסיכולוגי, והיפטרות ממטען פסיכולוגי עודף עשויה לדרוש ייעוץ פילוסופי. המטרה היא לנוע עם מטען קל ככל האפשר. הכרת עצמנו – מטרה המושגת בדרכים שונות בייעוץ הפסיכולוגי ובייעוץ הפילוסופי – אין פירושה ללמוד בעל פה מין אנציקלופדיה שהיא 'אנחנו'. התעכבות כזו על כל הפרטים הקטנים שבדרך רק תכביד את המטען שלנו במקום להקטין אותו.
אנשים רבים שאינם מוכנים להתקרב לפסיכותרפיה בעד שום הון שבעולם, חשים שהאפשרות לדבר עם מישהו על השקפת עולמם היא דבר מקובל ואף רצוי. בין אם עברתם טיפול פסיכולוגי או לא, אם אתם בעלי סקרנות ויכולות מחשבה, ניתוח וביטוי, תוכלו להפיק תועלת רבה מן הייעוץ הפילוסופי. למעשה, כל אדם בעל חשיבה חוקרת יכול לחיות חיים מתוך חקירה – שהם המטרה המשותפת לכל הפילוסופים באשר הם.
טיפול לשפויים בדעתם
הייעוץ הפילוסופי, במילותיו של עמיתי הקנדי, פיטר מרץ', "הוא טיפול לאנשים שפויים." לדעתי, הגדרה זו כוללת פחות או יותר את כולנו. למרבה הצער, חלק גדול מדי של הפסיכולוגיה והפסיכיאטרייה מכוון לתיוג המחלות (כלומר, להגדרה רפואית) של כל אדם וכל התנהגות, מתוך שאיפה למצוא איזה תסמונת או ליקוי גורמים לבעיות אצל כל אחד.
בניגוד לכך, חלק ניכר מגישת ה'עידן החדש' מבוסס על ההנחה שהעולם (וכל מה שבו) הוא בדיוק כפי שהוא נועד להיות. בדרך כלל אנחנו יכולים אכן לצפות שיקבלו אותנו כמו שאנחנו, עם כל הסתירות והפגמים שלנו, ואין כל סיבה שנחשיב פגמים כדבר לא נורמלי (שלמות היא הדבר הבלתי-נורמלי בעולמנו) – אבל גם אין כל סיבה לחשוב שאיננו מסוגלים לבצע שינויים. כשסוקרטס הכריז שחיים ללא חקירה אינם חיים ראויים, הוא קבע למעשה שהמטרה הנעלה ביותר היא לחיות את חיינו מתוך הערכה אישית מתמדת ומאמץ מתמיד לשיפור עצמי.
זה נורמלי שיהיו לנו בעיות בחיים, וצער אינו בהכרח מחלה. אנשים המחפשים דרך לעקוב אחר ההתפתחויות בעולמנו, שהולך נעשה יותר ויותר מורכב, ולהתמודד עם עולם זה, אינם ראויים שידביקו להם תוויות של הפרעות נפשיות, כאשר למעשה הם פוסעים לעבר חיים מלאים יותר בנתיב שהוכיח את עצמו לאורך ההיסטוריה.
בספר זה תקבלו תיאור מפורט כיצד ליישם את הפילוסופיה שלכם בהתמודדות עם מצבים שונים: דילמות מוסריות, קונפליקטים הנוגעים לאתיקה מקצועית, קונפליקטים בין ההיגיון לרגש, קושי ליישב בין הניסיון שלכם לאמונות שלכם, משבר הקשור למשמעות, לתכלית או לערכים, חיפוש אחר זהות עצמית או אחר אסטרטגיות של הורות, חרדה בנוגע לשינוי קריירה, אי יכולת להגשים את מטרותיכם, עריכת שינוי באמצע החיים, בעיות ביחסים עם אחרים, מוות של אדם אהוב, או האפשרות של מותכם שלכם.
בחרתי לבחון בפירוט רב את המצבים השכיחים ביותר המאלצים אנשים להתעמת פנים אל פנים עם הפילוסופיות שלהם. תוכלו ליישם את הטכניקות הבסיסיות, יהא אשר יהא הדבר הספציפי שעימו עליכם להתמודד. ספר זה מדריך אתכם להשתמש בפילוסופיה בכוחות עצמכם, ומציע לכם הרבה יותר מאשר לקרוא פתגמים אחדים ולהתקשר ליועץ שלכם למחרת.
ספר זה הוא מדריך מעשי לקונפליקטים השכיחים ביותר בחיים. הוא מספק סקירה מהירה של האסכולות השונות בפילוסופיה, עבור מי שלא למדו מעולם פילוסופיה (או שכחו את מה שלמדו). אך הוא גם מציע התייחסות רצינית לדרכים שבהן כולנו יכולים לחיות חיים עם יושר וסיפוק רבים יותר. הוא בוחן את השאלות הניצבות בפני כולנו, ומציג את התשובות שניתנו לשאלות אלו בידי חלק מההוגים הגדולים בכל הזמנים, וכן מציג אסטרטגיות שיעזרו לכם למצוא את התשובה שתהיה המשמעותית ביותר עבורכם: התשובה שלכם.
מתוך "אפלטון במקום פרוזק", מאת ד"ר לו מרינוף, תרגום: אורית כהנא, הוצאת כתר, 361 עמודים.