שתף קטע נבחר

ארה"ב פונה ימינה

האם נכונה ישראל למנף את הפוטנציאל האדיר שבבחירת בוש, או שתאמץ את תפיסת עולמו של קרי המפסיד

 

האם ישראל מפיקה את לקחי הבחירות בארה"ב? הבוחר האמריקני העניק לנשיא בוש ולמפלגה הרפובליקנית ניצחון בלתי צפוי במימדיו בבחירות לנשיאות, לסנאט ולבית הנבחרים. לראשונה מאז 1988 זכה נשיא אמריקני ברוב קולות הבוחרים, ואף קיבל את מספר הקולות הגדול בהיסטוריה של ארה"ב – 59 מיליון. המפלגה הרפובליקנית שמרה על מעמדה (מ-1994) כמפלגת הרוב בשני בתי הקונגרס, והגדילה את נציגיה בסנאט ל-55 מתוך 100 ובבית הנבחרים ל-232 מתוך 435.

 

הניצחון הרפובליקני מבטא את השדרוג בהשפעת האגף השמרני-רעיוני בחברה האמריקנית בכלל ובמפלגה הרפובליקנית בפרט. תוצאות הבחירות מהוות בבואה של הקיטוב העמוק בין מדינות הדרום והאזורים הכפריים – הממשיכים בהסתערות על הבכורה הפוליטית בארה"ב – לבין החוף המערבי והמזרחי (קליפורניה וניו-יורק) והאזורים העירוניים (שיקגו ופילדלפיה) הנמצאים בנסיגה פוליטית מאז 1980.

 

ערכים, מסורת, דת, פטריוטיות וביטחון לאומי מככבים בראש סדר העדיפויות של מצביעי בוש, בעוד ענייני כלכלה (אבטלה, מיסים) וחברה (ביטוח בריאות, רווחה) מדריכים את מצביעי ג'ון קרי. מספר שיא של רפובליקנים נזעקו לקלפי מחשש לפגיעה בערכי היסוד של החברה האמריקנית (מוסד הנישואים). בוש והרפובליקנים מצדיקים את המלחמות באפגניסטן ובעיראק, ואילו קרי נתפס כמתנגד למלחמה בעיראק, וכך ביסס את תדמיתו היונית הליברלית, הקשה לעיכול בקרבי רוב תושבי ארה"ב. קלינטון וקארטר היו ערים להלך הרוח הדומיננטי בארה"ב, ולכן הופיעו כאנשי מרכז המפה הפוליטית, הסתייעו במוצאם ובמבטאם הדרומי, וזכו בבחירות. קרי האמין שההתנגדות הגוברת למלחמה בעיראק מאפשרת לו להתמודד כליברל, גם אם מוצאו מבוסטון – "השיינקין" של הליברליות בארה"ב, ולכן הפסיד בבחירות.

 

בניגוד לתחזיות, הבוחר הצעיר הליברלי נשאר בבית, ואילו האוונגליסט הדתי הצביע באחוזים מדהימים. גם קתולים רבים באיובה, וויסקונסין ומינסוטה הצביעו נגד קרי הקתולי הליברלי ובעד בוש הפרוטסטנטי השמרן, המתנגד להפלות ולנישואים חד-מיניים.

 

לראשונה בהיסטוריה המודרנית הצביעו רוב נשות ארה"ב עבור המועמד הרפובליקני. את התפנית הפוליטית הובילו ה- security moms ("אמהות הביטחון"), הטוענות שדאגה לבנים הלוחמים בעיראק מחייבת לתמוך בבוש (גם אם הוא מתנגד להפלות) כל עוד הוא מפגין נחישות וקשיחות כלפי משטרי טרור. הן מתנגדות לקרי למרות שהוא תומך בהפלות, מכיוון שהוא נתפס כפשרן, הנכון למלחמה מוגבלת, אך חותר לדו-קיום עם משטרי טרור.

 

הבוחר האמריקני הביע אי-אמון בתפיסת העולם של קרי, המעניקה פרמיה לאו"ם, לאירופה, לבית המשפט הבינלאומי ולמחלקת המדינה, ומפגינה מתינות ופייסנות כלפי אויבי ארה"ב. ניצחון הימין האמריקני חושף את הפער בין אירופה הנוצרית החילונית, הציניקנית והפציפיסטית לבין ארה"ב הנוצרית הדתית, העקרונית והניצית, הנכונה לנקוט פעולות צבאיות חד-צדדיות, או להקים קואליציה עם מדינות אירופה, אם יקבלו את תנאי ארה"ב.

 

תוצאות הבחירות לנשיאות, לסנאט ולבית הנבחרים מלמדות על בסיס התמיכה חסר התקדים – בארה"ב מאז 11 לספטמבר 2001 – למדיניות ישראלית הבוחרת להישען על שורשים, ערכים, מסורת, פטריוטיות ומלחמה נחושה לעקירת הטרור. האם ממשלת ישראל נכונה למנף את הפוטנציאל האדיר, ולהימנע מוויתורים סוחפים ומסוכנים, או האם היא מעדיפה לברך את הנשיא בוש המנצח, אך לאמץ את תפיסת עולמו של קרי המפסיד?

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בחירות באמריקה: כתבות ופרשנויות
צילום: רויטרס
מומלצים