שתף קטע נבחר

אבו מאזן: ראש אש"ף הבא

מחמוד עבאס (אבו מאזן) יתמנה לתפקיד יושב ראש אש"ף, לאחר שיוכרז רשמית מותו של יאסר ערפאת. עבאס, ששימש לתקופה קצרה כראש הממשלה של הרשות, מחזיק בעמדות מתונות בנוגע להסדר מדיני באזור. הוא הקפיד לאורך השנים להתרחק ממעורבות ישירה בטרור ושמר על ערוצי תקשורת פתוחים ויציבים עם ישראל. יש פרטנר?

מחמוד עבאס (אבו מאזן), מזכיר הוועד הפועל של אש"ף, הוא שיחליף באופן מעשי את יאסר ערפאת כיושב ראש אש"ף והאיש החזק ברשות הפלסטינית, לאחר ההודעה הרשמית על מותו, כך החליטו אחר הצהריים (יום ד') הוועד הפועל של אש"ף והוועדה המרכזית של תנועת הפתח, שהתכנסו ברמאללה. את התואר הרשמי של יושב ראש הרשות יחזיק יושב ראש הפרלמנט הפלסטיני, ראוחי פתוח.

 

סוגיית זהות יורשו של יושב ראש הרשות העסיקה רבות את מקבלי ההחלטות ברשות, בישראל ובעולם כולו, נוכח החשש שריק שלטוני בשטחי הרשות עלול לאפשר לגורמים קיצוניים לחזק את מעמדם. אחת הסברות היא שהעיכוב בהודעה הרשמית על מותו של ערפאת נועד לאפשר לבכירי הרשות לחזור מפאריז לרמאללה, ולהבטיח את השליטה על מנגנוני הביטחון.

 

ד"ר מחמוד עבאס, ששימש לתקופה קצרה גם כראש הממשלה של הרשות ונחשב כבעל עמדות מתונות ביחס להסדר עם מדינת ישראל, נולד בצפת ב-1935 ונמלט עם בני משפחתו לסוריה ב-1948. בהמשך עסק בהוראה, סיים לימודי תואר ראשון במשפטים באוניברסיטת דמשק והוסמך כדוקטור להיסטוריה במוסקבה (עבודת הדוקטורט שהגיש, עסקה בקשרים שבין הציונים לנאצים).

 

יחד עם ערפאת, היה אחד מחמשת מייסדי הפתח בשנות ה-60. בהמשך לקח חלק פעיל בהנהגת המאבק הפלסטיני, ליווה את ערפאת במעבר לירדן, לבנון וטוניס ושימש בתפקידי חבר המועצה הלאומית הפלסטינית וחבר בוועד הפועל של ארגון אש"ף.

 

ב-1980 מונה לנהל את מחלקת יחסי החוץ של אש"ף, וב-1988, לאחר חיסולו של ח'ליל אלווזיר (אבו-ג'יהאד), מונה לאחראי על ניהול המאבק בשטחים. ב-1996 מונה לתפקיד המזכיר הכללי של הוועד הפועל של הארגון, ובכך למעשה סומן כאיש השני בחשיבותו באש"ף ואחד מיורשיו האפשריים של ערפאת.

 

אבו-מאזן נחשב כתומך בהשגת פתרון מדיני לסכסוך הישראלי-פלסטיני, וככזה היה מעורב לאורך השנים ברוב השיחות עם ישראל. בשנות ה-70 אף ניהל מטעם הארגון מגעים עם כמה מנציגי השמאל בישראל ופירסם יחד עימם מסמך עקרונות לפתרון הסכסוך.

 

בשנת 1991 היה מעורב בתיאום המשא ומתן עם ישראל בוועידת מדריד. הוא היה אחד מראשי צוות המו"מ עם ישראל בניסוח הסכמי אוסלו ונחשב לאחד מאדריכלי ההסכמים. במהלך המגעים העמיק ופיתח יחסים אישיים עם מספר מנהיגים ישראלים. בשנת 1995 ניסח יחד עם יוסי ביילין מסמך עקרונות משותף ("מסמך ביילין-אבו מאזן"), אך רק בשנת 2000 פורסמו עיקריו.

 

באותה שנה שב לשטחים ומונה לאחראי על תיק הפליטים בממשלה הפלסטינית. במקביל הוא המשיך במעורבותו ברוב שיחות המו"מ עם ישראל. עמדותיו המתונות וחוסר מעורבותו הישירה בפעולות טרור סימנו אותו כאחד מיורשיו המועדפים של ערפאת בעיני ישראל, ארה"ב ומדינות אירופה.

 

במרס 2003, לאחר לחץ בינלאומי כבד, הטיל עליו ערפאת להקים ממשלה פלסטינית חדשה. גורלה של ממשלה זו וכן סמכויותיו הברורות של אבו-מאזן כראש ממשלה מול ערפאת הנשיא, גרמו מתיחות רבה בין שני האישים.

 

באפריל 2003, תחת לחץ אמריקני מסיבי, נפתחו מגעים בין הממשלה הפלסטינית לממשלת ישראל. 129 ימים לאחר מינויו התפטר אבו מאזן מתפקידו (הוא שימש בתפקיד ממאי עד ספטמבר). בראיון שנתן כשנה לאחר מכן נימק את התפטרותו בהעדר שיתוף פעולה מצד ממשלת ישראל והממשל האמריקני וכן בהסתה הפרועה שהתנהלה נגדו ברחוב הפלסטיני (ככל הנראה בעידודו של יאסר ערפאת). מאז התפטרותו אינו נושא אבו מאזן תפקיד רשמי ברשות הפלסטינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון ידיעות אחרונות
היורש? מחמוד עבאס (אבו מאזן)
ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: איי פי
עמדות מתונות וערוצי תקשורת פתוחים. עם שרון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
עם שרון ובוש בפסגת עקבה
צילום: רויטרס
מומלצים