שתף קטע נבחר

Firefox 1.0: שועל מדליק

פיירפוקס לא עומד להדיח את אינטרנט אקספלורר מכס המלוכה בזמן הנראה לעין, אך עדיין מדובר בדפדפן מצוין, שעולה על המוצר של מיקרוסופט. גל מור לקח אותו לסיבוב

נתחיל בשורה התחתונה: Firefox 1.0 הוא כיום דפדפן טוב יותר מאינטרנט אקספלורר. נקודה. הסיבות בגללן רוב הגולשים יעדיפו את האקספלורר של מיקרוסופט בעתיד הנראה לעין על פני הפיירפוקס אינן "באשמת" הדפדפן המצוין הזה, המזכיר לכולנו שהאינטרנט לא קפא באוגוסט, 2001, אז שחררה מיקרוסופט את הגירסה האחרונה של הדפדפן שלה. החדשנות הטכנולוגית אינה מתחשבת בצרכים של מונופולים ומניעה קדימה את האבולוציה של יישומי האינטרנט.

 

קרן "מוזילה", גוף הקוד הפתוח אשר תחת חסותו את פיתוח הדפדפן החדש, וכל אותם עשרות אלפי תומכים נלהבים שהתגייסו לקדם את הפצתו ברשת בחודשים האחרונים, בהחלט עשויים לעמוד ביעד שקבעו לעצמם ולכבוש 10 אחוז מהמחשבים הגולשים באינטרנט. "פיירפוקס" הוא דפדפן כמעט מושלם עבור משתמשים מתקדמים, והם כרגע המסה העיקרית של משתמשיו.

 

שועל מירוצים מנצח

 

הגירסה הראשונה הרשמית של פיירפוקס, אשר הושקה השבוע, נראית כמו שועל מירוצים מנצח. ליד התכונות העשירות והתוספים של פיירפוקס, אינטרנט אקספלורר נראה כמו דפדפן מתקופת האבן. מי שמעוניין בפיירפוקס 1.0 עם ממשק העברי, יוכל להוריד את הגירסה העברית מהאתר הראשי של קרן מוזילה, שאמור לזהות את הגולש לפי ארץ המוצא, או באתר קבוצת הלוקליזציה העברית .

 

הורדת הקובץ (4.5 מגה בייט לסביבת Windows) והתקנתו אורכות זמן קצר ביותר בפס רחב, והתוכנה יודעת להמיר את כל המידע האישי השמור באינטרנט אקספלורר - אתרים מועדפים, סיסמאות ועוד - לדפדפן הפיירפוקס ללא כל בעיה, כך שניתן להתחיל לגלוש מיד. דף הבית המוגדר כברירת מחדל בדפדפן הוא גירסה מיוחדת של "גוגל", המוצעת גם בעברית, והחיפוש של גוגל גם מובנה בחלק העליון של חלון הדפדפן. 

 

תכונת Find in this page מקפיצה חלונית קטנה אל החלק התחתון של המסך, המאפשרת לגולש להקליד מילת חיפוש, וכל מופע של אותה מילה ייצבע מיד בדף האינטרנט. נכון ויעיל.

 

תכונות בולטות נוספות

 

תכונת לשוניות הדפדוף (טאבים), שהפכה לברירת מחדל בדפדפנים מתקדמים כמו Opera ו-Safari, מאפשרת לצפות בכמה דפי אינטרנט בחלון דפדפן אחד, ולאחר שמתרגלים בכלל לא ברור איך אפשר בלי זה באינטרנט אקספלורר.

 

חוסם הפופ אפים המובנה חוסך את הצורך להתקין תוכנות חיצוניות או סרגלי כלים - כדי לחסום את כל הפרסומות הקופצות.  מנהל ההורדות מתעד כל קובץ שהורד באמצעות הדפדפן בחלון אחד, במטרה להימנע מהורדת קבצים ושמירתם בדיסק הקשיח רק כדי לשכוח היכן הם.

 

מנגנון החסימה של מזיקים מונע מאתרי אינטרנט להתקין באופן עצמאי פקדי ActiveX שעלולים לפגוע במחשב, והמשתמש יכול לבחור אם לאשר את הפעלתם. רק משתמשי אינטרנט אקספלורר שהתקינו את חבילת העדכונים SP2 נהנים מאותה רמה של הגנה. ועדיין, פיירפוקס בטוח מהרבה מאינטרנט אקספלורר, אך לא בהכרח מהסיבות אותן מונים תומכיו. אינטרנט אקספלורר, דפדפן המותקן ביותר מ-90 אחוז מהמחשבים הגולשים באינטרנט הוא פשוט מטרה הרבה יותר אטרקטיבית לתקיפות. פיירפוקס טוב יותר בהגנה על הפרטיות של המשתמש באמצעות חלון "פרטיות" אחד, בניגוד לאקספלורר.

 

המועדפים מתעוררים לתחייה

 

טכנולוגיית Live Bookmarks, המאפשרת הצגה של עדכוני RSS מאתרי אינטנרט ישירות בדפדפן, היא תענוג אמיתי. הרבה יותר הגיוני לצפות בעדכוני RSS בדפדפן (או בתוכנת הדואר האלקטרוני) מאשר בתוכנת RSS ייעודית.

 

פותחים את חלון Manage Bookmarks (ניהול סימניות), לאחר מכן בוחרים באפשרות New Live Bookmark (בממשק העברי שיצא לגירסת הבטא של הדפדפן הופיע התרגום המשעשע "עדכניה"). בחלון שיוצג על המסך יש להזין את קישור ה-RSS ולסגור את חלון ניהול הסימניות. מהשלב הזה אפשר לצפות בכל העדכונים החדשים מכל אתר אחר בו אתם גולשים.

 

לצד סימניות ה-RSS יופיע סמל כתום מיוחד שיבדיל ביניהם לבין האתרים המועדפים הרגילים. באמצעות תוכנת del.icio.us אפשר להפוך גם את הדפים המועדפים הרגילים לעדכוני RSS ולשתף אותם עם גולשים אחרים.

  

התוספים - יתרון אמיתי

 

הממתק האמיתי של פיירפוקס הם התוספים, אליהם ניתן לגשת באמצעות בחירה בתפריט Tools ולאחר מכן ב-Extensions. מדובר בכל מיני הרחבות הניתנות להורדה לדפדפן ומוסיפות לו יכולות שונות. למשל, התוסף Image Zoom המאפשר להגדיל כל תמונה בדפי אינטרנט; IE View , המאפשר לפתוח באקספלורר כל דף אינטרנט שלא נראה טוב בפיירפוקס (אפשרות חיונית עדיין); FoxyTunes, המאפשר לנהל את כל נגני המוזיקה המובילים היישר מתוך חלון הדפדפן.

 

עוד תוספים: Gmail Notifier, דרכו משתמשי Gmail, שירות הדואר המקוון של גוגל יכולים להתעדכן בהודעות חדשות המתקבלות בחשבון היישר מחלון הדפדפן; fireFTP, המאפשר להעלות ולהוריד קבצים מאתרי FTP; תוכנת QuickNote, המאפשרת לשרבט רשימות אישיות תוך כדי גלישה ועוד ועוד.

 

הזדמנות למפתחים

 

כל התוספים האלה מפותחים על ידי מפתחים עצמאיים שהם חלק מקהילת "מוזילה" המורחבת. פיירפוקס הוא דפדפן קוד פתוח המופץ באמצעות רישיון קוד פתוח, ופלטפורמת הפיתוח הפתוחה מאפשרת לארגונים וחברות מסחריות להוסיף לדפדפן יישומים ותוספים עבור העובדים או הלקוחות שלהם.

 

תכונה קהילתית נוספת היא הסקינים, מעטה גרפי הניתן להורדה לדפדפן ומשנה את המראה הגרפי שלו על פי קו רטרו, מצועצע, עתידני ועוד. תרומת הקהילה תבטיח שמאגר הסקינים הזמינים לפיירפוקס רק ילך ויגדל עם הזמן.

 

החסרונות

 

"פיירפוקס", ביחד עם תוכנת הדואר Thunderbird, הם שילוב מנצח מול אינטרנט אקספלורר ואאוטלוק אקספרס המיושנים. ובכל זאת אנחנו לא ממליצים כאן לזרוק את האקספלורר, גם בגלל שאי אפשר להסיר אותו מהמחשב וגם בשל סיבות שיפורטו בהמשך.

 

שני החסרונות העיקריים של "פיירפוקס", שהם גם היתרונות של "אינטרנט אקספלורר" על פניו, הם השילוב של אינטרנט אקספלורר בתוך Windows וההתאמה של אתרים רבים לאינטרנט אקספלורר בלבד.

 

תקני האינטרנט של ארגון W3C נועדו להבטיח כי אתרי אינטרנט ייראו באופן דומה בכל הדפדפנים והתוכנות, אך אינטרנט אקספלורר של מיקרוסופט לא תומך בכל התקנים של הארגון, למשל, בתקן CSS2, וכולל הרחבות משלו שאינן תקניות. כתוצאה מכך, חלק מהאתרים הישראלים, בהם ynet, אינם נראים טוב בדפדפן. אתרים אלה התאימו עצמם בעבר לקוד הייחודי של מיקרוסופט, מתוך הנחה (הגיונית) כי קרוב ל-95 אחוז מהגולשים שלהם משתמשים בו.

 

בהקשר זה נמסר לנו כי בעת האחרונה יש מגמה לעבור לכתיבת קוד תקני, ועל אף שלא מדובר בשינוי גורף ומיידי, במהלך החודשים הקרובים ynet צפוי להיראות הרבה טוב יותר עם פיירפוקס ודפדפנים חלופיים.

 

מלחמת התקנים

 

המפתחים של "פיירפוקס" ודפדפנים כמו Opera מסרבים להתאים את התוכנות שלהם לקוד הלא תקני של מיקרוסופט, ובצדק מבחינתם, על אף שרוב הגולשים משתמשים באקספלורר. מיקרוסופט השתמשה בחוסר התקניות לאורך השנים כדי להבטיח כי לקוחותיה לא יוכלו ליהנות מתחליפים. כך, למשל, החברה שילבה קוד לא תקני בתקופת מלחמת הדפדפנים עם "נטסקייפ", הדפדפן המתחרה, כך שמפתחי האתרים נאלצו בסופו של דבר לבחור אם לפתח גירסה לנטסקייפ או לאקספלורר, ולבסוף בחרו בשני.

 

אם מפתחי הדפדפנים האלטרנטיביים ינסו להתאים עצמם למיקרוסופט ולא יתמכו בתקנים, מיקרוסופט יכולה שוב לשנות את הקוד, והם יישארו קרחים מכאן ומכאן. יהיה בכך צדק פואטי אם "פיירפוקס", המבוסס על טכנלוגיית Gecko, שריד של "נטסקייפ", יכופף לבסוף את אינטרנט אקספלורר.

 

אך זה לא יקרה כל כך מהר. אם ייווצר סחף לטובת הפיירפוקס, מיקרוסופט יכולה בקלות להחזיר לידיה את השליטה. למשל, אם תכריז על חזרה לפיתוח אינטרנט אקספלורר כתוכנה נפרדת הניתנת להורדה חינם ותאמץ גירסאות מתקדמות של האקספלורר כמו MyIE2. החברה כבר מגלה סימני התעוררות לאחר שהשיקה לאחרונה איזור חדש של תוספים חינם לדפדפן באתר האינטרנט שלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדכוני RSS מאתר מיקרוסופט ישראל בפיירפוקס 1.0
מומלצים