שתף קטע נבחר

תמונות חדשות חושפות עננים באורנוס

תמונות חדשות של כוכב הלכת אורנוס חושפות גיוון רב בתצורות העננים מאשר ניתן היה לראות עד כה. התמונות, שצולמו מטלסקופ קק שבהוואי, סיפקו הצצה לתוך אחת ממערכות האקלים החידתיות ביותר במערכת השמש

תמונות חדשות של כוכב הלכת אורנוס חושפות גיוון רב בתצורות העננים מאשר ניתן היה לראות עד כה. התמונות, שצולמו מטלסקופ קק שבהוואי, סיפקו הצצה לתוך אחת ממערכות האקלים החידתיות ביותר במערכת השמש. כך נמסר ביום חמישי בכנס החטיבה למדעים פלנטריים של האגודה האסטרונומית האמריקנית.

 

כמו סופת נפטון

 

"תצורות העננים נעות מקטנות ועד לגדולות, מעננים נמוגים לעננים חדשים ובהירים, מעננים המתפתחים מהר למערכות יציבות הנמשכות שנים", אמר לורנס סרומובסקי מהמרכז למדעי החלל ולהנדסה באוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון. סופה גדולה בחצי הקדור הצפוני מתפרשת על פני חמש מעלות רוחב כבר כמה שנים. התנהגות חריגה כזו לא הוכרה קודם לכן על אורנוס אומר סרומובסקי. "היא דומה לסופה שראינו על נפטון אבל שם תנועתה מהירה יותר".

 

סמורובסקי הוסיף כי אין הפתעה במציאת תצורות עננים נסחפים בקווי רוחב, אך המודלים אינם חוזים את התנועה. "איננו יודעים מה גורם לעננים לחזור לנקודת ההתחלה", אמר. התמונות גם חושפות קומפלקס ארוך וצר של תצורות עננים שהיא ככל הידוע הקבוצה הגדולה ביותר של תצורות אטמוספיריות שנראו אי פעם על כוכב הלכת.

 

 

 

הקומפלקס התפרק תוך חודש

 

התצורות נצפו בחצי הכדור הצפוני, הקומפלקס שאורכו כמעט 30 אלף ק"מ התפרק לחלוטין בתוך חודש. מערכות דינמיות אלה מתפתחות בקוי הרוחב הצפוניים ועוברים לקווי רוחב גבוהים יותר, מכלים את האנרגיה שלהם וכלים במהירות יחסית", אומר סרומובסקי.

 

תצורות העננים מסייעות למדענים להגדיר תבניות רוח ולחזות את תנועת מערכות הסופה הגדולות החולפות לרוחב כוכב הלכת הכחול השני במערכת השמש. "התצורות הגדולות והמאריכות חיים על אורנוס מקורם ברוחות דמויות הוריקנים כפי שראינו על נפטון", אמר סרומובסקי, "אף אין זה סביר שהם אלימים כמו אלו הפוקדים לעיתים תכופות את פלורידה, לדוגמה".

 

אטמוספירה חלקלקה

 

הוריקנים על כדור הארץ מקבלים את האנרגיה שלהם מהמים הטרופיים ונעלמים כשהם עולים צפונה בתוך האוקיאנוס האטלנטי או כשהם מגיעים ליבשה. אורנוס מרוחק פי 19 מהשמש מאשר כדור הארץ ויש בה הרבה פחות אנרגית שמש שתניע את התהליך.

 

הסופות על אורנוס שורדות משום שהאטמוספירה שם הרבה יותר חלקלקה. היא מספקת איפוא פחות התנגדות אטמופסירית המסייעת לסופות על כדור הארץ לשחרר את האנרגיה שלהם. "הבדלי הטמפרטורה הרבה פחות חדים וישנה מעט מאוד אנרגיה להניע את מזג האוויר על אורנוס", אומר סטרומובסקי. מה שלא יהיה שם משמן את הסופות באותה המידה, זו צריכה להיות סביבה שבה מקדם החיכוך נמוך ביותר".

 

אבי בליזובסקי הוא עורך אתר הידען

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אורנוס: תמונות של עננים
צילום: נאס"א
מומלצים