שתף קטע נבחר

שלום: נעשה הכל לאפשר בחירות חופשיות ברשות

במסיבת עיתונאים משותפת בוושינגטון עם מזכיר המדינה המתפטר, אמר השר שלום ש"כל מה שהפלסטינים רוצים יינתן להם כדי שתהיה להם אפשרות לבחור באופן חופשי מנהיגות חדשה". קודם לכן הוא אמר בנושא השתתפות ערביי מזרח ירושלים בבחירות: "חייבים לשמור על הריבונות שלנו בירושלים"

"נעשה הכל כדי לתת לפלסטינים הזדמנות לבחירות חופשיות. כמובן שנעשה זאת בלי שנסכן את הביטחון שלנו". כך אמר אמש (ב') שר החוץ סילבן שלום, במסיבת עיתונאים משותפת שקיים בוושינגטון עם מזכיר המדינה המתפטר, קולין פאוול.

 

שלום אמר כי "ניתן לפלסטינים את כל הסיוע לו יזדקקו כי אנו רוצים שיהיו להם בחירות חופשיות לראשונה. זה עשוי לתת לחלקים אחרים באזורנו לנהל בחירות חופשיות בארצם והיינו רוצים שאחרים יצטרפו אלינו, הדמוקרטיה היחידה באזור".

 

שר החוץ ציין כי למרות שהפלסטינים קבעו את מועד הבחירות ל-9 בינואר יתכן שהן יידחו לחודש פברואר. הוא אמר: "לי ולפאוול היה דיון מאוד בונה על מה יש לעשות ב'יום שאחרי' במזרח התיכון. יכול להיות שהמנהיגות החדשה ברשות תהיה יותר אחראית ויותר מתונה. אנחנו רוצים לאפשר לפלסטינים לנהל בחירות. כל מה שהם רוצים יינתן להם על מנת שתהיה להם אפשרות לבחור מנהיגות חדשה.

  

"אנחנו רוצים לראות שמנהיגות זו תוביל לכיוון שלום, אך אין קיצורי דרך. אנחנו רוצים שהמנהיגות החדשה הזו תפעל לפי מפת הדרכים, כשהשלב הראשון זה לפרק את תשתית הטרור. אני מבקש מהמזכיר שיעזור לנו להשיג המטרות הללו".

 

לדבריו, "הייתי רוצה לראות את מעורבות הממשל האמריקני כפי שתמיד היה מעורב בתהליכי השלום בעבר".

 

שלום גם הוסיף בפנייה אישית לפאוול: "הייתי רוצה לומר לך המזכיר שאני מאוד מצטער שהחלטת לעזוב את תפקידך. אתה חבר טוב של ישראל ועשית כל שביכולתך להביא יציבות לאזורנו ותקווה לאנשינו. זוהי אבידה גדולה לי, לישראל ולשלום במזרח התיכון".

 

פאוול צפוי לבקר, ככל הנראה באמצע השבוע הבא, בירושלים וברמאללה. בעקבות ביקורו צפוי

גל של ביקורים של שרי חוץ אחרים, שהדירו רגליהם בשנתיים האחרונות מישראל, בגלל החרם שהטילו ישראל וארה"ב על ערפאת. בין השרים שצפויים להגיע בשבוע הבא: שר החוץ הבריטי ג'ק סטרו, שר החוץ המצרי עבד אל-רייט ושר החוץ הטורקי עבדאללה גול.

 

בפגישה עם שלום אמר פאוול: "אני הבעתי בפני השר את הסיפוק מתוכנית ההיתנתקות של ראש הממשלה, שתמכנו בה. וכך גם נוצרו הזדמנויות חדשות בעקבות האירועים האחרונים. אני שמח שהשר רואה זאת באותה הדרך ונעבוד יחד כדי שננצל את ההזדמנויות הללו ונתמודד עם האתגרים העומדים בפנינו".

 

המסר האמריקני לישראל היה שיש מחוייבות אמריקנית להגברת המעורבות בתהליך המדיני במזרח התיכון. ארה"ב מזהה הזדמנות בעקבות מותו של יאסר ערפאת והיא אינה מתכוונת לתת לה לחלוף. פאוול העביר לישראל מסר לפעול ככל יכולתה לסייע במאמץ להעביר בשלום בשלב הראשון  את הבחירות לראש הרשות הפלסטינית.

 

"לשמור על הריבונות בירושלים"

 

בתוך כך, נמשכים חילוקי הדעות בין ראש הממשלה לשר החוץ בנושא השתתפות ערביי מזרח ירושלים בבחירות לרשות הפלסטינית. בעוד שראש הממשלה לא שולל הצבעה במזרח ירושלים, חזר והדגיש אמש שר החוץ: "אני לא רואה איך הפלסטינים מקיימים בחירות בתוך ירושלים".

 

שלום אמר את הדברים במסיבת עיתונאים בעצרת הקהילות היהודיות של צפון אמריקה שנערכת בקליבלנד. הוא הדגיש ש"ירושלים היא הבירה המאוחדת של העם היהודי, אנחנו צריכים לשמור על הריבונות שלנו בירושלים ונעשה ככל שנוכל לשמור על הריבונות הזו".

 

שר החוץ ציין כדוגמה את הבחירות בשנת 1996 ואמר כי "גם אז הבחירות לא התקיימו בעיר, לאחר שהתושבים הצביעו בדואר ולא בעיר".

 

הוא ציין שמדובר בנושא במחלוקת בממשלה, ואמר כי ראש הממשלה שרון יקיים דיון בנושא בימים הקרובים. בנוסף הדגיש כי ישראל תנסה להקל את התנאים ברשות במטרה לסייע לבחירות הוגנות.

 

ביום ראשון בבוקר, לפני ישיבת הממשלה אמר שלום בראיון רדיו כי הוא מתנגד נחרצות לכך שערביי מזרח ירושלים יוכלו להשתתף בבחירת ראש הרשות הפלסטינית.

 

מיד אחר כך אמר ראש הממשלה, במהלך ישיבת הממשלה, כי דבריו של שר החוץ לא נאמרו על דעתו, ואמר "יש שאלה, האם בכלל אתה יכול למנוע מהם להשתתף. למשל אם הם יגיעו לרמאללה".

 

מדבריו עלה שכלל אין לשלול את העניין והוסיף "בבחירות הקודמות, שהתקיימו בשנת 1996, ערבים ממזרח ירושלים הורשו להצביע בסניפי הדואר הישראלי".

 

בנוסף, שר החוץ הזכיר הערב במסיבת העיתונאים כי יש לוח זמנים מוגדר לביצוע ההתנתקות. "אנחנו רוצים להאמין שתהיה הנהגה אחראית ברשות, אבל זה ייקח זמן ובינתיים אנחנו ממשיכים בהתנתקות".


פורסם לראשונה 15/11/2004 21:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
שלום. "רוצה מעורבות אמריקנית"
צילום: לע"מ
צילום: רויטרס
שרון. "אפשר למנוע?"
צילום: רויטרס
מומלצים