שתף קטע נבחר

פסטיבל: טעמים ואנשים ביפו

כדי להוכיח שיפו היא עיר שנעים לחיות בה ונעים לבקר בה, פוצחים תושביה ומסעדניה בעשרה ימים של חגיגות. בין האירועים: סיורים בנושאים שונים, מופעי תרבות, ביקורים בבתי אמנים ויוצרים, ומבצעים מיוחדים במסעדות העיר

כנכדה לרופאת שיניים גדלתי בבית ללא ממתקים. כשרצינו מתוק, אמא שלי הייתה אומרת: "יש דבלים בארון". ככה יצא שכשהגעתי לשרת בבסיס צבאי בלב יפו עיר האורות, הסתחררתי משלל המתוקים שמסביב. בשעה עשר היינו אוכלים גביניות טריות מהקונדיטוריה הסמוכה, בשעה שתיים בקלאוות דביקות בשדרות ירושלים ובשעה ארבע שני מרציפנים בשקם, לעיצוב האישיות. באותם ימים, בזמן שהישבן שלי פיתח אישיות משלו, אני טיילתי בגלריות של יפו העתיקה ושוחחתי עם ציירים תמהוניים אודות משמעות החיים.

 

בכל זה נזכרתי בדרך ליפו, בסיור מיוחד לקראת פסטיבל "טעמים מיפו", פסטיבל שמטרתו למתג את יפו כעיר שנעים לחיות בה ונעים לבקר בה. לפסטיבל התגייסו עשרות אמני ותושבי יפו, וכל מסעדניה. במסגרת החגיגה יתקיימו סיורים במחיר מגוחך של 10 שקלים למשתתף (וסיורי אוכל מיוחדים בימי שישי, בהדרכת ניר צוק, שיעלו 40 שקלים למשתתף) ובמרבית המסעדות יהיה ניתן לקבל עם הזמנת מנה עיקרית מנה נוספת, מיוחדת, במתנה.

 

אנחנו בצפון עג'מי. נשמע טוב, "צפון עג'מי", לא? רון חולדאי, ראש עיריית ת"א-יפו, מבטיח שביפו יוקמו המון פרויקטים חדשים ומסעירים, ואני כבר מדמיינת את שכונת 'צמרות עג'מי' ,לצד 'נווה עג'מי' ו'אביבי עג'מי'. 400 מיליון שקלים הושקעו בפיתוח יפו בארבע השנים האחרונות, מספר מנכ"ל המישלמה ליפו. אפילו חינאווי ואבו נסאר התאחדו בחדווה כדי ליצור אימפריה של בשר ודגים בהיכל אחד עטור תקרה כחולה-טורקיזית מול נוף רחב של ים ובית קברות מוסלמי (רח' קדם 130). לרגע נדמה לי שאני בטורקיה, לרגע במקום אחר. אני מרגישה בארץ אחרת, ארץ יפו.

 

דו קיום קולינרי

 

פסל דינוזאור ענק ממולא זבל, טרמפולינה ופיסול סביבתי מבקבוקי פלסטיק ריקים מקדמים את פנינו בביתה הקסום של מיכל הלוי, מעצבת סביבות למידה לילדים וחובבת מיחזור. בשבת (20 בנובמבר) תהיה פה, ובארבעים ותשעה בתים נוספים ברחבי יפו, חגיגת בית פתוח. חלק מהבתים מארחים מכירות מסוגים שונים, בחלק תהיינה הפעלות לילדים וחלק פותחים את ביתם רק משום שהוא יפה במיוחד. בבתים הפתוחים ניתן לבקר בין 11:00 ל-18:00, ואת כתובותיהם תוכלו לקבל באתר הפסטיבל, בטלפון 5166188 - 03, או במפה מיוחדת שתחולק למטיילים.

 

יאפא הוא שמה הערבי של העיר יפו, ועכשיו גם שמה של חנות ספרים בערבית ובית קפה שמציע מרק בטטה טעים וטחינה ירוקה נפלאה. המקום, בבעלות משותפת של ערבי ויהודיה, קיים כבר שנה וחצי ומארח ערבים ספרותיים, ערבי מוסיקה ועוד.

 

גם במסעדת "פועה" יש דו קיום. "איזה מטבח זה?" אני שואלת את השף. "שאלה קשה",הוא עונה, "מטבח

ערבי וקצת מטבח ביתי". הבעלים של פועה היא אישה אמיצה שהתמקמה באמצע שוק הפשפשים. בית הקפה שלה כבר התרחב, חנות פיצ'פקעס בבעלותה קמה ממול והכל נראה מלבב. אנחנו טועמים סלט חציל יווני נהדר, סלט ערבי עם טחינה מלאה וגרעיני חמניות (מעולה!!), רוזטה (משקה שקדים מתוק ומשגע), מג'דרה(סבירה ומטה) ואורז עם ירקות וקארי שמעלה תחושה חמימה של בית.

 

שניצל גויאבה לקינוח

 

תחנת האוכל האחרונה בסיורנו היא "קורדליה". הקירות מעוטרים בציורי ענק, שנדליירים משתלשלים מהתקרה כאילו אין מחר. ניר צוק, השף והבעלים, יפה כמו אל יווני, מגיש לנו קינוחים מתפריט הטעימות החדש שלו. יש שם משהו בשם שניצל גויאבה (שלא העזתי לטעום), סופלה שוקולד טעים, סופלה שוקולד-ברנדי-קצפת עם מסקרפונה קצת מלוחה (צוק מתעקש שזה שוס), קרם ברולה והל (טעים) וגלידת דבש וזעפרן מעולה המוגשת עם שערות קדאיף. 

 

הסתיים הטיול. בבטן מתערבבות לי מאות קלוריות בצבעים שונים. אני נזכרת באותם ימים של בקלאוות, גביניות ומרציפנים. אין ספק שגלידת הדבש והזעפרן לוקחת. 

 

  • אירועי הפסטיבל יחלו היום (ה'), 18 בנובמבר, ויסתיימו בשבת, 27 בנובמבר.
  • לה רלה ג'פה, אלהמברה, הסוכה הלבנה, פיני בחצר, יועזר בר יין, ד"ר שקשוקה, אבולעפיה, באבאי, איש הענבים ושבתאי היפה הן רק חלק מהמסעדות המשתתפות בחגיגה.
  • סיורים מודרכים  בנושאים כמו "יפו לעת ערב" ו"יפו בשירים" יתקיימו לאורך כל השבוע. מספר המשתתפים בסיורים מוגבל ויש להירשם מראש.
  • פרטים נוספים ניתן לקבל באתר הפסטיבל או במוקד המידע בו גם נרשמים לסיורים: 5166188 - 03.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונית סבירסקי
עג'מי. עתיד ורוד?
צילום: רונית סבירסקי
יאפא. שם עתיק, קפה טרי
מומלצים