שתף קטע נבחר

ילד, הגוף הוא שלך

בישראל וברחבי העולם מציינים את היום הבינלאומי לזכויות הילד. זו הזדמנות טובה להסביר לכל ההורים, ולא רק להם, כיצד אפשר ליידע את הילדים כבר בגיל הרך לגבי זכויותיהם על גופם, וכן להזהיר אותם מזרים שרוצים לגעת בהם. כל המומחים, מתברר, מסכימים שזה חיוני, אבל המבוכה עוצרת הורים רבים. כתבה שישית בסדרה

האם אתם רואים סיטואציה שבה תשבו עם הילד שלכם ותסבירו לו באריכות מהן זכויותיו על גופו? וכיצד ייזהר ממטרידים ופדופילים למיניהם? אם השבתם בשלילה, אתם לא לבד. הורים רבים נמנעים מלהסביר לילדיהם כיצד להיזהר ומהן הזכויות הבסיסיות שלהם על גופם. הסיבה: מבוכה. ההורים דואגים כי בדרך זו יפחידו את הילדים - או אפילו ייצרו אצלם סקרנות לגבי הנושא המיני.

 

אבל האמת היא שיש דרך להסביר לילדים את זכויותיהם כבר בגיל שנתיים. בדיוק כמו שמסבירים לילדים כיצד להיזהר כאשר הם חוצים את הכביש לבד, כך יש להסביר להם את הזכויות שלהם על גופם. המומחים סבורים כי יש להסביר לילדים את זכויותיהם - מהרגע שבו הם מתחילים להבין, ובדרך זו להניח את הבסיס לילד שמודע לעצמו ולגופו, למה מותר ומה אסור. היום מציינים בעולם ובישראל את היום הבינלאומי לזכויות הילד של ארגון יוניצ'"ף - וזו הזדמנות טובה ללמוד על כך.

 

אז איך עושים את זה?

 

חניתה צימרין, מנכ"ל אלי, האגודה לזכויות הילד, מסבירה כי אפשר בטעות לחנך את הילד לא נכון עוד בגיל צעיר: "נוכחתי פעם באירוע שבו ההורים נורא שמחו שהילד

 שלהם יודע להגיד את המילה פופיק, ובסלון מלא אנשים אמרו לילד 'תראה איפה הפופיק', והוא הרים את החולצה ואמר פופיק וכולם נורא שמחו ומחאו כפיים. אבל בעצם מה שלימדו אותו פה זה שכשהמבוגר מבקש להרים חולצה זה בסדר וכולם שמחים. מדובר במשהו תמים, אבל ההורים למעשה הניחו את היסודות הלא נכונים להבנה של הילד בנושא הגוף שלו".

 

מומלץ כבר בגיל שנתיים להסביר לילד שלכל אחד יש איברים פרטיים (איברים המכוסים על-ידי בגד הים), וכמו שלא עושים פיפי בציבור, כך גם לא חושפים את האיברים הללו לכל אחד ובכל מקום. אפשר לנצל הזדמנויות מתאימות כדי להסביר לילדים, כמו במהלך האמבטיה, שיש את האיברים הפרטיים שבהם נוגעים, לדוגמה בזמן המקלחת, אבל זו זכותו של הילד שלא יגעו בו, כשזה לא נעשה לצורך משהו מסוים. אפשרות אחרת היא להסביר לילד מהם האיברים הפרטיים שלו כשהולכים לים, והוא רואה את עצמו ואנשים סביבו כשאיבריהם הפרטיים מכוסים. חשוב להבהיר כי יש להסביר את הדברים לילד בטון לא מאיים כדי שלא יקבל תחושה שמשהו לא בסדר, אלא שמדובר בשיחה כמו כל שיחה אחרת בין הורה לילד.

 

צימרין מבהירה: "צריך להכניס לשיח של הילדים כחלק מהשפה את נושא הפרטיות והזכויות כדי שיפנימו אותו, ואם בעתיד מישהו יפגע בילד, הסיכוי שהוא יבין ויידע שמדובר בדבר אסור הוא גבוה יותר והוא גם ירגיש מספיק בנוח כדי לספר, ולא יחוש אשמה כמו שקורה במקרים רבים".

 

בגילאים מבוגרים יותר, 5-6 ומעלה, אפשר לנצל את ההזדמנות לדבר עם הילדים כשלוקחים אותם לגן או לבית הספר, ולהסביר להם שכאשר יילכו לבד - חשוב שלא ילכו בדרכים עקיפות. ניתן לומר להם שיש אנשים שאין להם כוונות טובות, וכמו שרוב האנשים טובים, יש גם אנשים לא טובים.

 

צימרין: "אפשר להגיד לילד שכמו שחשמל זה דבר טוב ובזכותו יש לנו אור, מחשב, טלוויזיה וכיוצא בזה, כך גם צריך להיזהר מהחשמל. אבל עוד הפעם צריך להיזהר לא להפחיד את הילדים, להגיד הכל בטון נחמד, ולא לדבר באיום או בהפחדה, כי הרי רוב האנשים באמת לא עושים דברים רעים לילדים".

 

כמובן שחשוב מאוד להסביר לילדים לא להתפתות ללכת עם אדם מבוגר שמציע להם משהו, החל מסוכריות ושוקולד, ועד "יש לי פה גור כלב שבוכה, אולי אתה יכול לבוא ולעזור לי". רוב הילדים, כשיישאלו על ידי ההורים האם יעזרו לאדם שמבקש מהם עזרה עם גור חתולים או גור כלבים, ישיבו שהם יעזרו לו. לכן חשוב להסביר לילדים שיותר נכון יהיה מבחינתם לא לעזור, ואף לספר על כך לאדם שהם בוטחים בו.

 

צימרין מוסיפה: "יש בעיה נוספת והיא הסוד. הרבה פעמים מי שפוגע בילד אומר לו לשמור את זה בסוד, ואנחנו צריכים להפנים אצל הילדים את נושא

 הסוד, ולהבהיר להם מהו סוד טוב לעומת סוד רע, כשלמעשה אנחנו אומרים להם להפעיל את השכל הישר. יש סודות שמחים, כמו מסיבת הפתעה, ויש סודות עצובים, ובעצם צריך לפנות אל תחושת הבטן של הילד, ואני מאוד מאמינה בזה. חשוב גם להבהיר להם שאם עשו להם מעשה רע, הם עלולים לחשוב שהם הרעים ואז הם חוששים לספר. צריך להסביר להם שהאחריות היא של המבוגר ולא שלהם. באופן כללי חשוב מאוד להבהיר לילד תמיד שאנחנו מאמינים לו ומקשיבים לו, וכך הוא יידע שבמקרה הצורך יש לו על מי לסמוך - וכך הסיכוי שיספר גבוה יותר".

 

עשרת כללי הזהב לילדים (באדיבות המועצה הלאומית לשלום הילד):

 

1. אל תלכו עם מבוגר שאינכם מכירים.

2. אל תתפתו למבוגר שאינכם מכירים המנסה לקנות לכם משהו.

3. אם מישהו מנסה לקחת אתכם בניגוד לרצונכם – צעקו ונסו לברוח.

4. אם מישהו מזמין אתכם אליו הביתה אמרו שאתם צריכים לקבל קודם כל אישור מההורים.

5. אל תיכנסו לרכב שאינכם מכירים.

6. אל תתנו לאף אדם לגעת בכם בניגוד לרצונכם.

7. אם מישהו מנסה לעשות לכם משהו בניגוד לרצונכם ספרו מיד להורים או למבוגר אחר שאתם סומכים עליו.

8. אל תבטיחו למבוגרים לשמור סוד ואם נאלצתם להבטיח בניגוד לרצונכם מותר לכם להפר הבטחה. אל תהססו לספר מה קרה לכם.

9. אל תתנו למבוגר שאינכם מכירים את כתובתכם.

10. אם אינכם בטוחים אל תהססו להגיד לא.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי גל
אילוסטרציה
צילום: מוטי גל
צילום:  ארז ארליכמן
ד"ר חניתה צימרין
צילום: ארז ארליכמן
צילום: אביגיל עוזי
אילוסטרציה
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים