שתף קטע נבחר

אורך החיים של התמונות

מה ניתן לעשות כדי לשפר את אורך חיי התמונות

התמונה על הנייר עשויה מחומרים כימיים שיש להם תכונות טובות ולא טובות. בין האחרונות בולטת הנטייה של חומרי הצבע לדהות או לשנות גוונים במהלך הזמן. הדהייה נגרמת על ידי חמצון (בשל החמצן באוויר ועוד יותר בשל הנוכחות של אוזון) או ריאקציה כתוצאה מאור ישיר (בעיקר אור אולטרה-סגול - UV).

 

הגנה מאור ישיר קיימת בתוך האלבום, אבל שם לכימיה הבעייתית נוספת ההשפעה של חומרי הלבנה שמוסיפים לנייר בתהליך היצור ועכשיו השרידים שלהם מחלחלים מהאלבום לתמונות (נייר הפוטו מיוצר כך שהוא לא ישפיע על חומרי הצבע, אבל אין לכם שליטה על הנייר ממנו עשו את האלבום.) לעומת זאת, בתמונה ממוסגרת הבעיה העיקרית היא אור. רצוי לכסות את התמונה בזכוכית ולוודא שהמארז די סגור לכניסת אוויר. (זכוכית חוסמת אור UV טוב יותר מפלסטיק).

 

גם סוג הדיו קובע לגבי אורח החיים. דיו פיגמנטי (Pigment Based) עמיד יותר מדיו צבענים (Dye Based), משום שחלקיקי הצבע גדולים יותר. אבל דיו פיגמנטי לא מסוגל לחלחל דרך שכבות הציפוי של נייר פוטו רגיל ולכן הוא נשאר על פני השטח. התוצאה: עמידות טובה באור, עמידות פחות טובה בחמצון, ורגישות מוחלטת לרטיבות. לעומת זאת, דיו צבענים עובר דרך הציפוי ונכנס בין סיבי הנייר, אליהם הוא נקשר כימית. התוצאה: עמידות טובה בחמצון, עמידות פחות טובה באור וחוסר רגישות לרטיבות.

 

בשורה התחתונה אורך החיים של התמונה נקבע על ידי האינטראקציה בין מספר גורמים: הדיו, הנייר, הציפוי, תנאי הסביבה, האור והלחות. אפשר לקבל אורך חיים של עשרות שנים אם עוקבים אחרי הוראות היצרן בקפידה. הוא, כמובן יתנה את האחריות בשימוש בנייר שלו, הדיו שלו, מניעת אור ישיר וחשיפה לאוויר או לחומרים ריאקטיביים באריזה. למעשה, היתרון העיקרי של שימוש בלבדי בחומרים מקוריים הוא האחריות לאורך חיים של התמונות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים