שתף קטע נבחר

אולמרט: לחקור את הנעשה באוניברסיטת ת"א

בעקבות תחקיר ynet שחשף שורת מקרי פיטורים של נשים הרות מאוניברסיטת תל אביב, הורה שר התמ"ת, אהוד אולמרט, לממונה על חוק עבודת נשים במשרדו לפתוח בחקירת הנושא. ממשרדו נמסר: "השר אולמרט מגנה כל פגיעה בנשים בהריון". שרת החינוך, לימור לבנת, כתבה לנשיא אוניברסיטת תל אביב: "פיטורי נשים בעת הריונן נוגדים את לשון החוק והצדק החברתי"

שלב החקירה: שר התעשייה המסחר והעבודה, אהוד אולמרט, הנחה הערב (יום ה') לממונה על חוק עבודת נשים במשרדו לפתוח בחקירה בעקבות תחקיר ynet על פיטורי נשים הרות מאוניברסיטת תל אביב.

 

ממשרד התמ"ת נמסר כי "השר אולמרט מגנה כל התנהגות של מעבידים הפוגעים בזכויות עובדים/ות, במיוחד כשמדובר בנשים בהריון". אולמרט ציין כי "אף אחת מהמתלוננות לא פנתה למשרדי בתלונה על פיטוריה בתקופת ההריון או בחופשת הלידה".

 

מוקדם יותר פנתה שרת החינוך, לימור לבנת, לשר אולמרט וביקשה ממנו לפתוח בחקירת הנושא. לבנת גם פנתה לנשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' איתמר רבינוביץ': "אני פונה אליך בעקבות כתבה שהתפרסמה באתר האינטרנט ynet. השמירה על זכויותיהן של נשים, וקידומן במקומות עבודה הוא נושא בעל חשיבות מגדרית וחברתית ואני רואה בשמירה ובהגנה על זכויותיהן של נשים, הסובלות ממילא מקיפוח ואפליה באפשרויות קידומן בעבודה, ערך חשוב שיש לחנך לקראתו.

 

"אני רואה על כן במערכת ההשכלה הגבוהה במדינת ישראל, כמערכת מחנכת, שאמורה לחרות על דגלה את מסר השוויון ולהביא לקידומן של נשים באקדמיה תוך שמירה והגנה על זכויותיהן. אודה לך אם תבדוק את הטענות העולות מן הכתבה בדבר הפגיעה בזכויותיהן של נשות הסגל האקדמי ותשיבני דבר. פיטורי נשים בעת הריונן ובמהלך חופשת הלידה נוגדים את לשון החוק והצדק החברתי".

 

 

יושבת ראש הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, חברת הכנסת אתי לבני (שינוי), אמרה שתכנס את הוועדה לישיבה מיוחדת בעקבות תחקיר ynet: "אני מצטערת ומופתעת לשמוע שדווקא מוסד נאור בוחר לצפצף על החוק, והדבר לא יעבור בשתיקה. אני מקווה שלדיון הקרוב יגיעו נציגי האוניברסיטה וייתנו התחייבות בכנסת לתקן את דרכיהם".

 

חבר הכנסת איתן כבל מהעבודה זימן דיון דחוף בוועדת החינוך של הכנסת, בדרישה לקיים דיון על הממצאים החמורים שעלו מהתחקיר. 

 

העדויות שהצטברו והתחקיר

 

תשע נשים תיארו בשיחה ל-ynet כיצד "לא חודש המינוי" שלהן, במהלך ההריון, שעליו ידעה האוניברסיטה. משפטנים ומומחים לדיני עבודה שבדקו לבקשתנו את המקרים, קבעו: אוניברסיטת תל אביב מצאה דרך לעקוף את החוק - שוב ושוב ושוב. היא מפטרת למעשה עובדות בהריון, עובדות בחופשת לידה ועובדות שאך שבו מחופשת לידה - 3 מקרים שבהם החוק אוסר זאת.

 

יו"ר ארגון הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטת תל אביב, בעז בן-דוד, טוען: "האוניברסיטה נוהגת בצביעות. בעודה מקדמת תוכניות לימוד אקדמיות בנושאי מגדר וזכויות נשים, היא מנצלת קשיים ומצוקות של עובדות בהריון בכדי לחסוך כמה גרושים".

 

פרופ' פרנסס רדאי, מומחית לדיני עבודה באוניברסיטה העברית, אומרת בחוות דעת מיוחדת: "ניתן לומר שלכאורה יש דפוס התנהגות של אוניברסיטת תל אביב המפלה עובדות בסגל הזוטר שלא חודש מינוין בתקופת הריונן ונגד העובדות שלא הוחזרו לעבודה אחרי חופשת הלידה".

 

אוניברסיטת תל אביב, מעסיקתן של העובדות בכל המקרים - טענה בתגובה רשמית כי כל מקרה של פיטורי עובדת הרה מצריך פנייה למשרד התמ"ת כדי להשיג את האישור הנדרש כחוק. ממשרד התמ"ת נמסר ל-ynet ולארגון הסגל האקדמי הזוטר בתום בדיקה כי לא נעשתה פנייה לגבי אף אחת מ-9 הנשים שפוטרו ומוזכרות בתחקיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ינאי אלפסי
אולמרט. יחקור
צילום: ינאי אלפסי
צילום: צביקה טישלר
לבנת פנתה
צילום: צביקה טישלר
צילום: צביקה טישלר
פנייה לפרופ' איתמר רבינוביץ'
צילום: צביקה טישלר
מה קורה באוניברסיטה?
מומלצים