שתף קטע נבחר

היום: שרון ייפגש עם ישי לפני הצבעת האי-אמון

ראש הממשלה ייפגש עם יו"ר ש"ס, לאחר שזה הצהיר כי הוא עשוי לתמוך בתקציב או להימנע. בהצבעות אי האמון הערב, שהוגשו "בגלל דו"ח העוני" - והנסיבות הפוליטיות, צפויה לרה"מ תמיכה דווקא מסיעת יחד

גורמים בכירים בשינוי אומרים הלילה (יום ב') כי שינוי לא תפרוש מהממשלה לפני ההצבעה על התקציב מיוזמתה, ואם שום דבר לא ישתנה - הרי שהיא תצביע נגד. "מה שיהיה אחר כך, אנחנו כבר נראה", אמר בכיר במפלגה ל-ynet.

 

סיעת שינוי צפויה להתכנס בצהריים כדי להחליט כיצד לנהוג בהצבעה על התקציב. ההערכה היא כי הסיעה תתמוך בהודעת היו"ר, טומי לפיד, לראש הממשלה - ותחליט להצביע נגד. עם זאת, נראה כי קיים רוב בקרב חברי הסיעה להימנעות בהצבעת אי האמון שתתקיים מאוחר יותר בכנסת. אולם קיימת בעיה באשר לשרים, שכן לא ברור האם הם יכולים להימנע.

 

בצמרת שינוי גובר הזעם על ראש הממשלה, אריאל שרון, ועל התנהלות המפלגות החרדיות. בכיר במפלגה אמר ל-ynet: "מה הוא עושה האיש הזה? עכשיו תהיה לו קואליציה בעד התקציב ונגד ההתנתקות, ואופוזיציה בעד ההתנתקות ונגד התקציב. צריך באמת להיות גאון כדי לייצר פלונטר כזה". בהתייחס להסכם עם החרדים, אמר הבכיר כי "אפשר להוציא את הפרזיטים מהקואליציה, אבל אי אפשר להוציא את הקואליציה מהפרזיטים".

 

סיעת ש"ס מסתכלת כרגע מהצד בהנאה רבה על השר לפיד, שדחק עצמו לפינת האולטימטום. ח"כ ישי מבקש להפוך את המצב ליתרון פוליטי ולכן נפגש עם חברי הכנסת ליצמן וגפני והציע את סיעתו כ"גוש חרדי חוסם". במידה ששינוי תפרוש, חברי יהדות התורה ילכו למשא ומתן קואליציוני עם "נדוניה" - 11 המנדטים של ש"ס.

 

ח"כ ישי רומז כי הוא עשוי לתמוך בתקציב או להימנע. ראש הממשלה מבין זאת, והזמין את יו"ר ש"ס לפגישה שתיערך כשעה לפני הצבעת אי האמון בכנסת.

 

פרס: לא מתואם עם שינוי

 

ובתוך כך, בשיחה עם כתבים בתום כנס היסוד של תנועת "אדם" של ח"כ עמיר פרץ, אמר יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ שמעון פרס כי "שינוי צריכה להישאר בתוך הממשלה, ולא צריכה לפרוש. לנו אין תיאום מהלכים עם שינוי, ואין הסכם כזה. אני לא חושב שלפיד רוצה הסכם כזה. אנחנו סוברים אותו הדבר: שצריך ממשלה בעד התנתקות ולא להקים ממשלה שתטיל ספק בהתנתקות".

 

האם העבודה תהיה מוכנה לשבת בממשלה עם מפלגות חרדיות? לפי פרס, "זה תלוי אם הם תומכים בהתנקות או לא. הבעיה היא לא האם אדם דתי או לא דתי, אלא אם הוא תומך בשלום או לא. הרי ישבו עם המפד"ל והיא חצויה. אנחנו נבדוק על פי שתי הבחנות: האם הם תומכים בהתנקות או לא, והאם הם תומכים בצדק חברתי שלא על חשבון משק חופשי ופתוח. צריך לעשות הבראה משקית עמוקה".

 

לשאלה האם יעביר מסרים כלשהם לראש הממשלה השיב פרס: "אין לי מסרים עד שלא נקבל מסר, ולא אמסור מסרים. דעתנו ברורה וצלולה באשר לממשלה שתתמוך בהתנתקות ותבריא את המשק".

 

הצבעת האי אמון על דו"ח העוני

 

ממשלת שרון לא תיפול היום, וספק רב אם סיעות האופוזיציה עבודה, ש"ס ו"עם אחד", שהגישו את הצעות אי האמון בנושא דו"ח העוני, יוכלו להביך את ראש הממשלה ולו בהפסד טכני.

 

שלוש ההצעות הוגשו בשבוע שעבר כאשר האווירה הפוליטית הייתה שונה באופן מהותי. סיעת העבודה החליטה להגיש אי אמון לא בשל מצוקת העניים ולא בגלל דו"ח העוני הקשה, אלא על מנת להפעיל לחץ על שרון להתחיל במשא ומתן לצרופם לממשלה.

 

אלא שבכירים בעבודה, כמו חיים רמון, עמרם מצנע ואחרים, רואים את ההתפתחויות הפוליטיות ומבינים כי שינוי עלולה עוד למצוא עצמה בחוץ, והם רוצים להיות שם כשזה קורה. לכן בעבודה לא ממש רוצים להפיל את ראש הממשלה. מה גם שהחוק החדש מחייב להציע מועמד חלופי במקומו של ראש הממשלה וקשה לראות 61 חברי כנסת מתלכדים סביב ח"כ פרס.

 

ספק אם ש"ס, שהגישה אף היא את הצעתה על רקע דו"ח העוני, באמת כה נסערת ממנו - בהתחשב בעובדה שישי ייפגש עם שרון שעה לפני ההצבעה, אולי בדרכו פנימה.  

 

במציאות הפוליטית שנוצרה הכל אפשרי, וסיעת יחד החליטה לאגף את העבודה מימין. הסיעה תימנע מחר בכל שלוש ההצבעות ובכך תבטיח ניצחון כמעט ודאי לראש הממשלה. יו"ר הסיעה, ח"כ זהבה גלאון: "החלטנו לא לשחק במשחקי הזיג-זג של מפלגת העבודה, שמנצלת את כלי האי אמון כדי להפעיל לחץ פוליטי על שרון, ולכן נימנע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
"לא יפרשו לפני התקציב". לפיד
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אטילה שומפלבי
"שינוי לא צריכה לפרוש". פרס
צילום: אטילה שומפלבי
צילום: זום 77
הנדוניה של ש"ס. ישי
צילום: זום 77
מומלצים