שתף קטע נבחר

תמונת מצב: 100 ילדים בישראל חיים עם איידס

כך עולה מדיון הוועדה לזכויות הילד בכנסת, שכונס לציון יום המודעות העולמי למחלת האיידס החל מחר. הח"כים דנו עם רופאים ואנשי חינוך בסטיגמה, בקושי להחדיר את החינוך המיני לבתי ספר דתיים. הח"כים גם גילו שהשב"ס לא מאפשר לנציגי הוועד למלחמה באיידס לבקר אסירים חולים

100 ילדים בישראל נושאים את נגיף האיידס בגופם, כך התברר מדיוני ועדות הכנסת שחלק ניכר מהן הוקדש היום (ג') ליום המודעות העולמי לאיידס, החל מחר.

 

ארבע ועדות כנסת וכמה הצעות לסדר היום במליאה הוקדשו למחלת האיידס בישראל ולהתמודדות איתה. בוועדות נחשפו נתונים על המחלה. נציגי הוועד למלחמה באיידס התלוננו בדיונים כי שירות בתי הסוהר אינו מאפשר להם לבקר אסירים החולים במחלה ובמשרד החינוך סיפר כי בקרוב יתפרסם חוזר מנכ"ל מיוחד בעניין ובו הנחיות להסברה. בדיונים גם הודגש הצורך בהקמת מועצת בריאות לאומית למלחמה באיידס.

 

ועדת זכויות הילד דנה באפשרויות הטיפול בילדים חולי איידס. מנהל פרויקט "איידס ירושלים", ד"ר ינון שנקר, סיפר בדיון כי "בישראל חיים 100 ילדים עם איידס. אמנם המדינה דאגה ב-1986 להכניס את נושא האיידס לשיעורי החינוך המיני בבית הספר, אך רבים מבני הנוער עדיין אינם חשופים להסברה ולמניעה בנושא איידס ומחלות מין".

 

מנהל מחלקת ילדים במרכז הרפואי "הדסה" עין כרם, פרופ' דן אנגלהרד, ציין: "קיימת עלייה מדאיגה בהידבקות בני הנוער במחלות מין, וזה רק עניין של זמן עד שנראה גם קפיצה בשיעור חולי האיידס. מתוך כ-300 חולים חדשים כל שנה - כ-50 נדבקים בחו"ל ו-250 בארץ. רוב הנדבקים הם מאוכלוסיות סיכון של מהגרים ועולים מארצות אפריקה, ומעטים נדבקו מיחסים הטרוסקסואלים. הטיפול במחלת האיידס בישראל הוא מהטובים בעולם, וכיום המחלה הפכה להיות מחלה כרונית. כלומר, פחות אנשים מתים ממנה".

 

חיים עם הסטיגמה

 

עובדת השירות הפסיכולוגי במשרד החינוך, שוש צימרמן, גילתה כי "השנה שם משרד החינוך דגש מיוחד על החינוך המיני בבתי הספר לחינוך מיוחד, שהוזנחו עד כה. לצערנו, אין לנו כניסה לבתי הספר הממלכתיים-דתיים ולפנימיות הדתיות".

 

תמר יוסף, מדריכה העובדת עם נשאי המחלה: "הילדים נשאי האיידס סובלים מסטיגמה ומדחייה, וקשה להם להתקבל לפנימיות. המצב הזה גורם לאחרים להימנע מבדיקה. ישנם גם ילדים שאינם יודעים שהם נשאים, כי הוריהם מעדיפים שלא לספר להם".

 

יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ הרב מיכאל מלכיאור, החליט כי הוועדה תפנה למשרד החינוך בבקשה להגביר את מערך החינוך המיני ולהפיץ את האיגרת על מניעת הידבקות באיידס, עם דגש על ניסיון להילחם בסטיגמה. "הוועדה תיזום דיון עם ראשי החינוך הדתי, רבנים ומנהלי הפנימיות, כדי למצוא דרכים להכניס את נושא החינוך מיני לתוך מערך השיעורים במוסדותיהם", הוסיף.

 

הפתעה: השב"ס לא מרשה ביקורים

 

בוועדת הפנים הופתעו הנוכחים לגלות כי שירות בתי הסוהר אינו מתיר לנציגי הוועד למלחמה באיידס לבקר אסירים שנושאים את הנגיף. יו"ר הוועדה, ח"כ ד"ר יורי שטרן, פנה במכתב לנציב השב"ס, רב גונדר יעקב גנות, שבו כתב כי הוא תמה על החלטת השירות. "אנשי הוועד הם אלו האמורים לתת תמיכה רגשית וחברתית לנשאי האיידס בבתי הסוהר, כמו גם לתת הסברים לאסירים ולסוהרים בדבר מחלת האיידס", כתב. שטרן ביקש ממנו להודיע לו מדוע התקבלה ההחלטה והאם בשב"ס מתכוונים לשנות אותה.

 

מנהל המחלקה לשחפת ואיידס במשרד הבריאות, ד"ר דניאל שם טוב, אמר בדיון בוועדת הבריאות של הכנסת כי "מערך הטיפול באיידס בארץ הוא ברמה גבוהה, אולם יש צורך בשיפורים". מרכזת הוועדה להרחבת סל התרופות והטכנולוגיות, ד"ר אסנת לוקסמבורג, ציינה כי "עד לפני שנתיים הסל היה מעודכן עם התרופות החדשות ביותר - אולם מאז הוא לא עודכן.

העלות השנתית לחולה שמתאימות לו התרופות המוזלות היא 15 אלף שקל, והיא יכולה להאמיר עד כדי 60 אלף שקל".

 

מנהל מרכז האיידס בבית החולים "שיבא" בתל השומר, ד"ר איציק לוי, וד"ר מרגלית לורבר מרמב"ם בחיפה קראו להקים מרכז מיוחד לטיפול ושיקום של חולי איידס ומועצה לאומית למלחמה באיידס. "ניתן כיום להאריך את חייהם של החולים עד 40 שנה לפחות", אמר לוי. "המועצה תוכל לשפר את איכות החיים של החולים", הוסיפה לורבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כרזה של הוועד למלחמה באיידס
צילום: איתן טל
רמת טיפול גבוהה. שם-טוב
צילום: עופר מאיר
לוי. קרא להקים מועצה למלחמה באיידס
צילום: עופר מאיר
צילום: סי די בנק
"המניעה קשה בבתיה"ס הדתיים"
צילום: סי די בנק
מומלצים