שתף קטע נבחר

שכר הלימוד: ועדת החינוך מתייצבת נגד לבנת

חברי ועדת החינוך של הכנסת ואורחיהם קיימו דיון בוועדת ינאי, הוועדה החדשה שהקימה שרת החינוך לבנת שמטרתה להפוך את שכר הלימוד לדיפרנציאלי. רוב הנוכחים, למעט ח"כ ווהבה מהליכוד, התגייסו למאבק הסטודנטים המתנגדים לוועדה והסכימו שיש לבטל את ועדת ינאי וליישם את דו"ח וינוגרד

חזית אחת, מול לבנת: ועדת החינוך של הכנסת התגייסה היום (ג') לטובת הסטודנטים ומאבקם בוועדת ינאי, הוועדה החדשה שיזמה שרת החינוך לימור לבנת, האמורה לדון בקביעת שכר לימוד דיפרנציאלי באוניברסיטאות. הוועדה המליצה לבטל את הקמתה של הוועדה ולהיצמד למתווה ועדת וינוגרד, הוועדה הקודמת שקבעה כי שכר הלימוד באוניברסיטאות יירד ב-50% באופן מדורג.

 

הסטודנטים הודיעו בדיון לראשונה כי יחרימו את הוועדה ודיוניה, וכי לא ישלחו נציג מטעמם. מרבית חברי ועדת החינוך של הכנסת, למעט הח"כ מטעם הליכוד מגלי והבה, הסכימו עם הסטודנטים וטענו כי הדרך היחידה לביטול המסקנות היא כוחנית בלבד ולא בהידברות.

 

"מי שנתן ידו להפחתת ההפחתה (בשכר הלימוד) קבר את דו"ח וינוגרד", אמר ח"כ יוסי שריד (יחד). "אני מזהיר מפני שכר לימוד שונה בחוגים שונים". ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) הוסיף כי "יש להרוג את הבעיה בעודה קטנה. אם היא תגדל, יצטרכו השקעה פי מאה עם סיכוי של אחוז אחד בלבד להצלחה".

 

וזו לשון החלטת הוועדה: "ועדת החינוך והתרבות דורשת מממשלת ישראל להמשיך וליישם את דו"ח ועדת וינוגרד ולהמשיך ולהפחית את שכר הלימוד גם בשנת 2004/5. עוד דורשת הוועדה לבטל את ועדת ינאי ולא לפתוח מחדש את הדיון בשכר הלימוד של הסטודנטים. הוועדה הודיעה כי היא מתנגדת לשכר לימוד דיפרנציאלי הן אם ייעשה מסיבות סוציו-אקונומיות והן אם ייעשה על פי חוגי הלימוד".

 

"לא ניתן לרמוס את הסטודנטים"

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, אסף שגב, אמר: "אנחנו מחרימים את וועדת ינאי. נילחם בכל הכלים שיעמדו לרשותנו. לא ניתן לרמוס את ציבור הסטודנטים על ידי אחיזת עיניים ובדמות ניסיונות הידברות, כשהמטרה היא להעלות את שכר הלימוד". דובר ההתאחדות, משה קלוגהפט, הוסיף כי נציג הסטודנטים לא ישתתף בוועדת ינאי מכיוון שההתאחדות מחרימה את הדיונים.

 

כמו תמיד, במהלך הדיון התערבבה גם הפוליטיקה. יו"ר הוועדה, ח"כ מלי פולישוק-בלוך, קראה למפלגת העבודה "לנהוג כמו שינוי, לסרב להצטרף לממשלה ולא לוותר על כספים שהולכים למקומות הלא נכונים". חברת הוועדה, ח"כ יולי תמיר, הודיעה כי שלחה מכתב לשמעון פרס, שבו המליצה להעמיד את קיום מסקנות ועדת וינוגרד כתנאי להצטרפות העבודה לממשלה.

 

יו"ר וועדת החינוך הקודם, אילן שלגי, ציין כי "משרד האוצר הפר את התחייבויותיו לאוניברסיטאות. עם יישום דו"ח וינוגרד הובטח שהפחתת שכר הלימוד לא תבוא על חשבון האוניברסיטאות. זה לא בוצע. יש מדינות שאין בהן שכר לימוד כלל ובוודאי אין שם דרישה מהסטודנטים כמו בארץ: שלוש שנות שרות צבאי, מילואים ועוד".

 

מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), שוש ברלינסקי, הגיבה לדברים וטענה כי מדובר במחטף, כיוון שהמל"ג ביקשה לשנות את מועד הדיון. "החלטה זו עומדת בסתירה להחלטת הממשלה מיום 12.9.04 הקובעת כי יש להקים ועדה ציבורית לבחינת נושא שכר הלימוד. לבקשת שרת החינוך, עוכב מינוי חברי הוועדה מכיוון שהשרה בקשה לקיים דיון מוקדם עם נציגי הסטודנטים. עם זאת, בקרוב צפויים לחתום שר האוצר, שרת החינוך ושר המדע על כתבי מינוי לחברי הוועדה".

 

התוכנית: שכר לימוד שונה לכל מקצוע

 

כזכור, לפני כחודש הודיעה שרת החינוך, לימור לבנת, כי מינתה ועדה חדשה לבחינת גובה שכר הלימוד לסטודנטים, בראשות איש ציבור - יו"ר מוטורלה ישראל וחבר המועצה להשכלה גבוהה, אלישע ינאי. הוועדה החדשה קיבלה מנדט להגיע למסקנות שיחליפו את מסקנותיה של ועדת וינוגרד משנת 2001, מסקנות שעוד לא יושמו במלואן. על פי מסקנות ועדת וינגורד יש להפחית את שכר הלימוד ב-50% בתכנית הדרגתית בת 5 שנים, עד שנת 2006. ההמלצות כבר בתהליך יישום ועד היום הופחתו 23% בלבד.

 

שרת החינוך, לימור לבנת, אמרה ביום הקמת הוועדה החדשה כי אחת ממטרותיה היא להפוך את שכר הלימוד לדיפרנציאלי ולא אחיד. "אני לא מאמינה בסוציאליזם בולשביקי, שהכל צריך להיות שוויוני. הממשלה אישרה המשך חלק מההפחתה בשכר הלימוד. הוועדה החדשה תבחן ותמצא דרכים שאולי נכונות יותר לבחינת נושא שכר הלימוד. צריך לבחון כלים אחרים, לרבות הלוואות שבתום הלימודים יוחזרו".

 

הסטודנטים החליטו להילחם בהחלטה. "אנחנו מתכננים מאבק שכמוהו עוד לא נראה. לא ניכנס לכיתות, נצא להפגין. אנחנו נשרוף צמיגים. פשוט נבעיר את המדינה. עוד תתגעגעו לפיצות של שרה נתניהו ב-98'", אמר ל-ynet יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, אסף שגב.

 

בשבועות האחרונים נערכו מספר פגישות בין הסטודנטים לשרה, בניסיון לקיים הידברות. השרה לבנת הציעה פשרה לפיה תמליץ להוסיף נציגות לסטודנטים בוועדה, שכן כיום חבר בה נציג אחד, לעומת ארבעה נציגי סטודנטים בוועדת וינוגרד. היא גם הוסיפה כי מסקנות וינוגרד ייושמו עד אשר תקבע הוועדה החדשה מסקנות חלופיות אך בסופו של דבר התפוצץ המשא ומתן בין הצדדים.

 

לדברי שגב, "שכר לימוד דיפרנציאלי בודק את מקורות הכנסה של ההורים ועל פיהם קובע כמה סטודנט ישלם. כלומר שכר הלימוד של סטודנט בן 27, עצמאי ובוגר לכל דבר, ייקבע על פי גובה תלוש השכר של אבא שלו. זה מגוחך ודוגמה לאחיזת עיניים. משמעות נוספת לשכר לימוד דיפרנציאלי היא שמקצועות מסוימים יעלו יותר מאחרים. רפואה, למשל, יעלה יותר ותואר בספרות יעלה פחות. נתחיל למדוד קרדיט למקצועות, ויהיו רופאים עשירים והיסטוריונים עניים. אף מדינה לא יכולה להתקדם ככה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אופוזיציה ללבנת
צילום: איי אף פי
צילום: אלכס קולומויסקי
שגב. אחיזת עיניים
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: עופר מאיר
לבנת והסטודנטים. המו"מ התפוצץ
צילום: עופר מאיר
צילום: צביקה טישלר
הסטודנטים מתעוררים? (אילוסטרציה)
צילום: צביקה טישלר
צילום: צביקה טישלר
פלישוק-בלוך. יו"ר הוועדה
צילום: צביקה טישלר
צילום: אטילה שומפלבי
תמיר. לא לאחדות בלי וינוגרד
צילום: אטילה שומפלבי
מומלצים