שתף קטע נבחר

ארה"ב: ביהמ"ש פסק 156 מיליון ד' להורי הרוג בפיגוע

המושבעים בשיקגו פסקו ששלושה ארגוני צדקה שגייסו כספים עבור החמאס ישלמו את הסכום להוריו של דייויד בוים, שנהרג בפיגוע בשומרון ב-96'. הממשל האמריקני הקפיא חלק מנכסי התנועות אולם לא ברור אם הכסף יגיע לידי ההורים. סגן נשיא הקהילה היהודית בשיקגו, מייקל קוצין ל-ynet: לא הכסף הוא העיקר, אלא התקדים והעלאת נושא הטרור למודעות

חבר המושבעים בשיקגו, ארצות הברית, קבע אמש (יום ד') כי שלושה ארגוני צדקה איסלאמיים  ותושב העיר שגייס כספים עבור החמאס ישלמו 156 מיליון דולר פיצויים לסטנלי וג'ויס בוים, שאיבדו את בנם הנער דייויד בפיגוע בשומרון ב-1996. חבר המושבעים הפדראלי פסק בתחילה פיצויים בסך 52 מיליון דולר. אך לאחר אירועי הטרור של 11/9 נקבע כי במקרים של טרור ישולש סכום הפיצויים ולכן קבע שופט בית המשפט הפדראלי בשיקגו, ארלנדר קיז, כי הסכום יעמוד על 156 מיליון דולר.

 

לפני כחודש קבע בית המשפט האמריקני שארגוני הצדקה האיסלאמיים שבסיסם בארה"ב ישאו באחריות משפטית למותו של הנער. אולם לא ברור האם ההורים יוכלו להגיע אל הכסף, למרות שחלק ניכר מנכסי התנועות הוקפא על ידי הממשל. ההורים לא הגיבו לאחר הפסיקה, אולם עורך דינם הביע שביעות רצון. 

 

דייויד בוים, תלמיד ישיבה בן 17, נורה למוות כאשר חיכה לאוטובוס בשומרון ב-1996. החמאס נטל אחריות על הירי. אחד מרוצחיו של בוים נתפס ונשפט לעשר שנות מאסר, ואילו השני נהרג בפיגוע התאבדות שביצע שנה לאחר מכן.

  

משפחת בוים עלתה לישראל בשנת 1985, בני הזוג עשו שימוש בתביעתם בחוק אמריקני המאפשר לקורבנות מעשי טרור מחוץ לארה"ב לתבוע פיצויים מארגונים שאוספים כספים לארגוני טרור בבתי משפט אמריקנים.

 

הוריו של בוים הגישו תביעת ענק נגד הארגונים "הולי לנד לסיוע ופיתוח", שבסיסו בטקסס, "האיגוד האיסלאמי לפלסטין" וארגון "מלל הקוראן" - שעוסק בתרגום טקסטים איסלאמיים, ובו עבד מוחמד סלאח, תושב שיקאגו, המואשם בגיוס כספים עבור החמאס.

 

סלאח הואשם בשיקאגו בחודש אוגוסט, יחד עם שני גברים נוספים, בגיוס כספים למטרות טרור. השופט קיז קיבל אז את הטענה וקבע שהנאשמים ידעו בוודאות כי כספים ששלחו לקבוצות פלסטיניות בגדה יועדו למעשה לחמאס.   

 

עורך הדין של הזוג בוים אמר בזמנו כי זו הפעם הראשונה שבית משפט אמריקני קובע שארגונים שבסיסם בארה"ב אחראים לטרור מחוץ לגבולות המדינה. "זהו ניצחון עצום עבור קורבנות הטרור", אמר.

 

הקהילה היהודית ל-ynet: התקדים חשוב

 

מייקל קוצין, סגן נשיא הפדרציה היהודית בשיקגו, שליוותה וקידמה את המקרה, מודע לעובדה שישנו סיכוי קלוש שבני הזוג בוים אכן יקבלו סכום כסף המתקרב לזה שנפסק להם, אך מסביר כי לא הכסף זה מה שחשוב אלא התקדים שנוצר. קוצין אמר ל-ynet כי "אנחנו אמרנו במשך זמן רב במסגרת פרוייקט של "הגברת מודעות לטרור", שהארגונים האלו תומכים בחמאס ובטרור, גם בתקשורת אמרו את זה מפעם לפעם. אבל כעת שופט פדראלי קובע שהו המצב ומבהיר במי ובמה הארגונים האלו תומכים". 

 

הקהילה היהודית בשיקגו עקבה בעשור האחרון אחר ארגונים ואנשים התומכים בטרור ופועלים בעיר. קוצין מספר כי אנשי קהילה עקבו אחר אתרי אינטרנט ופרסומים שונים של הארגונים ודאגו כל הזמן להעלות את הנושא בתקשורת.

 

לדברי קוצין, "לאחר ה-11/9 זה נהיה הרבה יותר קל. רוב האנשים והארגונים זוהו על ידי ה-FBI כתומכים בטרור לאחר האירועים בשנת 2001. מבחינת המסר שלנו זהו צעד חשוב. המסר שלנו הוא שצריך לעשות משהו נגד הטרור, בלי המימון הטרור לא יכול לפעול ואם התקציב מגיע מכאן – את זה אנחנו לא יכולים להרשות".

 

קוצין הוסיף כי "הם לא יוכלו לקבל את כל הכסף. אמנם הרשויות האמריקניות הקפיאו כמיליון וחצי דולר מהנכסים של הארגונים, אך השאלה היא למי הכסף יילך. זה לא שאין בכלל כסף בכלל שיכול להיות מועבר אליהם, אבל לא קרוב לסכום הזה. אך שוב, סכום הפיצויים הוא משני בחשיבותו לעומת חשיבות התיק שמושך תשומת לב ויוצר תקדים".

 

בעדותה הבהירה גם האם, ג'ויס, כי הכסף אינו המטרה המרכזית. כשנשאלה מדוע הגישה את התביעה, ענתה: "אם אני יכולה למנוע מניקל אחד להגיע לידי החמאס ולממן ייצור פצצות שייהרגו גברים נשים וילדים, מבחינתי- זו עשיית צדק בשביל דיוויד". 

 

ארגוני הצדקה הפלסטינים הכחישו כל קשר לארגון החמאס וטוענים כי לא סופקה כל ראייה לכך שהכסף ששלחו לארגוני צדקה בגדה מימן את רציחתו של בוים.  

 

אולם השופט טען כי התובעים לא נדרשו להוכיח קשר כזה. "התובעים צריכים להוכיח רק שהנאשמים היו מעורבים בהסכם לבצע מעשה בלתי חוקי, ושההתקפה שהרגה את דיוויד בוים היתה תוצאה צפויה מראש של קנוניה זו", אמר. הוא ביסס את החלטתו על סמך מסמכים שהוצגו לו.   

פורסם לראשונה 08/12/2004 23:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פעילי חמאס. ישלמו?
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מתאבדי חמאס. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים