שתף קטע נבחר

אחרי הניצחון: שרון התקשר לפרס

כמה שעות לאחר שצירי ועידת הליכוד העניקו לו "אור ירוק" התקשר ראש הממשלה ליו"ר האופוזיציה והזמין אותו להיכנס למשא ומתן על הצטרפות לממשלה. הבוקר פונה גם השר לשעבר לפיד לח"כ פרס ותובע: קיים את ההבטחה לתבוע משרון ממשלה חילונית. ההערכה: ממשלת אחדות בתוך ימים

ראש הממשלה, אריאל שרון, התקשר הבוקר (יום ו') ליו"ר האופוזיציה, שמעון פרס, והזמין את מפלגת העבודה להיכנס למשא ומתן על הצטרפות לממשלה. יו"ר העבודה בירך את ראש הממשלה על ניצחונו במרכז הליכוד ומחר ב-20:00 ערב תכונס לשכת מפלגת העבודה כדי לאשר את פתיחת המשא ומתן.

 

ביום ראשון יחל ראש הממשלה גם את המו"מ הקואליציוני עם הסיעות החרדיות. ביהדות התורה מקשיחים עמדות לקראת הדיונים, ובש"ס מעריכים כי הסיכוי שיצטרפו לקואליציה קלושים.

 

ההערכה היא שלאחר שיחת הטלפון עם פרס, ניתן יהיה להקים ממשלת אחדות בתוך ימים ספורים, עם הקמת צוותי המו"מ. למעשה, כמעט כל הפרטים כבר סוכמו בסבב המגעים הקודם, שהתנהל בקיץ ו"התפוצץ" בעקבות ההחלטה הקודמת במרכז הליכוד. אלא שכלל לא ברור מה יוכל שרון להציע לשותפה העתידית. 

 

בעבודה יודעים היטב שראש הממשלה לא יוכל להעביר לפרס את אחד התיקים הבכירים - חוץ, ביטחון ואוצר. ייתכן שהוא ייאלץ להסתפק ב"שר ההתנתקות" או "השלום" ואולי בתפקיד ממלא-מקום ראש הממשלה. בעבודה מקווים לזכות בתיקי המשפטים והפנים - תיקים שבליכוד רוצים להשאיר, שהרי גם החברים במפלגה מצפים לקידום. 

 

ובתוך מפלגת העבודה עצמה צפוי כעת מאבק חריף על התיקים. כמעט כל חברי הסיעה הודיעו כי הם רואים עצמם מועמדים לתפקידי שרים וסגני שרים. בין השאלות הרבות העולות במפלגה צצות למשל השאלות האם יתפתה אהוד ברק להתמודד על תפקיד שר ומה יעשה עמי איילון, שהתפקד לפני ימים אחדים למפלגה. הספקולציות רבות וכך גם בורסת השמות והתפקידים.   

 

וגם בשינוי לא מוותרים עדיין על מקום בממשלה: השר לשעבר יוסף (טומי) לפיד אמר הבוקר כי "עכשיו הזמן ששמעון פרס יקיים את הבטחתו ויתבע משרון להקים ממשלה חילונית". לדבריו, "הליכה לקואליציה עם החרדים תהיה בגידה של העבודה בציבור בוחריה והחמצה היסטורית להזדמנות להקמת ממשלה שרוב העם רוצה בה כדי לקדם את תהליך השלום ולהמשיך במהפכה האזרחית".

 

שינוי יצאה גם בקמפיין בעיתונות עם קריאה לפרס: "ממשלת ליכוד-עבודה-שינוי או בחירות".

 

והמתנחלים כועסים על שרי הליכוד "שפתאום רוצים את מפלגת העבודה". ראש מועצת חוף עזה, אמר ל-ynet הבוקר: "אני יוצא נגד השרים ישראל כץ, סילבן שלום וצחי הנגבי שפתאום קיבלו את העבודה ורק לפני ארבעה חודשים הצביעו נגד. הם עוד יראו שאחרי עקירת תושבי גוש קטיף העבודה תתגרש מהם".

 

הניצחון של שרון

 

1,410 חברי מרכז (כ-62%) אמרו אמש "כן" לצירוף העבודה לקואליציה, לעומת 857 שהתנגדו למהלך. זאת ארבעה חודשים בלבד לאחר שהמרכז הטיל חרם על העבודה.   

 

במחנה "המורדים" הליכוד לא רגילים להיות בצד המובס, אבל שם לא מתייאשים - וכבר שוקדים על הצעד הבא: איסוף חתימות כדי להכריח את שרון לכנס שוב את המרכז, כדי לאשר כל הסכם קואליציוני עתידי.  

 

וזה נוסח ההצעה של ראש הממשלה, אותו אימץ המרכז ברוב גדול: "הואיל וכיום מכהנת ממשלת מיעוט המורכבת מסיעת הליכוד בלבד ונדרשת הרכבת ממשלה רחבה ויציבה על מנת למנוע הידרדרות אפשרית לבחירות, תומכת ועידת הליכוד בהרחבת הקואליציה באופן המשלב את סיעת הליכוד, סיעת העבודה וסיעות דתיות. בסמוך לאחר אישור הוועידה, ייפתח משא ומתן עם סיעת העבודה, סיעת ש"ס וסיעת יהדות התורה, מתוך מגמה לצרפן לקואליציה". 

פורסם לראשונה 10/12/2004 08:35

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
המנצח
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
פרס. שר ההתנתקות?
צילום: רויטרס
צילום: אלכס קולומויסקי
לפיד. אחדות חילונית
צילום: אלכס קולומויסקי
קמפיין שינוי
צילום: סבסטיאן שיינר
ברק. חוזר לממשלה?
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: חן מיקא
איילון. הפנים החדשות?
צילום: חן מיקא
מומלצים