שתף קטע נבחר

פרס קיבל אור ירוק - המו"מ עם הליכוד נפתח

"תנו יד לשלום בלי חשבונות צדדיים, טובת המדינה מחייבת", ביקש פרס מלישכת המפלגה - וקיבל אור ירוק לאחדות. הלילה נפגשו צוותי המו"מ של העבודה והליכוד, וסיכמו את הפגישה באופטימיות זהירה. הצדדים התווכחו על סוגיות חברתיות-כלכליות והמחלוקת העיקרית סבה סביב ביטול הקיצוץ בקיצבאות הגימלאים. בכיר בצוות הליכוד: "העבודה רוצה 600 מיליון, אנחנו מוכנים לתת 400"

חוזרים לדבר: "אופטימיות זהירה", כך סיכמו הלילה (שבת) גורמים בצוותי המשא ומתן של הליכוד ושל העבודה את הסבב הראשון של המשא ומתן הקואליציוני, שהסתיים מעט לפני השעה 2:00 לפנות בוקר. הצוותים סיכמו את המו"מ עם פער של כ-200 מיליון שקלים בין דרישות העבודה, להסכמות בליכוד.

 

בראש הצוות מהליכוד עומד עו"ד יורם ראב"ד וחברים בו גם השרה ציפי ליבני, יו"ר הקואליציה גדעון סער ומזכיר הממשלה ישראל מיימון. בצוות העבודה חברים דליה איציק, חיים רמון, בנימין בן-אליעזר ויורם דורי, יועצו של פרס. ח"כ אברהם שוחט לא צורף לצוות, למרות דרישת אנשיו ושמונה ח"כים נוספים.

 

הפגישה, שנפתחה בצעקות רמות של יו"ר צוות המו"מ של העבודה, ח"כ דליה איציק, ובדפיקות על השולחן של בנימין בן אליעזר, ונמשכה בתרגיל "מזוודות" של איציק, שהחלה ללבוש את הז'קט בעקבות וויכוח על כמה עשרות מיליוני שקלים - הסתיימה כאשר בשני הצדדים התחושה הרווחת היתה שאת המו"מ הזה ניתן לסיים תוך ימים ספורים.

 

צוות המשא ומתן של העבודה הציג רשימת דרישות שכללה כ-14 סעיפים. אנשי הליכוד הסכימו להיענות למרבית הדרישות בדרך זו או אחרת, אך במהלך הפגישה נדמה היה בשלב מסויים כי פרץ משבר העלול להביא לסיום מוקדם של השיחות. הצוותים נפרדו להתייעצויות שנמשכו כחצי שעה שבמהלכן הוזעק למקום גם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אילן כהן. כהן נדרש להרגיע את הרוחות ולהציג חישובים כלכליים, ורשם בפניו את דרישות העבודה.

 

הנושא העיקרי עליו התעקשו אנשי העבודה היה ביטול הקיצוץ בגובה ארבעה אחוזים בקיצבאות הגימלאים. בליכוד הסכימו להענות לבקשה באופן חלקי, ולבטל השנה אחוז אחד מהקיצוץ, ואחוז נוסף בשנה הבאה. אנשי העבודה דרשו שהשנה יבוטלו שני אחוזים, ובשנה הבאה שני אחוזים נוספים.

 

המחלוקת סביב עניין נותרה בעינה. בכיר בצוות המשא ומתן של הליכוד אמר בתום השיחות כי "עם הדרישה הזו יש לנו בעיה, כי לא מדובר בדרישה הנוגעת לשנה זו בלבד, אלא בדרישה שתעלה לנו הרבה כסף גם בשנה הבאה". עלות ביטול הקיצוץ הוא בגובה של כ- 360 מיליון שקל.

 

העבודה דרשה במקביל גם ביטול של קיצוץ בגובה 60 מיליון שקל בתקציב התרבות. בליכוד היו מוכנים בשלב זה להעניק מחצית מהסכום בלבד. גם בנושא יישום ועדת וינוגרד היו מחלוקות, ונראה כי לפי שעה מתגבשת הסכמה להקפיא את עבודת ועדת ינאי, האמורה לדון בשכר לימוד דיפרנציאלי לסטודנטים ולקיים דיון בעוד כשלושה שבועות בממשלה שתקום. בעבודה מבקשים לרשום הישג בנושא שכר הסטודנטים, ולמנוע את ביטול יישום ועדת וינוגרד. בעבודה התעקשו גם להוסיף 1000 מיטות סיעודיות לקשישים, אולם בליכוד הסכימו בשלב זה ל- 750 מיטות בלבד.

 

הפגישה הבאה? ביום שני, אחרי התשובות

 

ברוב הסעיפים אמנם נראה כי הושגו הסכמות, אולם בעבודה מאיימים כי אם לא יימצא פתרון לנושא הגימלאים, הרי שאין טעם להמשיך את המשא ומתן הקואליציוני. לדברי ח"כ איציק "אם עד יום שני אנחנו לא מקבלים תשובה בנושא הגימלאים, חבל לבזבז את הזמן על משא ומתן. יש עדין פערים בנושא הסטודנטים, ופערים גדולים מאוד בנושא הגימלאים".

 

גם ח"כ בן אליעזר אמר כי "נשארנו תקועים בשאלת הגימלאים. מבחינתנו זה התחלה וסוף. בלי נושא הגימלאים אי אפשר להתקדם הלאה, אך בנושא המדיני הכל כמעט סגור לחלוטין". בן אליעזר העריך כי אם נושא הגימלאים יבוא על פיתרונו, הרי שבפגישה הבאה של שני צוותי המו"מ, שתתקיים ככל הנראה ביום שני, "ניתן יהיה להתחיל לדבר גם על חלוקת התיקים והוועדות בכנסת".

 

ההערכה היא כי סך כל דרישות העבודה נעות סביב סכום של כ-600 מיליון שקלים, כאשר בצוות המו"מ של הליכוד אומרים כי הם מעוניינים להגיע לסכום של כ-400 מיליון בלבד.

 

הצוותים לא דנו הלילה בנושא התיקים, אך אם יגיעו להסכמות, צפוי הנושא לעמוד במרכז המפגש הבא. כבר היום החלו בצוות המשא ומתן של העבודה לרמוז על כוונתם לדרוש, לצד תיק הפנים הקורץ לליכוד, גם את תיק החינוך. בעבודה יודעים, עם זאת, כי לא סביר ששרת החינוך, לימור לבנת, תוזז מתפקידה, ומצפים ל"פיצויים" אם ייענו בשלילה.

 

העבודה תדרוש גם תיק ביצועי אחד בתחום אכיפת החוק - משפטים או ביטחון פנים, וכן תיקים מרכזיים נוספים. בעבודה מעוניינים גם בתיק רשות השידור, ומעריכים כי יקבלו שלושה סגני שרים. כל זאת, כמובן, לצד התיקים שהתפנו עם עזיבת שינוי את הקואליציה.

 

חברי הכנסת של עבודה נערכים במרץ להתמודדות על התיקים שתקבל המפלגה, והלחץ הוא לקיים בחירות בתוך מרכז המפלגה. מרבית המועמדים מעריכים כי בשיטה של בחירות במרכז סיכוייהם לקבל תיק יהיו גדולים יותר מאשר אם יו"ר המפלגה, ח"כ שמעון פרס, יביא רשימה סגורה.

 

איציק דרשה: מו"מ עם שינוי

 

עם הגיעה לפגישה דרשה איציק גם קיום מו"מ עם מפלגת שינוי - שרק לפני שבוע הוצאה מן הממשלה. "אנו מקווים שהשיחות יסתיימו במהרה ושהתנאים של העבודה יהיו קלים", אמר עו"ד ראב"ד בפתח הפגישה, שנערכה במשרדיו בתל-אביב. "קיבלנו הנחיות מראש הממשלה לסיים את המגעים כמה שיותר מהר".  

 

בשני הצדדים טענו כי ניתן לסגור הסכם בתוך ימים ספורים. אולם לפני הפגישה השמיעו בעבודה קולות אחרים. גורם בכיר בצוות המו"מ אמר ל-ynet: "המו"מ צפוי להיות קשה בנושאים הכלכליים-חברתיים, כי הליכוד אינו מוכן לתת יותר מדי. הנושא הזה צפוי להיות בעייתי, כי אנחנו רוצים הרבה יותר ממה שהם מוכנים לתת בנושאים". בסביבתו של יו"ר ההסתדרות, ח"כ עמיר פרץ, אומרים כי אם קווי הייסוד של הממשלה בנושאים הכלכליים-חברתיים לא ישונו – הרי שפרץ וח"כ אילנה כהן לא יראו עצמם חלק מהממשלה, והצבעותיהם בכנסת יהיו בהתאם. 

 

היום ייפתח גם המו"מ בין הליכוד לש"ס, עם פגישה בין ראש הממשלה ליו"ר אלי ישי. בהמשך ידון הצוות בראשות ראב"ד גם עם אנשי יהדות התורה.  

 

"לשים את החשבונות בצד"

 

עוד לפני הדיונים אמש התכנסה בבית מפלגת העבודה בשכונת התקווה לשכת המפלגה, ואישרה פה אחד את פתיחת המשא ומתן. היו"ר, שמעון פרס, קיבל את אישור הלשכה לחידוש המגעים שנפסקו בחודש אוגוסט. "בעקבות פניית ראש הממשלה ליו"ר העבודה", נכתב בנוסח ההחלטה שהתקבלה, "מחליטה לשכת העבודה והסיעה לאשר פתיחת מו"מ בדבר אחדות לאומית. תוצאות המו"מ יובאו לאישור מרכז המפלגה".

 

"אם לא תהיה ממשלת אחדות נלך לבחירות", אמר פרס לחברי הלשכה, קודם שהצביעו. "השאלה הראשונה היא מה לעשות בחצי שנה או שנה הקרובה: ללכת לבחירות, ללכת לפריימריז או לשרת את המדינה ולהביא לצעד ראשון חשוב בכיוון של שלום".

 

"הרבה הורים ונוער מצפים לראות במה נבחר", המשיך יו"ר המפלגה. "האם ניתן יד לקידום השלום בלי חשבונות צדדיים כמפלגה אחראית? לדעתי טובת המדינה ודרישת העם היא להקים ממשלת אחדות לאומית, כאשר הנושא המרכזי הוא לבצע את ההתנתקות".

 

פרס דחה את הדרישה להיכנס לממשלה לזמן מוגבל. "צריך להצמיד את ההישארות שלנו בממשלה לעניין עצמו ולא לזמן. אם לא תהיה התנתקות - נצא, אבל אם יהיה צעד נוסף לשלום, מה פתאום שנצא? מוכרחים להקים מבנה פוליטי שיתמודד עם האתגר הראשי. צריכים לשים בצד את כל השיקולים האחרים לצורך השלום".

 

בהתייחסו לסוגייה הכלכלית-חברתית, אמר יו"ר העבודה: "כניסתנו להיות שותפים בעול הכבד לא משחררת אותנו מהעול החברתי-כלכלי. אנו לא זורקים את התפילין ואת הטלית של מפלגת העבודה. אנחנו בעד משק מודרני, אבל לא על חשבון ילדים וגימלאים. שיפור המצב המדיני הוא ממילא שיפור המצב הכלכלי".

 

"אפשר לקיים מו"מ בתוך כמה ימים, אם נעמוד על העיקר", סיכם פרס. "אנחנו לא צריכים להעמיד תנאים, כי הליכוד הוא זה שמזמין אותנו. נשמע מה הם מציעים ואז נביא להכרעת המוסדות. זו שעה קשה למפלגת העבודה, ואנחנו נמשיך להיאבק, גם אם לא נקבל את כל מה שאנחנו רוצים".

 

בתום ישיבת הלשכה אמר פרס לעיתונאים: "משא ומתן לא מנהלים באולטימטומים. לא באתי לטרפד, אני לא ספינת טורפדו. אני מעוניין להקים ממשלה יציבה שתבצע את ההתנתקות וזה העיקר". בהתייחס לשאלה כיצד ייבחרו שרי העבודה אמר פרס: "אודיע על ההחלטה בעניין זה לאחר שאשמע את כל החברים". 

 

שר ההתנתקות?

 

למעשה, כמעט כל הפרטים כבר סוכמו בסבב המגעים הקודם, שהתנהל בקיץ ו"התפוצץ" בעקבות ההחלטה הקודמת במרכז הליכוד - שהטיל חרם על העבודה. כעת מתחדשים המגעים, בעקבות האור הירוק שניתן בליכוד. אלא שכלל לא ברור מה יוכל עכשיו שרון להציע לשותפה העתידית.

  

בעבודה יודעים היטב שראש הממשלה לא יוכל להעביר לפרס את אחד התיקים הבכירים - חוץ, ביטחון ואוצר. ייתכן שהוא ייאלץ להסתפק ב"שר ההתנתקות" או "השלום" ואולי בתפקיד ממלא-מקום ראש הממשלה. בעבודה מקווים לזכות בתיקי המשפטים והפנים - תיקים שבליכוד רוצים להשאיר, שהרי גם החברים במפלגה מצפים לקידום.

 

בסוף-השבוע אישר המוסד לבירור עתירות של המפלגה את ההסכם שגובש בקרב חברי סיעת העבודה, בהסכמתם של פרס ואהוד ברק, לקיים את הפריימריס לראשות המפלגה ב-28 ביוני 2005. היום אחר הצהריים יתכנס מרכז העבודה בגני התערוכה, כדי לאשר, בהצבעה גלויה, את המועד עליו סוכם. מאחר שכל הצדדים שותפים למסמך, לא צפוי הפעם דיון סוער. 


פורסם לראשונה 11/12/2004 19:17

 

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור-ניר ואילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לא זורקים את התפילין והטלית. פרס
צילום: רויטרס
צילום: חן מיקא
התמיכה לא מובטחת. פרץ
צילום: חן מיקא
צילום דודו פריד
לא אחדות נורמלית. שוחט
צילום דודו פריד
צילום: שאול גולן
אופטימיות זהירה. עו"ד ראב"ד
צילום: שאול גולן
מומלצים