שתף קטע נבחר

המסע ביקום יוצא לדרך מחיפה

המוזיאון הלאומי למדע בחיפה מציג: "סינמטריx" - אולם קולנוע שממחיש לקהל תופעות מדעיות באמצעות חוויה רב-חושית. איך נראית השמש ממבט על? מה הוליד את המפץ הגדול? תשובות עשנות ורטובות בגוף הסרט

ההתחלה לא בישרה את הבאות. נכנסתי לבניין עתיק בן מאה שנה ששימש בעבר מעבדות מחקר. חלונות קמורים, קירות אבן מסותתת ודלתות עץ קידמו את פני. נבלעתי בחדר אפלולי. דלת כבדה נסגרה מאחורי חרישית. הספקתי לראות שורות של מושבים מרופדים באדום עז, עם משענות ראש מוגבהות.

 

צנחתי ברכות על אחד הכיסאות וקיבלתי הוראה שאינה משתמעת לשתי פנים להרכיב משקפיים, שגם הם היו אדומים.

כאן החלה הדרמה. הכיסא החל לזוע בתנועות חדות, עשן היתמר מהקירות, ריח של אבק שריפה נישא באוויר, סילוני מים דקים הותזו על פני, משב רוח פתאומי הרס לי את הפן, ואם זה לא מספיק ספג הגוף מתקפה של נשיכות קלות - נשיכה אחת בשוק מתחת לכיסא, השנייה בירך, השלישית במותן. מאותו רגע הפסקתי לספור ורק קיפצתי על הכיסא מתפוצצת מצחוק.

 

הסצנה הזו התרחשה ב"סינמטריx" שהקים אורי ירדני במוזיאון הלאומי למדע בחיפה, ביוזמה משותפת עם ליאון רקאנטי. זו לא הפעם הראשונה שאנחנו פוגשים פעלולים טכנולוגיים בארץ, כמעט בכל אתרי החוויה שמשלבים אפקטים קולנועיים מורגשת טביעת אצבעו של אורי ירדני. דוגמאות? מנהרת הזמן בירושלים, האושינריום באילת, הפלנטריום בתל-אביב, פארקולנוע בסינמה-סיטי בגלילות - ועכשיו הסינמטריx בחיפה.

 

לאורי ירדני יש תחביב מקסים שהוא בחר להפוך למקצוע. המיזמים שהוא יוצר במסגרת חברת "אורפאן" כבר חובקים עולם והגיעו גם לחברת דיסני. הוא לוקח סיפור ומלביש עליו את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר במטרה לרתק את הצופים ולהפוך את הצפייה לחוויה רב חושית. 

 

הנושא הראשון שנבחר להצגה במוזיאון המדע בחיפה הוא "מסע ביקום". בהקרנה משולבים סרטים שהופקו בסיוע סוכנות החלל האמריקנית, ה-BBC ומכוני מחקר עולמיים. התמונות מוקרנות בשיטת תלת-ממד, ובמהלך המופע התיישב לי כוכב נוגה על האף וחללית חלפה כמה סנטימטרים מראשי. שרון צור, שמנחה את המיצג, עמד מולי מוחשי להדהים והסביר על המפץ הגדול, בעוד הכורסה הנוחה מזדעזעת קשות מהמפץ וריח אבק שריפה מרחף באולם.

 

כשאנחנו כמו משייטים בחללית בין ועל פני כוכבים, הכיסא נע בעדינות. כשנכנסים לתוך אוקיינוס ענק ניתזים על פנינו מים וריח של ים מסתנן לנחיריים. ההתבוננות על מערכת השמש ממבט-על הופכת את הכוכבים למושגים הרבה יותר מובנים מאשר כשמסתכלים בהם מנקודת מבט של נמלה בגוליבר. 

 

כדי להגביר את המתח מוצמד לכל צופה שלט עם מספרים ובמהלך המסע נערכת מעין תחרות בין הצופים על ידע כללי.

הכל מתבסס על נתונים שהוצגו והתשובות מוקרנות על המסך בשיטת שאלון אמריקני. התחרות מעלה את מפלס האקשן לשיאו, תוצאות ההצבעה בשלט מוצגות על המסך בזמן אמיתי ובסוף יש גם צופה שזוכה. הוא אמנם רואה ובלתי נראה בחושך, אבל כולם יודעים מהו מספרו ובכמה נקודות זכה. ממש מדע בדיוני.

 

הקרנת הסרט נמשכת חצי שעה. כל כמה חודשים יוחלף הנושא, כשהחוויה הרב-חושית הבאה תהיה קשורה בקסמים ותחשוף בפני הצופים כמה מהכללים המדעיים שעומדים מאחורי הטריקים של הקוסמים. יש סיכוי סביר שתראו אפקטים של קרני לייזר וזיקוקי דינור. 

 

איינשטיין היה כאן

 

פעלולים, זה שם המשחק, וכשמצליחים ללמד את הדור הצעיר את הנושאים המדעיים הכבדים והמסובכים ביותר בדרך של שעשוע, המטרה מקדשת את האמצעים. הרעיון לחבר בין מוזיאון המדע לבין החוויה הרב-חושית, שמציגה עובדות מדעיות בטכנולוגיות חדישות, הבשיל מתוך כוונה לעורר את סקרנותם של הצעירים.

 

במוזיאון לא מרחיקים את הילדים מהמוצגים, אלא מזמינים אותם לגעת וכמה שיותר. הם יכולים לקבל תשובות על שאלות כמו איך טס מטוס, מה יש בתוך מחשב ומדוע אנחנו רואים צבעים. הילדים וההורים מפעילים, מסובבים, מזיזים ונוגעים במוצגים כחלק ממשחק והתנסות.

 

הבניין שבו שוכן המוזיאון הוא שכיית חמדה ארכיטקטונית שנבנתה על ידי האדריכל אלכסנדר ברוולד ב-1912. הבניין שימש במלחמת העולם הראשונה כבית חולים של הטורקים וב-1923 הגיע אלברט איינשטיין לחנוך בו את האוניברסיטה הראשונה של חיפה, שהיתה תחילתו של הטכניון. איינשטיין נטע את עץ הדקל שעומד עד היום בחזית הבניין.

 

בשנות החמישים הועבר הטכניון למשכנו החדש והמודרני. תלמידי הפקולטה לארכיטקטורה, שהיו האחרונים שעזבו את הבניין, לא הסכימו לפנות אותו עד שקיבלו הבטחה שהוא אינו מיועד להריסה. ב-1983 החליט ליאון רקאנטי לשפץ את המבנה ובעזרת התוכניות המקוריות של האדריכל ברוולד הוא שוקם ושומר בדרך להפיכתו להמוזיאון הלאומי למדע. באולם הכניסה עומדים שלושה פריטים ששימשו את איינשטיין בשנים שהיה סטודנט: טלסקופ, הדמייה של מערכת השמש ומכשיר שמדמה את תנועת הירח סביב השמש.  

 

הסינמטריX שוכן בבניין המעבדות והסדנאות ההיסטורי שהיה צמוד לאוניברסיטה ושופץ לאחרונה.

 

המוזיאון הלאומי למדע, שמריהו לוין 25 הדר הכרמל, טל' 04-8628111 (שלוחה 235); פתוח א',ב',ד',ה' בין 9:00 ל-18:00, ג' עד 19:30, שישי 14:00-09:00, שבת 18:00-10:00. כניסה לסינמטריx עולה 20 ש"ח, למוזיאון - 35 ש"ח למבוגר ו-20 לילד. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כוכב נוגה יושב על האף. מתוך המופע
מומלצים