שתף קטע נבחר

אבו מאזן התנצל על תמיכת ערפאת בפלישה לכווית

כווית, שהתייחסה בקרירות מופגנת לבכירי הרשות הפלסטינית, מאז שערפאת תמך בפלישת העיראקית ב-1990, הודיעה שתם הסכסוך. היום ביקר שם אבו מאזן, שהתנצל על התמיכה. העיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון דיווח על הבנות שהושגו בין סוריה לפלסטינים במסגרת הביקור שערך אבו מאזן בדמשק

ראש אש"ף, אבו מאזן, נענה ללחצים שהפעילה עליו כווית והתנצל היום (א') באופן רשמי על תמיכת אש"ף בסדאם חוסיין לאחר שזה פלש למדינה באוגוסט 1990. עם נחיתתו במדינה, מיהר אבו מאזן להביע את התנצלותו המופבית של אש"ף לעם הכוויתי ולמדינתו, וזאת בפתח ביקורו שנחשב לביקור בדרג הפלסטיני הרם ביותר במדינה מאז 1990. 


שר ההסברה של כווית, מוחמד אבו אל-חסן, קיבל את פניה של המשלחת הפלסטינית הכוללת פרט לאבו מאזן את ראש הממשלה הפלסטיני, אבו עלא, יו"ר הפרלמנט, רוחי פתוח ושר החוץ, נביל שעת'.


העיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון, דיווח שראש ממשלת כווית, השייח סבאח אל-אחמד אל-סבאח, קידם בברכה את בואו של אבו מאזן. לאחר שנשאל האם כווית ממתינה להתנצלות פלסטינית רשמית, אמר אל-סבאח: "למה לדבר על התנצלות? אנו מקדמים בברכה את ביקורו בכווית ואת הגעתו עם אחיו למדינה".

 

נראה שלא הכל בכווית ממתינים עם זרי פרחים לאבו מאזן. יו"ר מועצת העם הכוויתית, ג'אסם אל-חראפי, אמר: "אבו מאזן נחשב לאורחה של הממשלה ולא לאורחה של מועצת העם. לכן, אנו ממתינים לשמוע מה יאמר ובהסתמך על כך נוכל להגיב על ביקורו".

 

בשיחה עם כתבים בעקבות פגישתו עם ראש ממשלת כוותי הוסיף אל-חראפי, "עלינו לשמוע מאבו מאזן עמדה ברורה וכנה סביב עמדת הרשות הפלסטינית הקודמת, ואחר כך נתנהג בהתאם למה שיאמר". לדבריו, אין מדובר בהמתנה להתנצלות אלא בהבהרה אמיתית של עמדות הפלסטינים.

 

שיפור דרמטי ביחסים עם דמשק

 

העיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון דיווח על הבנות שהושגו בין סוריה לפלסטינים במסגרת הביקור שערך לאחרונה אבו מאזן בדמשק. מקורות יודעי דבר מסרו לעיתון כי שני הצדדים הגיעו במהלך הביקור להסכם בן שש נקודות בדבר יחסיהם, בהם הקמת "מנגנון טכני" לשיחות טלפון ישירות בין הצדדים - שיחות שלא יעברו דרך שטחה של ישראל.

 

במסגרת הביקור שערך אבו מאזן לפני כשבוע בסוריה ובלבנון, נפגש עם בכירי המשטר הסורי בניסיון לפתוח דף חדש עם דמשק, שגם היא לא חיבבה את ערפאת במיוחד. לפי הדיווח, ביקור זה הניב הסכם שכלל את הסכמתה של סוריה לפתוח "שגרירות" פלסטינית בדמשק, במקום המשרד המייצג את אש"ף בבירה הסורית וכן הסכמה על תיאום והתייעצות הדדיים בכל הנוגע לעמדות המדיניות, בדגש על מפת הדרכים.

 

בנוסף, הסכימו הצדדים להקים "מנגנון טכני" שיאפשר את קיומן של שיחות טלפון ישירות בין רמאללה לדמשק - שלא יעברו דרך שיטחה של ישראל - דבר שיקל על תיאום העמדות והחלפת מידע בעתיד.

 

דמשק הסכימה להשיב לתנועת הפתח רכוש ש"שמרה עבורה" מאז שנת 1983. (מדובר בעיקר בכ-40 משרדים ועוד מספר בתים). בנוסף, דווח על עסקת שחרור אסירים פלסטינית תוצרת סוריה: דמשק שיחררה מספר עצורים של תנועת הפתח שנמקו בכלא הסורי למעלה מעשרים שנה, במסגרת חנינה נשיאותית שהעניק אסד ל-112 אסירים פוליטיים בשבוע שעבר.

 

נקודות נוספות במסגרת ההבנות היו הסכמתה של דמשק "למלא תפקיד חיובי" לחיזוק הדיאלוג הסורי-פלסטיני, וכן הבטחה שנתנו הבכירים הסוריים ללחוץ על ממשלת לבנון לשפר את מצבם של הפליטים הפלסטינים החיים במדינה.

 

בתוך שלל הפגישות שקיים אבו מאזן בסוריה, הוא נועד גם עם ראשי חזיתות הסירוב הפלסטיניות שמשרדיהן נמצאים בדמשק. "כולם מבינים את הצורך להביא לרגיעה בשלב הנוכחי הקשה הזה, אולם איש לא רוצה להכריז על כך בשל שיקולים פוליטיים", אמרו גורמים שהיו מעורבים בפגישות.

פורסם לראשונה 12/12/2004 12:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ערפאת הלך, האווירה התחממה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אבו מאזן נפגש עם אסד
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
ראשי מדינות ערב בטקס האשכבה לערפאת
צילום: איי אף פי
מומלצים