שתף קטע נבחר

משרד הבריאות מזהיר: מיילדת מסוכנת בי-ם

בצעד לא שגרתי פירסם המשרד אזהרה מפני ג'ודי סלום, אחות במקצועה, המבצעת לידות בית למרות שלא הוכשרה לכך. באחרונה הגיע לידי המשרד מידע על שלוש לידות שביצעה בהן נגרם סיכון לחיי האם והתינוק. סלום בתגובה: עשיתי הכל בסדר. בני הזוג יודעים שזה משהו שהם עשו, ולא שאני עשיתי. אני לא אשמה בכלל

"משרד הבריאות מבקש להזהיר את הציבור מפני כל שיתוף פעולה עם הגברת ג'ודי סלום, שמציגה את עצמה כמיילדת, והמשך פעילותה מסכן יולדות ויילודים". את ההודעה הלא שגרתית הזאת פירסם היום (א') משרד הבריאות, שבעקבות מידע שהגיע אליו וועדת בדיקה שמונתה לחקור את העניין, החליט להזהיר את תושבי איזור ירושלים מפני המיילדת לכאורה, שמתגוררת בגוש עציון ועורכת לידות בית. 


על פרסום האזהרה החליטו במשרד הבריאות בעקבות לידת בית שערכה סלום, אחות במקצועה ללא רשיון ליילד, שלאחריה הובאה תינוקת במצב קשה לבית החולים "שערי צדק" בירושלים. רק אחרי יומיים בטיפול נמרץ ניצלו חייה של התינוקת, ובמשרד החליטו להקים ועדת בדיקה שתחקור את העניין.

 

בראש הוועדה עמד מנהל מחלקת נשים ויולדות בבית החולים "ביקור חולים" בירושלים, ד"ר חיים יפה, והיו חברים בה מתאמת המרכז לבריאות האשה במרכז הרפואי "הדסה" בבירה, נאוה ברוורמן, ועורך הדין בצלאל שני מהלשכה המשפטית של משרד הבריאות.

 

הוועדה בדקה את השתלשלות האירועים בפרשה, ובחנה כיצד הגיעה לטיפול נמרץ ילדים תינוקת במצב כה קשה אחרי לידת בית והאם ניתן היה למנוע את המקרה. על פי הודעת המשרד, סירבה סלום להופיע בפני הוועדה ולמסור את גירסתה.

 

"על פי הרישומים במשרד הבריאות סלום לא רשומה בתור מיילדת", אמר יו"ר הוועדה, ד"ר יפה . "למרות זאת, היא יילדה. חשוב להזכיר שאין בישראל איסור על לידות בית – אבל גם מיילדות שמבצעות לידת בית מחוייבות לדעת לאבחן מתי לקבלת לידת בית ומתי לסרב לקבל אותה".

 

"במקרה הזה שיקול הדעת הנדרש לא היה קיים", הסביר יפה. לדבריו, "העובר היה מראש במשקל נמוך, מה שאומר הריון בסיכון גבוה שאסור ליילד בלידת בית. במקרה כזה יש להפנות את היולדת לבית החולים. לדעתי זאת גם עבירה על החוק".

 

לאחר סיום עבודת הוועדה הגיע למשרד הבריאות מידע נוסף על שתי לידות בית שסלום ביצעה, וגם בהן נגרם סיכון לחיי היולדת ולחיי העובר – בניגוד להנחיות הבסיסיות של מינהל הרפואה של המשרד.

 

בעקבות זאת הועבר המידע לוועדת המשמעת המשרדית, במטרה להעמיד את סלום לדין משמעתי במשרד הבריאות. במקביל מתכננים בלשכה המשפטית של המשרד להגיש נגדה תלונה במשטרה.

 

"הגענו למסקנה", אומרים במשרד, "שהמשך פעילותה של הגברת סלום מסכן יולדות ויילודים, ואנחנו מזהירים את הציבור מכל שיתוף פעולה איתה. חשוב להדגיש כי עיסוק במיילדות ללא רישיון מתאים הוא עבירה על החוק".

 

סלום אמרה בתגובה ל"ידיעות אחרונות": "משרד הבריאות יודע שאני מיילדת מוסמכת עם רשיון, אבל למרות זאת הם נטפלים אלי, בלי שום סיבה. יש לי רשיון בכל מדינה בארצות הברית, יש לי תואר שני, ובקרוב אתחיל ללמד קורס בבתי ספר למיילדות בבית חולים. עשרת אלפים ניתוחים קיסריים מיותרים שנעשים בכל שנה מסכנים תינוקות הרבה יותר מאשר לידות ביתיות. עוד לא היה שום מקרה בארץ שבלידת בית מתוכננת נפטרו תינוקות".

 

על לידת הבית שנבדקה אמרה סלום: "אין לי מושג על מה הם מדברים. עשיתי הכל בסדר. בני הזוג שאצלם עשיתי את הלידה יודעים שזה משהו שהם עשו, ולא שאני עשיתי. אני לא אשמה בכלל".

 

ב-5 השנים האחרונות חלה עלייה מתמשכת במספר הנשים המבקשות ללדת בבית – במקום בחדרי לידה בבתי החולים. כיום עומד מספר הלידות הביתיות בישראל, על פי הערכות, על כ-300 בשנה. בארץ קיימות 10 מיילדות-בית מוסמכות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
(אלוסטרציה)
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים